Vasariškai lengvi ir gardūs pusryčiai: 3 chia pudingų receptai

Chia sėklos, lietuviškai vadinamos ispaninių šalavijų sėklomis, jau keletą metų karaliauja sveiko maisto madų viršūnėse ir užsitarnavo garbingą supermaisto statusą. Jei norite paįvairinti įprastą pusryčių meniu ar ieškote sveikesnės alternatyvos naktinei ledų porcijai, chia sėklų pudingas gali būti puiki išeitis.

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, žmonės vis dažniau parduotuvių lentynose ieško maistingų ir švarių produktų, kuriais galima papildyti kasdienės mitybos racioną.

„Stiprėjant sveikos gyvensenos ir mitybos tendencijoms, chia sėklos visame pasaulyje sulaukė didžiulio susidomėjimo ir dabar yra neatsiejama prekybos tinklo asortimento dalis. Ispaninio šalavijo sėklų paklausa „Maxima“ prekybos tinkle tiek šiemet, tiek per praėjusius metus auga. Pastebime, kad padidėjo klientų susidomėjimas būtent ekologiškomis chia sėklomis. Siekiame visada būti žingsniu priekyje ir pasiūlyti klientams jų poreikius atitinkantį sveikų maisto produktų asortimentą“, – sako E. Dapkienė.

Kokiomis „super“ savybėmis pasižymi chia sėklos?

Pasak Brigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorės, nepaisant mažo chia sėklų dydžio, jos yra labai maistingos. Skaičiuojama, kad dviejuose šaukštuose ispaninių šalavijų sėklų yra 138 kalorijos, 5 gramai baltymų, 8 gramai riebalų, 12 gramų angliavandenių ir 10 gramų skaidulų. Dėl šių savybiųjos padeda reguliuoti virškinimą, cukraus kiekį kraujyje, kontroliuoti alkio jausmą ir puoselėti sveiką odą.

„Chia sėklos sugeba sugerti net 9 kartus daugiau skysčio nei pačios sveria. Todėl norint, kad chia pudingas išeitų reikiamos konsistencijos ir nebūtų per skystas arba per kietas, dviem porcijoms pudingo rekomenduojama naudoti 300 ml skysčio ir 5-6 valgomus šaukštus chia sėklų. Pudingą pagaminti yra itin paprasta – mėgstamą augalinį pieną ar kitą skystį gerai išmaišykite kartu su chia sėklomis ir leiskite brinkti šaldytuve. Vos per porą valandų sėklos pavirs kreminiu, švelnios tekstūros pudingu, kuris yra ne tik maistingas, greitai pagaminamas, bet ir nepabostantis“, – pataria B. Baratinskaitė ir priduria, kad geriausiai šį skanėstą pagaminti iš vakaro.

Pasak B. Baratinskaitės, chia pudingą galima kas kartą ruošti vis naujai. Žmonės dažnai mėgsta jį gardinti šviežio derliaus ar džiovintais vaisiais, riešutais ar riešutų sviestu, kanapių sėklomis, tarkuotomis morkomis, citrinos žievele, ar namine uogiene. B. Baratinskaitė rekomenduoja išmėginti tris chia pudingo receptus, kurie įkvėps eksperimentuoti:

Tropinei dienos pradžiai: kokosų ir ananasų pudingas

Reikės: vieno puodelio kokoso pieno, dviejų šaukštų chia sėklų, vieno arbatinio šaukštelio agavų sirupo, vieno arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, puodelio pjaustyto ananaso, dviejų šaukštų nesaldintų kokoso drožlių.

Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite kokosų pieną, chia sėklas, agavų sirupą ir vanilės ekstraktą. Uždenkite ir per naktį palikite šaldytuve brinkti. Prieš patiekdami, sutrinkite ananasus kol gausite tyrės konsistenciją arba naudokite norimo dydžio griežinėliais pjaustytą ananasą. Prieš valgant, tolygiai paskirstykite chia pudingą ir ananasus sluoksniais, o ant viršaus užberkite kokoso drožlių.

Šokoladinis chia pudingas su avietėmis

Reikės: dviejų puodelių migdolų pieno (galite naudoti ir kokosų ar kitą augalinį pieną), keturių valgomųjų šaukštų chia sėklų, 80 gramų juodojo šokolado, pusės puodelio aviečių, ir vieno valgomojo šaukšto medaus. Šį šokoladinį desertą papuošti galite uogomis, mėgstamais riešutais ar šokolado drožlėmis.

Iš vakaro, stiklinę migdolų pieno sumaišykite su avietėmis, medumi ir dviem šaukštais chia sėklų. Indą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Ištirpinkite juodą šokoladą (geriausiai – garų vonelėje), šiek tiek atvėsinkite. Antrą stiklinę migdolų pieno sumaišykite su šokoladu, likusiais dviem šaukštus chia sėklų. Gautą masę taip pat uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą.

Kitą dieną jau galite serviruoti pudingą: į desertines taures dėkite šokoladinį pudingo sluoksnį, o ant viršaus – avietinį sluoksnį. Desertus pagardinkite šviežiomis arba džiovintomis uogomis, smulkintais riešutais ar šokolado drožlėmis.

Chia pudingas su šviežiais rabarbarais

Reikės: pusantros stiklinės vandens, stiklinės kokosų pieno, vieno arbatinio šaukštelio medaus, poros šaukštų klevų sirupo, vieno arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, trijų šaukštų chia sėklų, citrinos žievelės, trijų rabarbarų stiebų, vieno mažo, ketvirčiais supjaustyto burokėlio, citrinos sulčių pagal skonį.

Į indą ar stiklainį įpilkite kokosų pieną, ištirpintą medų, vanilės ekstraktą ir viską gerai sumaišykite. Suberkite chia sėklas ir dar kartą išmaišykite, o tada uždenkite ir padėkite į šaldytuvą. Į nedidelį puodą pilkite vandens, sudėkite rabarbarus, burokėlius, citrinos sultis bei žieveles ir klevų sirupą. Viską užvirkite, sumažinkite kaitrą ir troškinkite, kol rabarbarai suminkštės – apie 10 minučių. Atidėkite, kad visiškai atvėstų ir sutrinkite elektriniu plaktuvu iki tyrės. Kai pudingas bus paruoštas, skanaukite kartu su pagamintu rabarbarų tyre.

Pranešimą paskelbė: Fabula ir partneriai, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-05-19 15:27
Maisto pramonė, Kiti pranešimai
Prisegti failai
pasidalinti
atgal