Europos Parlamente pritarta Atlyginimų skaidrumo direktyvai

Antradienį Europos Parlamente buvo pritarta Atlyginimų skaidrumo direktyvos paketui, taip suteikiant mandatą tarpinstitucinėms deryboms tarp Europos Komisijos, Europos Tarybos bei Europos Parlamento. 

Dabar šiai direktyvai atsiveria kelias greitesnio įgyvendinimo link, siekiant sumažinti atotrūkį tarp moterų ir vyrų darbo užmokesčio. ES, taip pat ir Lietuvoje, šis atotrūkis siekia 13 proc., o tai reiškia, kad moterys per metus vidutiniškai dirba 40 dienų be atlygio.

Europos Parlamente pritarta direktyvos nuostatoms, draudžiančioms darbo užmokesčio slaptumo sąlygas. Direktyvoje įtvirtinta pareiga reguliariai teikti darbo užmokesčio ataskaitas 50 ir daugiau darbuotojų turinčioms įmonėms, su galimybe po kelių metų metų šį skaičių mažinti. Taip pat sustiprinta darbuotojų atstovų (profesinių sąjungų) rolė, pavyzdžiui, renkant duomenis apie darbuotojų darbo užmokestį, ruošiant ir tvirtinant Lyčių lygybės veiksmų planus, atstovaujant darbuotojams bylose ir kt. Sustiprintas ir kolektyvinių derybų vaidmuo siekiant sumažinti skirtumus tarp darbuotojų darbo užmokesčio už vienodos vertės darbą. 

Europos Parlamento balsavimą paskatino Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) ir Europos konservatorių ir reformuotojų frakcijų nariai, kurie praėjusį mėnesį užginčijo direktyvą. Vis tik įvykusiu balsavimu Parlamentas leido pradėti tarpinstitucines derybas.

Žaliųjų/ELA frakcijai priklausantis Europos Parlamento narys Bronis Ropė teigia, kad trišalėms deryboms Europos Parlamentas pateikia ambicingą ir subalansuotą dokumentą. „Darbo užmokesčio skaidrumas yra geriausia priemonė, kad panaikintume vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumus, – teigia B. Ropė. – Akivaizdu, kad šie skirtumai savaime neišnyks, o norint situaciją pakeisti, turime imtis konkrečių veiksmų“.

Tuo tarpu Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) frakcija rekomendavo savo nariams balsuoti prieš šį įrankį. PRIEŠ balsavo ir dalis šiai frakcijai priklausančių Europos Parlamento narių iš Lietuvos. Anot B. Ropės, šis bandymas blokuoti pažangą moterų teisių srityje yra nesuprantamas: „Derybos komitetuose baigėsi subalansuotu kompromisiniu tekstu. Todėl ypač apmaudu, kad tiek daug Europos Parlamento konservatorių pakeitė savo poziciją ir balsavo prieš Parlamento derybų su Taryba mandatą“, – sako B. Ropė.

Europos Parlamento Žaliųjų/ELA frakcija teigiamai vertina padarytą pažangą moterų teisių srityje ir žada ginti šį mandatą derybose, kad artimiausiu metu pagaliau būtų panaikintas vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas. 

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narys Bronis Ropė
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-04-07 09:26
Socialinė sauga, ES
pasidalinti
atgal