„Eurovaistinę“ valdanti „Euroapotheca“ pardavė investicijas Lenkijoje ir augina e. prekybos pardavimus

„Euroapotheca“ grupė 2021-aisiais metais pardavė investicijas Lenkijoje ir antrus metus iš eilės fiksuoja spartų el. prekybos kanalų augimą. „Eurovaistinę“ Lietuvoje bei vaistinių tinklus Latvijoje, Estijoje ir Švedijoje valdanti grupė savo pajamas pernai augino 3,9 proc. ir pasiekė 812 mln. Eur apyvartą.

„Euroapotheca“ vadovas Paulius Mencas sako, kad 2021-aisiais visa įmonių grupė orientavosi į veiklos efektyvumą, elektroninės prekybos plėtrą, bei prekių asortimento gryninimą siekiant išlaikyti užimamą rinkos dalį ir auginti pajamas.

„Ryškiausias pajamų augimas fiksuojamas Latvijoje, čia „Euroaptieka“ apyvarta didėjo 11,5 proc., „Eurovaistinės“ Lietuvoje pajamos augo 1,2 proc., o Švedijoje ir Estijoje stebėjome pajamų mažėjimą (0,9 proc. Švedijoje ir 25,5 proc. Estijoje), kurį siejame su el. prekybos kanalų augimu. El. prekybos pardavimai visoje grupėje augo beveik 35 proc.”,- finansinius rezultatus detalizuoja P. Mencas.

El. prekyba augo visose Baltijos šalyse, o Lietuvos vaistinėse plėtėsi naujos paslaugos

Paulius Mencas pastebi, kad didžiausius augimus antrus metus iš eilės demonstruoja medikamentų ir kitų medicinos prekių įsigijimas el. kanalais, kurie augti ėmė dar pandemijos pradžioje:

„Viena iš pagrindinių sričių, kur „Euroapotheca“ orientavosi 2021 metais, buvo elektroninės prekybos funkcionalumų ir paslaugų paketo plėtra. Jau 2020 metų pradžioje matėme stiprų šios verslo šakos augimą, todėl buvo svarbu klientams sukurti dar patogesnes sistemas, pasiūlyti platų asortimentą“,- sako P. Mencas.

Elektroninės prekybos pajamos 2021 metais visoje grupėje išaugo 34,6%, o statistika rodo, kad aktyviausi buvo pirmasis bei ketvirtasis metų ketvirčiai, kai buvo pastebimi ypatingai dideli COVID-19 viruso protrūkiai bei karantino apribojimai buvo griežtesni.

„Eurovaistinės“ Lietuvoje vadovas Tomas Kibildis sako, kad Lietuvoje dėmesys buvo sutelktas į naujų paslaugų vystymą atliepiant klientų poreikius:

„Per pastaruosius metus Lietuvoje dėmesį sutelkėme į naujas paslaugas, kurios atspindėjo pasikeitusius klientų poreikius, t. y. konsultacijos telefonu, skiepų kabinetai, įvairūs tyrimai. Be to, stebime ir pasikeitusius klientų įpročius, kurie pirmajai konsultacijai vis dažniau renkasi vaistininką.“, – sako T. Kibildis.

Pardavė vaistinių tinklą Lenkijoje

2021 metų lapkričio mėnesį Euroapotheca vadovybė pasirašė galutinę akcijų pardavimo sutartį su Lenkijos farmacijos tinklu DOZ S.A. dėl investicijų Lenkijoje pardavimo. Pagal šią sutartį, Euroapotheca pardavė turėtas investicijas į Lenkijoje veikiantį vaistinių tinklą. Sandoriui įvykus, nuo 2021 metų pabaigos, Bendrovės portfelyje liko Baltijos ir Švedijos rinkose veikiančios įmonės.

Lyginant su praėjusiais metais, visos grupės grynasis pelnas 2021-aisiais sumažėjo nuo 47 mln. iki 11 mln. Eur. Euroapotheca vadovybės teigimu, šiam grynojo pelno pokyčiui didžiausią įtaką turėjo vienkartiniai apskaitiniai įvykiai 2021 bei 2020 metų konsoliduotose finansinėse ataskaitose, susiję su investicijų vertinimu ir apskaitos standartų pokyčiais.

Pranešimą paskelbė: Eurovaistinė, UAB
2022-05-20 10:34