Ekonomikos ir inovacijų ministerija plečia komercijos atašė tinklą

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymui plėsti mūsų šalies komercijos atašė tinklą užsienyje ir patvirtino dviejų komercijos atašė pareigybių steigimą JAV bei Vokietijoje. Taip pat posėdyje pritarta komercijos atašė Baltarusijoje pareigybės panaikinimui – nuo 2020 m lapkričio 30 d., kai dėl žiauraus valdžios elgesio su protestuotojais prieš rinkimų rezultatus ir neramumų šalyje komercijos atašė buvo atšauktas, ši pareigybė laisva.  

„Mums labai svarbu plėtoti ekonominę diplomatiją, užsienyje kuo plačiau pristatyti Lietuvos investicinę aplinką, jos ekonominį potencialą pabrėžiant šalies ir verslo inovatyvumą bei gebėjimą kurti globalius ateities sprendimus. Esame maža valstybė, todėl privalome būti matomi ir aktyvūs, nes konkurencija varžantis dėl investicijų mūsų regione yra milžiniška. Jau nesame pigios darbo jėgos šalis, todėl, dirbant su užsienio investuotojais, Lietuvos prioritetas turėtų būti aukštą pridėtinę vertę kuriantys inovatyvūs verslai, kurie darbuotojams galėtų pasiūlyti gerus atlyginimus, investuotų į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą, prisidėtų prie naujų talentų auginimo ir sustiprintų šalies ekonomiką“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.  

Komercijos atašė pareigybės bus įsteigtos Lietuvos Respublikos generaliniame konsulate Niujorke (JAV) ir mūsų šalies ambasadoje Vokietijoje. Taip bus išplėstas komercijos atašė tinklas šiose šalyse. Šiuo metu JAV dirba komercijos atašė Los Andžele, o Vokietijoje taip pat dirba vienas komercijos atašė.  

Prekybiniai ryšiai su JAV ir Vokietija yra intensyvūs ir augantys. Statistikos departamento duomenimis, 2021 m. sausio–birželio mėn. Vokietija užėmė 1 vietą pagal prekybos apyvartą tarp 199 Lietuvos prekybos partnerių, 3 – pagal eksportą, 1 – pagal lietuviškos kilmės prekių eksportą ir 1 – pagal importą.  

JAV užėmė 6 vietą pagal prekybos apyvartą, 5 – pagal eksportą, 2 – pagal lietuviškos kilmės prekių eksportą ir 12 – pagal importą.  

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pavaldžios įstaigos VšĮ „Versli Lietuva“ ir „Investuok Lietuvoje“ taip pat stiprina ekonominį atstovimą šiose šalyse. Šiais metais „Versli Lietuva“ JAV įsigijo biotechnologijų ir IT sričių konsultantų paslaugų, o Vokietijoje – inžinerijos, biotechnologijų ir baldų sričių konsultantų paslaugų.   

2022–2024 m. „Investuok Lietuvoje“ planuoja steigti dvi atstovybes JAV (Rytinėje ir Vakarinėje pakrantėje) ir ten turėti savo atstovus bei stiprinti jau esamą atstovybę Vokietijoje.  

Šiuo metu Lietuva turi 12 komercijos atašė įvairiose šalyse. Iki 2024 metų planuojama padidinti šį skaičių iki 23. Planuojama plėsti  komercijos atašė tinklą tokiose valstybėse kaip: JAV, Vokietija, Prancūzija, nauji atašė įsikurs Pietų Korėjoje, Singapūre, Japonijoje, Danijoje, Lenkijoje ir Italijoje.

Lėšos, reikalingos naujoms komercijos atašė pareigybėms finansuoti, bus padengiamos iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijai skirtų valstybės biudžeto asignavimų. 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-11-17 14:21
Verslas, ekonomika, finansai, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal