GIS dieną minint: skaitmeniniai žemėlapiai jau ir vandentvarkoje

Šiandien minima Tarptautinė GIS (Geografinių Informacinių sistemų) diena. GIS pagrindu yra sukurti tokie žemėlapiai, kaip „Google Maps“, „Microsoft Maps“ ar „Apple Maps‘. Visgi, pasirodo, jog išmanūs GIS sprendimai yra populiarūs ne tik tarp žinomiausių programinės ir techninės įrangos gamintojų visame pasaulyje.  Didžiausia Lietuvoje vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys" šios dienos proga nusprendė pasidalinti veiklos sritimis, kuriose taip pat naudoja šias informacines sistemas.

„Savo veikloje esame pritaikę ne vieną skaitmeninį sprendimą ir šiai sričiai pastaruoju metu skiriame ne tik didelį dėmesį, bet ir investicijas. GIS sistema yra vienas tų skaitmeninių sprendimų, be kurio kasdienio mūsų darbo ir informacijos atvaizdavimo klientams jau nebeįsivaizduojame“, - sako bendrovės „Vilniaus vandenys“ Gamybos tarnybos vadovas Tadas Kazlauskas.

Vandentvarkos bendrovė GIS pradėjo naudoti nuo 2005-ųjų metų. Dabar tai įmonei padeda kone visuose darbų procesuose: avarijų šalinimų organizavime ir valdyme, prisijungimo prie bendrovės eksploatuojamų inžinerinių tinklų projektų derinime, planinių darbų fiksavime ir informavime apie juos, infrastruktūros plėtros, rekonstrukcijų planavime ir atvaizdavime bei įvairiausių, su bendrovės veikla susijusių, žemėlapių sudaryme.

Vieni moderniausių „Vilniaus vandenų“ įgyvendintų sprendimų, kuriuose pritaikytas GIS modelis – šių duomenų pagrindu sukurtos naujos Hidraulinio modeliavimo ir Turto valdymo informacinės sistemos.

„Didžiausiu GIS sistemų privalumu laikome galimybę užtikrinti operatyvų bendradarbiavimą su klientais ir partneriais, vienoje sistemoje, skaitmeninių žemėlapių pagalba, atvaizduojant visą jiems aktualiausią informaciją: nuo planuojamų laikinų vandens tiekimo atjungimų iki sostinėje įrengtose stacionariose gertuvėse išgerto vandens stiklinių kiekio ir išvengto CO2 išskyrimo į aplinką“, - pasakoja „Vilniaus vandenų“ Gamybos tarnybos vadovas.

Bendrovei nuolat vystant savo veikloje pritaikytas GIS sistemas ir akivaizdžiai identifikuojant jų naudą įmonėje, jau svarstoma ir apie „ArcGIS Utility Network“ programos diegimą. Tai – išmani inžinerinio tinklo turto valdymo sistema, kuri ypač detaliai perteikia inžinerinius tinklus, apjungia vizualizaciją, analitiką, architektūrą ir saugumą.

Moderniausios GIS sistemos ir jomis paremtos technologijos pasaulyje pasitelkiamos įvairiausiuose procesuose: nuo duomenų analizės, virtualios realybės, iki dirbtinio intelekto ir daiktų interneto.

GIS integruoja daug įvairių temų ir duomenų tipų, analizuoja vietos informaciją ir, naudodama žemėlapius, sumodeliuoja skirtingus informacijos sluoksnius į kartografinius sprendinius. Daugelis modernių įmonių naudoja GIS ir kuria žemėlapius, kuriuose bendraujama ir bendradarbiaujama, atliekama analizė, dalijamasi informacija ir sprendžiami tiek kasdieniai uždaviniai, tiek sudėtingos kompleksinės problemos visame pasaulyje.

Pranešimą paskelbė: UAB „Vilniaus vandenys“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-11-17 10:42
Pramonė, gamyba, ITT
pasidalinti
atgal