Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: frakcija susitiko su organizacijos „Tušti narvai“ atstovais

2021 m. lapkričio 23 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Šiandien vakariniame Seimo posėdyje svarstomas Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siekiama uždrausti auginti ir veisti kailinius žvėrelius dėl jų kailio. Ta proga  Liberalų sąjūdžio frakcija susitiko su organizacijos „Tušti narvai“ atstovais, praėjusią savaitę prie Seimo surengusiais trijų dienų įstatymo projekto palaikymo akciją.

Liberalų frakcijos nariai su šios akcijos organizatoriais aptarė teikiamo įstatymo projektą, diskutavo apie kailinių žvėrelių auginimo verslo reguliavimą Lietuvoje ir Europoje. Šiuo metu dvidešimt Europos valstybių jau yra uždraudusios arba griežtai apribojusios kailinių gyvūnų auginimą dėl jų kailio.[1] Lietuva yra aktyvi kailių augintojų rinkos dalyvė pasaulyje – valstybės teritorijoje kiekvienais metais auginama apie 1,5 milijonai kanadinių audinių ir apie 44 tūkstančius šinšilų.

Vienas iš šį įstatymą teikusių parlamentarų, Liberalų frakcijos ir Aplinkos apsaugos komiteto narys Romualdas Vaitkus teigė, kad „pasipuošti kailiniais, kuomet žvėrelis fermoje buvo uždusintas ir jam nunertas kailis,  yra nehumaniška“, todėl ragino frakcijos kolegas šį pakeitimą palaikyti.

Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai taip išreiškė susirūpinimą dėl šio sprendimo įtakos verslui regionuose ir atkreipė dėmesį, kad jei šiam įstatymo projektui būtų pritarta, turėtų būti užtikrintas pereinamasis laikotarpis, leidžiantis verslui pasiruošti, bei kompensacijos, teisingai atlyginančios už verslo patirtus nuostolius. 

 

Kontaktinis asmuo:

Romualdas Vaitkus

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys

Aplinkos komiteto narys

Tel. (8 5) 239 6621, el. p. romualdas.vaitkus@lrs.lt

[1]Kailinių žvėrelių auginimas yra uždraustas Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Belgijoje, Liuksemburge, Austrijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje (audinių auginimas), Danijoje (lapių auginimas), Švedijoje (lapių ir šinšilų auginimas), Estijoje, Slovėnijoje, Slovakijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Serbijoje, Kroatijoje, Makedonijoje bei Čekijoje. Pataisų aiškinamajame rašte teigiama, jog Šveicarijoje bei Vokietijoje kailinių žvėrelių auginimui įtvirtinti aukšti gyvūnų gerovės reikalavimai, todėl gyvūnų auginti dėl kailio šiose šalyse finansiškai neapsimoka.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-11-23 15:23
Politika, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal