Kainos auga. Kol Vyriausybė lieka pasyvi, pagalbos ranką gyventojams pradeda tiesti pačios savivaldybės. Puikus Vilniaus rajono pavyzdys

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjungai atstovaujantys Seimo nariai Rita Tamašunienė ir Česlav Olševski per surengtą spaudos konferenciją kalbėjo apie vis kylančias kainas, pabrėžė šalies vyriausybės pasyvumą amortizuojant infliacijos poveikį kiekvienai šeimai ir atkreipė dėmesį, kad šioje centrinės valdžios neveiksnumo akivaizdoje pačios savivaldybės pradėjo tiesti pagalbos ranką savo gyventojams. Pirmoji puikų pavyzdį parodė Vilniaus rajono savivaldybė.

Seimo narė Rita Tamašunienė priminė, kad dar praeitų metų gruodžio mėn. Lietuvos regionų frakcija pateikė Seimui rezoliuciją „Dėl kainų augimo naštos gyventojams kompleksinio mažinimo priemonių plano” ir paragino vyriausybę imtis veiksmų kovojant su kainų augimu.

„Vyriausybė privalo apsaugoti gyventojus nuo neproporcingo ir staigiai didėjančio kainų šuolių“, - įvertino R. Tamašunienė, pridurdama, kad atlyginimų augimas ir priedai prie senatvės pensijos nepadengia gyventojams išaugusios finansinės naštos. „Gyventojai jaučiasi palikti spręsti savo problemas patys“, - socialines nuotaikas įvertino parlamentarė.

Vilniaus rajono savivaldybė, pabrėžė Seimo narė, matydama vyriausybės neveiksnumą kovoje su infliacija, pati pirmoji iš visų 60 šalies savivaldybių ėmėsi iniciatyvos amortizuoti kainų šuolių įtaką gyventojams ir suteikti jiems apčiuopiamą paramą.

LLRA-KŠS atstovaujantis parlamentaras Česlav Olševski, nors ir pabrėžęs, kad žaliavos ir kuras smarkiai brangsta visame pasaulyje, tačiau nurodė, kad „sunkiai suvokiama yra tai, kad Lietuvoje anglis ir biokuras pabrango daugiau nei dvigubai, o dujos - beveik 10 kartus”.

Parlamentaras atkreipė dėmesį, kad sausio 28 d. įvyks Vilniaus rajono tarybos posėdis, kuriame, be kitų, bus svarstomas LLRA-KŠS frakcijos sprendimo projektas, kuris numato jau nuo š.m. sausio net 50 proc. dotaciją už šildymą gyventojams. Sausio-kovo mėn. laikotarpiui šiam tikslui Vilniaus rajono savivaldybė skirs net 2 mln. eurų. Taip savivaldybė reaguoja į smarkiai išaugusias kainas, įskaitant sąskaitas už šildymą ir, atitinkamai, padidėjusią gyventojų finansinę naštą.

Negana to, LLRA-KŠS parengė dar vieną sprendimo projektą, numatantį paramą visiems Vilniaus rajono gyventojams. Vienkartinę 50-100 eurų išmoką planuojama mokėti kiekvienai šeimai priklausomai nuo statuso (neįgalūs asmenys, pensininkai) ir pajamų.

Vilniaus rajono savivaldybė jau kompensuoja dalį kainos už vandens tiekimą ir per metus skiria tam apie 600 000 eurų. Dėl tokio sprendimo gyventojai už vandenį moka tik 1,5 euro už 1 m³.

„Vilniaus rajono savivaldybė yra viena labiausiai socialiai orientuotų savivaldybių šalyje, ten taikomas paramos ir lengvatų paketas gyventojams yra išties įspūdingas, gyventojams suteikta galimybę mažiau mokėti už geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymą, vaikų darželių lankymą, mokinių maitinimą. Jaunimas nemokamai lanko rajono savivaldybės sporto mokyklą, suteikta galimybę pigiau keliauti viešuoju transportu”,- įvertino parlamentaras Č. Olševski.

R. Tamašunienė pabrėžė, kad infliacija apėmė visą pasaulį, tačiau kitos valstybės iškart ėmėsi priemonių mažinti kainų augimo poveikį gyventojams. Seimo narė dar kartą paragino vyriausybę imtis veiksmų reguliuojant kainas šalies viduje ir pateikė įspūdingą Lenkijos pavyzdį.

Kaimyninėje šalyje sėkmingai įgyvendinamas antiinfliacinis skydas: gamtinėms dujoms Lenkijos vyriausybė PVM sumažino nuo 23 proc. iki 8 proc., o nuo vasario jis bus nulinis, PVM dujoms sumažintas nuo 23 proc. iki 5 proc., PVM šilumai irgi sumažintas nuo 23 proc. iki 8 proc., sumažėjo ir akcizas degalams, o PVM tarifas būtiniausiems maisto produktas yra išvis panaikintas, taikomos ir kitos plataus masto lengvatos.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-01-25 15:54
Savivalda, regionai, Politika
pasidalinti
atgal