LLRA-KŠS siekia, kad mokyklos kaimuose išliktų

Susibūrusi Seimo narių grupė gina Trakų rajono mokyklas lenkų mokomąja kalba. Grėsmė joms iškilo dėl šalyje įgyvendinamos „Tūkstantmečio mokyklų“ reformos. Ketinimams sumenkinti Paluknio Longino Komolovskio gimnazijos ir Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindinės mokyklos statusą priešinasi ir šių įstaigų bendruomenės. Praėjusią savaitę šių švietimo įstaigų mokinių tėvai surengė prie Trakų rajono savivaldybės protesto akciją - tėvai nepritaria, kad šios tautinių mažumų mokyklos taptų kitų mokyklų filialais.

„Po gražiais „Tūkstantmečio mokyklų“ reformos šūkiais slypi ir grėsmės: uždarytos kaimo mokyklos, išvaikytos bendruomenės, dar labiau sumenkinta regionų reikšmė, ilgesnis mokinių dalies keliavimas į mokyklą, laiko trūkumas popamokinei veiklai, jaunuolių dalies vidurinio išsilavinimo atsisakymas, apribotas viešųjų paslaugų prieinamumas gyventojams”, - apie dabartinės valdančiosios daugumos forsuojamos švietimo reformos grėsmes kalbėjo per šiandien spaudos konferenciją Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) Seimo narė Beata Petkevič.

Reformos kriterijai stebina ir LLRA-KŠS parlamentarę Ritą Tamašunienę.

„Ugdymo kokybę keistai matuojame kilometrais ir mokinių skaičiumi klasėje. Kaip pedagogė patikinu, kad tai tikrai nėra tinkami kriterijai“, - pažymėjo R. Tamašunienė. „Paskaičiavome, kad vaiko kelionė į mokyklą truks iki 1,5 valandos, o kur dar kelionė atgal?“, - reformos autorių retoriškai klausė parlamentarė iš LLRA-KŠS.

Seimo narėms iš LLRA-KŠS antrino ir parlamentarai Valius Ąžuolas, Artūras Skardžius bei Kęstutis Vilkauskas, konferencijoje pasisakė ir Trakų rajono bendruomenės atstovės. „Tautinių mažumų bendruomenėms ši optimizavimas yra be galo skausmingas, nes paliečia būtent dvi lenkų mokyklas, kitas gi paliekant stebėsenai“ – įvertino pedagogė iš Trakų rajono Dalia Jasiulevičienė.

2021 m. pabaigoje Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriame nurodoma, kad pradinės mokyklos, progimnazijos ar pagrindinės mokyklos, kuriose mokosi 60 ir mažiau mokinių, reorganizuojamos arba likviduojamos. Jame taip pat pabrėžiama, kad nuo 2022-2023 m.m. nebus leista formuoti jungtinių 5-8 klasių, o mažiausias mokinių skaičius 1-4 ir 5-10 jungtinėse klasėse turės būti 8. Išimtys taikomos bendrojo ugdymo tautinių mažumų mokykloms, kuriose mokinių skaičius klasėse gali būti mažesnis negu 8 mokiniai.

Atsižvelgdami į Trakų rajono mokyklų bendruomenių raginimus stabdyti savivaldybės sprendimus, nukreiptus į mokyklų tinklo pertvarką įgyvendinant „Tūkstantmečio mokyklų“ reformą, Seimo nariai Rita Tamašunienė, Beata Petkevič, Česlav Olševski, Valius Ąžuolas, Artūras Skardžius ir Kęstutis Vilkauskas pirmadienį susitiko su Trakų rajono mokyklų bendruomenėmis.

„Mokyklų reorganizavimą šiuo sudėtingu metu vertiname kaip nesavalaikį, prieštaraujantį bendruomenių interesams ir lūkesčiams. „Tūkstantmečio mokyklų“ reformos idėją įgyvendinti negalima beatodairiškai siejant su mokyklų tinklo pertvarka ar mokinių skaičiumi. Nepamatuota mokyklų tinklo pertvarka ir optimizavimas gali turėti negrįžtamų pasekmių regionams, miestelių ir gyvenviečių bendruomenėms”, - mano parlamentarai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-03-22 13:54
Švietimas ir mokslas, Politika
pasidalinti
atgal