„Idomus eco“ medinis namas gali keliauti paskui gyventoją ir keistis pagal poreikius

Pasaulis gręžiasi ne tik į tvarią, bet ir į sveiką statybą, būtent tokia ir yra pastaruoju metu vis labiau populiarėjanti medžio masyvo statyba. Istorinė medinė statyba, naudojant šiuolaikiškas medžiagas ir sprendimus, tampa aukšto energinio efektyvumo saugiu šeimos būstu, rekreaciniu ar kitokios paskirties pastatu.

MB „Idomus eco“ Lietuvos rinkai pristato Vokietijos gamintojų MAYR MELNHOF HOLZ surenkamą medžio masyvo konstrukcijos sistemą HBE – tai yra statybos sistema iš medžio masyvo elementų, kuriuos naudojant galima pastatyti bet kokios paskirties 3 aukštų ir net aukštesnį pastatą.

Efektyviausias medinio namo variantas – „wood only“

„Mediena yra natūrali, tvari medžiaga, kuri leidžia susikurti sveikus, kvėpuojančius namus, nereikalaujančius papildomų išlaidų, skirtų pastato drėgmei kontroliuoti, išvengiančius šilumos ir šalčio svyravimų“, – pasakoja MB „Idomus eco“ direktorius Dainius Prakapavičius ir pastebi, kad Lietuva, priešingai nei Airija, kurioje lietuviai taip pat stato medinius namus, turi istorinių ir kultūrinių sąsajų su medine statyba ir gerai žino jos pranašumus. 

Medinė statyba yra vienas iš geriausių būdų surinkti ir užrakinti anglies dvideginį: 1 kub. m medienos yra apie 1 t CO2. Įmonė skaičiuoja anglies dvideginio kiekį visame pastato gyvavimo cikle, įvertindama visus faktorius nuo pat gamybos proceso ir jame naudojamų medžiagų.

Medinis namas nėra kliūtis pasiekti privalomą A++ energinio naudingumo klasę – svarbu pasirinkti tinkamą šilumos izoliavimo medžiagą. „Mes siūlome ne tik iš natūralios medžiagos – medžio masyvo blokų – įrengti pagrindinį konstruktyvą, rekomenduojame rinktis natūralias izoliavimo medžiagas. Patys galime pasiūlyti medžio plaušo plokštes. Tai yra kiek brangesnis, bet sveikesnis, ekologiškas sprendimas“, – sako įmonės vadovas.

Efektyviausias medinio namo variantas, – kai sukuriama natūrali vienalytė sistema, kurią sudaro medžio masyvo blokas, šilumos izoliacija, apsauginė vėjo ir lietaus membrana, vertikalūs skersiniai bei vėdinamas oro tarpas. Tokio medinio namo apdailai galima naudoti medį, metalą ar netgi cementinę plokštę – pasirinkimą lemia kliento poreikiai, sumanymai. Norintiems visiškai ekologiškų namų, įmonė siūlo vadinamąjį „wood only“ variantą – ne tik statyti namą vien iš medžio, bet ir rinktis medinį fasado apkalimą. Tokiu būdu galima sukurti konstrukciją vien iš medžio. Tokie mediniai fasadai, dalijasi D.Prakapavičius, ypač mėgstami Airijoje.

Medį svarbu vėdinti, o sušlapus leisti išdžiūti

Medžiui svarbu, akcentuoja „Idomus eco“ vadovas, – būti gerai vėdinamam ir neleisti sušlapti, o jei sušlapo, reikia leisti išdžiūti. Medžio masyvo konstrukcijos sistema HBE sudaryta taip, kad medinis sistemos elementas įrengiamas pastato viduje, o nuo vėjo ir lietaus jį saugo speciali membrana. Beje, kaip akcentuoja D.Prakapavičius, Vokietijoje draudžiama naudoti chemines medžiagas medžiui impregnuoti. Tokiu būdu, medis yra ir šildomas, ir vėdinamas, o kadangi džiovinimo metu žūva visi parazitai, jis netrūnija, tad gali gyvuoti ištisus šimtmečius.

„Besimokydamas Vokietijoje, mačiau medinių namų, kurie stovi jau kelis šimtus metų, tad tinkamai įrengus medines konstrukcijas, galima pastatyti ilgaamžį pastatą, – dalijasi pastebėjimais D.Prakapavičius. – Struktūrinis medžio masyvas, kitaip negu tradiciškai manoma, itin aukštoms temperatūroms yra atsparesnis už metalines konstrukcijas. Statybos specialistams yra žinoma, kad, pvz., esant 500 laipsnių temperatūrai, metalinės struktūros krenta, o struktūrinis medžio masyvas gali atlaikyti iki 1000 laipsnių temperatūrą ir vis tiek išlieka stabilus – dėl degimo metu susidarančios anglies plėvelės jis gesina pats save.“

Kas lemia medinio namo kainą?

Surenkama medžio masyvo konstrukcijos sistema HBE yra labai lanksti, lengvai pritaikoma įvairiam dizainui, ją galima derinti su kitomis statybos sistemomis – tai reiškia, kad galima įgyvendinti apie 95–100 proc. užsakovų sumanymų. Tačiau D.Prakapavičius rekomenduoja orientuotis į paprastą dizainą, kad būtų kuo mažiau įžambių pjovimų: kuo paprastesnis projektas – tuo mažesnė kaina; sudėtingi techniniai sprendimai augina biudžetą.

„Klientai paprastai teiraujasi, kiek kainuoja medinis namas, – sako neseniai RESTOJE medinius namus iš HBE sistemos pristatęs įmonės vadovas. – Tai yra nauja technologija, kurioje naudojama daug medžio, tad ši statyba yra brangesnė už įprastinę. Bet žmonės turi apsispręsti, kas jiems svarbiausia: kuo pigesnis ar ekologiškas, kvėpuojantis namas? Kainą lemia ir architektūriniai sumanymai, dizainas, namo dydis. Mūsų namais domisi žmonės, kuriems svarbu gyventi ekologiškame būste, tad jie labai gerai žino, už ką moka.“

HBE galima naudoti įvairių paskirčių bei sudėtingumo pastatams, bet populiariausia rinktis tokius gyvenamosios ir rekreacinės paskirties pastatus. Naudojant 10 cm storio bloką, galima pastatyti pastatą iki 3 aukštų. Aukštesniam pastatui gamintojai pasiūlys papildomų sprendimų su medžio konstrukcijomis.

HBE leidžia statyti greitai ir tvariai

„HBE statybos sistema iš medžio masyvo elementų gaminama Vokietijoje, mes esame oficialūs jų atstovai Lietuvoje, – sako MB „Idomus eco“ direktorius D.Prakapavičius. – Pagal klientų pateiktus projektus mes skaičiuojame sąmatą, projektą konvertuojame į medžio masyvo sistemą, pagal kurią Vokietijoje pagaminamos medžio konstrukcijos konkrečiam pastatui ir pristatomos į statybvietę.“

Paprastai visas procesas – nuo sąmatos apskaičiavimo iki pastatyto namo – trunka apie 24 savaites. Tad tai yra ne tik tvari, ekologiška, bet ir greita – 10–15 kartų greitesnė už tradicinius būdus – statyba. „Idomus eco“ ateityje pasiūlys dar patogesnį variantą – siūlys medinius namus, taip pat ir modulinius, pagal įmonės projektus.

Dar viena išskirtinė šių namų ypatybė – jis renkamas naudojant tik mechaninius tvirtinimus, savisriegius varžtus. Toks sistemos montavimas leidžia bet kada namą išrinkti ir vėl surinkti naujoje vietoje arba jį perstatyti iš naujo, primontuojant ar išmontuojant atskiras namo dalis. Konstrukcija, kurią įmonė pristatinėja įvairiose parodose, buvo sumontuota ir išmontuota jau daugiau negu 10 kartų, bet kokybė nuo to nė kiek nesumažėjo.

„Taigi namai, pastatyti naudojant surenkamą medžio masyvo konstrukcijos sistemą HBE, yra ekologiški, kvėpuojantys, šilti, mat mediniai paviršiai saugo šilumą, ir tvarūs, nes juos galima statyti, perstatyti, kilnoti iš vietos į vietą, – reziumuoja MB „Idomus eco“ direktorius D.Prakapavičius. – Surenkama statyba yra greita, o atliekų praktiškai nėra.“

MB „Idomus eco“ nuotr.

Pranešimą paskelbė: MB „Redakcija plius"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal