Juodojo penktadienio šventė nuolaidų medžiotojams - juoda diena aplinkai?

Lapkričio 26 d. vyksiantis juodasis penktadienis žymi kalėdinio apsipirkimo sezono pradžią Europoje. Daugelyje šalių tai diena, kai pardavimų apimtys tiek fizinėse, tiek el. parduotuvėse būna vienos didžiausių metuose. Bet ar išpardavimų maratono pasiūlymai verti kainos, kurią už pardavėjų mums suteiktą progą pigiau įsigyti prekę sumoka gamta? 

Vartotojų teises ginančios institucijos tvirtina: apsipirkimą internetu ir tvarumą įmanoma suderinti, ir pataria, kaip to pasiekti.

Venkite pirkti impulsyviai – išpardavimams pasiruoškite. Sudarykite pirkinių sąrašą, kuriame yra tik tai, ko jums tikrai reikia. Taip išvengsite bereikalingo daiktų siuntimo ir grąžinimo. Dėl tos pačios priežasties daiktus rinkitės atsižvelgdami į dydžių lenteles bei kitų klientų atsiliepimus.

Sudarykite pageidaujamų pirkinių sąrašą – tokią funkciją siūlo daug el. parduotuvių. Pasižymėję dominančias prekes galėsite stebėti jų kainų pokyčius. Pravartu prenumeruoti naujienlaiškius. Taip ištisus metus gausite pranešimus apie specialius pasiūlymus.

Lyginkite kainas tiek fizinėse, tiek el. parduotuvėse: aklai netikėkite, kad prekės kaina su nuolaida – geriausia, ką galite rasti.

Jei tik įmanoma, užsakydami prekes rinkitės tvarų gabenimą - kai kurios el. parduotuvės siūlo aplinkai nekenksmingas pakuotes.

Apgalvokite, kuri data jums pristatyti siuntinius patogiausia – aplinkai darysite mažesnį poveikį, jei visas siuntas bus galima atgabenti vienu kartu. Dar geriau, jei pirkinius atsiimsite patys - pristatymas į atsiėmimo punktą yra tvaresnis, nei juos gabenant į namus.

2020 m. kai kurios parduotuvės Europoje ir kitur pasaulyje vietoje juodojo pakvietė į žaliąjį penktadienį - gamtai draugiškesnį apsipirkimą skatinančią alternatyvą. Šią dieną įmonės pasirinko dalį pelno skirti aplinkosaugos projektams arba atlygino už anglies dvideginio išmetimą. 

Išsyk po juodojo penktadienio eina vadinamoji „Buy Nothing Day“. Ja siekiama žmones paskatinti susimąstyti apie apsipirkimo įpročius ir mažiau vartoti. O štai „Buyback Friday“ ir „Green Sunday“ ragina pasidairyti į jau naudotus daiktus – įsigiję juos ne tik prailginame šių gaminių tarnavimo laiką, bet ir sutaupome: tiek išteklių, tiek pinigų.

Tiems vartotojams, kurie juodąjį penktadienį vis dėlto pasiruošę medžioti nuolaidas, Europos vartotojų centras (EVC) pataria būti apdairiems: ne kiekvienas pasiūlymas iš tiesų būna toks geras, kaip atrodo.
„Net ir taikydamos nuolaidas kai kurios parduotuvės pirkėjui siūlo įsigyti prekių už rekomenduojamą mažmeninę kainą. Tad informacija reklamoje gali tyčia klaidinti vartotojus“, – sako EVC Lietuvoje vadovė dr. Raimonda Balnienė.
  

Svarbu žinoti, kad tarp vartotojo bei pardavėjo kilus ginčui dėl netinkamai pritaikytos nuolaidos ar kitos priežasties, galima kreiptis į EVC. Jo specialistai teikia nemokamą pagalbą, kai kyla problemų su kitoje ES šalyje, Norvegijoje, Islandijoje ar Jungtinėje Karalystėje registruotu pardavėju.

Šis pranešimas buvo finansuojamas Europos Sąjungos Vartotojų Programos (2014-2020).

Pranešimo turinys atspindi tik autoriaus poziciją bei yra jo atsakomybė; tai negali būti vertinama kaip atspindinti Europos Komisijos ir/ar Vartotojų, sveikatos, žemės ūkio ir maisto programų vykdomosios agentūros (CHAFEA) ir/arba jos teisių perėmėjos Europos inovacijų tarybos ir MVĮ reikalų vykdomosios įstaigos (EISMEA) ar kitos Europos Sąjungos institucijos poziciją. Europos Komisija ir Agentūra neprisiima jokios atsakomybės už pateiktos informacijos panaudojimą.

Pranešimą paskelbė: Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-11-25 09:34
Prekyba, Laisvalaikis, pramogos
pasidalinti
atgal