Diana Nausėdienė: Lietuvą ir Azerbaidžaną sieja pagarba skirtingoms kultūroms

Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė trečiadienį vizito Azerbaidžane metu dalyvavo šalies sostinėje Baku surengtos fotografijų parodos „Lietuvos karaimai“ atidaryme.

D. Nausėdienė pabrėžė, kad vienas kultūrinių tiltų, jungiančių Lietuvą ir Azerbaidžaną, yra tolerancija ir pagarba kitoms tautoms, jų tradicijų ir istorijos puoselėjimui.

„Daugiakultūriškumas yra viena svarbiausių Lietuvos ir Azerbaidžano vertybių. Labai svarbu ir toliau didinti etninių mažumų istorijos ir paveldo žinomumo sklaidą“, – sakė D. Nausėdienė.

Pirmosios ponios teigimu, valdant didžiajam kunigaikščiui Vytautui Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje XIV amžiuje apsigyvenę karaimai buvo ne tik palankiai sutikti, bet ir tapo neatsiejama visuomenės dalimi.

„Fotografijų paroda, atspindinti karaimų gyvenimą Lietuvoje, tik patvirtina, kad šios tautos vaidmuo mūsų istorijoje yra ypatingas ir labai vertingas. Viduramžiais karaimai prisidėjo prie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės stiprinimo, o XX amžiuje – prie nepriklausomos valstybės sukūrimo“, – sakė pirmoji ponia.

Pasak D. Nausėdienės, tarp Lietuvos karaimų buvo žymių gydytojų, teologų, matematikų, kitų profesijų žmonių, žinomų šalyje ir už jos ribų. Saugoti šių žmonių, palikusių gilų pėdsaką Lietuvos istorijoje ir šiandien tapusių iškilia jos dalimi,  paveldą – svarbi misija.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2022-05-19 08:53