S. Gentvilas: „Antradienį Seime priimta Statybų inspekcijos reforma mažins korupcijos riziką statybų procesuose“

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sveikina teisėsaugos institucijų veiksmus skaidrinant statybų ir teritorijų planavimo priežiūrą.

Kartu jis atkreipia dėmesį, kad korupcijos rizikai šios įstaigos veikloje mažinti Seimas šį antradienį jau priėmė Statybos įstatymo bei Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymo pataisas.

Pataisos pirmiausia skaidrina statybų užbaigimo etapą, kurio metu vykdytos galimai neteisėtos veiklos ir buvo pagrindinis teisėsaugos tyrimų objektas.

Pataisius įstatymus, dalis statybos priežiūros funkcijų iš Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos perduodamos statinio ekspertizės rangovams. Didžiausia naujovė – deklaracijas apie neypatingų statinių statybos užbaigimą tvirtins nebe inspekcijos tarnautojai, o statinio ekspertizės rangovai.

„Todėl bent šiuo ypatingos kompetencijos nereikalaujančiu etapu – užbaigiant statybas – valstybės tarnautojai nebegalės piktnaudžiauti tarnyba ir prekiauti poveikiu. Nuo šiol neypatingų statinių statybas užbaigiantys gyventojai ir įmonės lauks ne statybos inspektoriaus parašo, o kreipsis į privačius ekspertus patvirtinti“, – aiškina Simonas Gentvilas.

Aplinkos ministerija ir jai pavaldi Statybų inspekcija, kaip ir kitos pavaldžios įstaigos, laikosi nulinės tolerancijos korupcijai politikos. Bendradarbiaudama su teisėsaugos institucijomis per pastaruosius metus dėl galimų nusikalstamų veikų vien VTPSI inicijavo 12 ikiteisminių tyrimų.

„Sveikinu šiandien paskelbtą tyrimą. Tai – signalas visam statybų ir teritorijų planavimo sektoriui laikytis nulinės tolerancijos korupcijai. Raginu pranešti apie bet kokius įtarimus atsakingoms institucijoms“, – sako aplinkos ministras.

Aplinkos ministras savo 2021 m. vasario 12 d. įsakymu patvirtino Aplinkos ministerijos 2021-2027 m. korupcijos prevencijos programą, kuri taikoma ir ministerijai pavaldžioms institucijoms. Programai įgyvendinti ministerijai pavaldžios įstaigos kasmet rengia ir įgyvendina prevencijos priemonių planus. Be to, ministerijos aparate veikia rekomendacijos, kaip elgtis pareigūnams ir darbuotojams, kai jiems yra siūlomas ar duodamas kyšis, bei karštoji linija (telefono numeris su atsakikliu visą parą +370 800 00201, el. paštas pranesimas@am.lt)

Pranešimą paskelbė: LR aplinkos ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-11-25 14:52
Gamta, aplinkosauga, Ekologija
pasidalinti
atgal