„Lidl Lietuva“ kviečia aukoti vaikų dienos centrams: parama pasiekia tiek Lietuvos, tiek Ukrainos vaikus  

Nuo „Lidl Lietuva“ taromatų projekto vykdymo pradžios vaikų dienos centrus prižiūrinčioms organizacijoms – Maltos ordino pagalbos tarnybai, „Gelbėkit vaikus“ ir Lietuvos „Caritas“ – suaukota daugiau nei 303 tūkst. eurų. Šių metų pavasario pradžioje vaikų dienos centrus pradėjus lankyti ir vaikams iš Ukrainos, „Lidl Lietuva“ visą per pirmą šių metų ketvirtį taromatuose surinktą paramą patrigubino. Tačiau vaikų dienos centrus koordinuojančių organizacijų atstovai teigia, kad artimiausiu metu centrus lankančių vaikų skaičius tik augs, tad pagalba jais besirūpinant kaip niekada svarbi.

Dėl staiga išaugusių ir sparčiai didėjančių lankytojų srautų, vaikų dienos centrai susiduria su papildomomis problemomis, pavyzdžiui, padidėjusiu užimtumo specialistų poreikiu. Tam, kad galėtų geriau pasirūpinti vaikais, centrus prižiūrinčioms organizacijoms būtina finansinė parama.

„Prieš daugiau nei ketverius metus startavusios iniciatyvos rezultatai džiugina tiek mus, kaip jos sumanytojus, tiek ir paramą gaunančius vaikų dienos centrus. Vis dažniau šalies gyventojai nusprendžia ištiesti pagalbos ranką ir vieno mygtuko spustelėjimu paaukoja už tarą gaunamą užstatą. Svarbu tai, kad finansinė parama nuo šiol pasiekia ne tik Lietuvos, bet ir vaikų dienos centrus lankančius vaikus iš Ukrainos. Todėl kviečiame pirkėjus, esant galimybei, paaukoti už depozitą gautą užstatą, o „Lidl Lietuva“ pridės dar tiek pat“, – sako „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Vaikai po truputį pramoksta kalbėti lietuviškai

Maltos ordino pagalbos tarnybos programų vaikams ir jaunimui vadovo Gražvydo Pavalkio teigimu, dalyje jų prižiūrimų vaikų dienos centrų ukrainiečiai lankosi jau daugiau nei du mėnesius. Jų integracija vyksta sklandžiai: ukrainiečiai vaikai pritampa prie bendraamžių lietuvių, jaustis užtikrinčiau jiems padeda ir rusiškai bendraujantys vaikų dienos centrų darbuotojai, tačiau vėliau jie patys pramoksta ir kai kuriuos lietuviškus žodžius, moka lietuviškai sveikintis ar padėkoti.

„Vaikų tarpusavio noras kalbėtis ir susikalbėti laikui bėgant tampa vis aktualesnis ir sudėtingesnis, tam ieškome įvairių sprendimų, visus iššūkius stengiamės spręsti kūrybiškai. Nepaisant konkrečių nesusikalbėjimo situaciją, vaikų dienos centrus lankantys ukrainiečių vaikai yra smalsūs ir viskuo domisi, todėl noriai įsitraukia į veiklas“, – pažymi Lietuvos „Caritas“ vaikų dienos centrų stiprinimo programos koordinatorė Jūratė Blinstrubaitė.

Leisdami laiką dienos centruose, tiek Lietuvos, tiek ir Ukrainos vaikai kartu ruošia pamokas, aktyviai leidžia laiką lauke, dalyvauja įvairioje kūrybinėje veikloje, pramogauja, vyksta į išvykas bei ekskursijas. Kaip pasakoja organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė, tai leidžia vaikams dar geriau pažinti bendraamžius, jie taip pat susipažįsta su vietove, kurioje apsigyveno ir kurioje veikia dienos centras, daugiau sužino apie šalį, jos kultūrą, tradicijas.

Laukiama padidėjusių lankytojų srautų

J. Blinstrubaitė neslepia, kad ukrainiečių vaikų įtraukimas į vaikų dienos centrų kasdienybę natūraliai atneša šiek tiek chaoso. Prie to reikšmingai prisideda nuolatinė ukrainiečių vaikų kaita – dalis kartu su tėvais pamažu grįžta į savo šalį, dalis persikelia gyventi į didesnius Lietuvos miestus.

„Pastebime tendenciją, kad ieškodamos geresnių darbo ir gyvenimo galimybių, ukrainiečių šeimos palieka pirmaisiais jų namais Lietuvoje buvusius mažus miestelius ir išvyksta į didmiesčius, todėl vyksta migracija, o situacija vaikų dienos centruose keičiasi kone kasdien. Šiuo metu vaikų dienos centrus visoje Lietuvoje lanko keli šimtai vaikų iš Ukrainos, tačiau artimiausiu metu jų srautai turėtų išaugti“, – teigia Maltos ordino pagalbos tarnybos atstovas.

Pasak G. Pavalkio, į Lietuvą nuo karo pradžios kartu su tėvais ar lydinčiais asmenimis yra atvykę iki 20 tūkst. nepilnamečių. Vis daugiau ukrainiečių šeimų įsikuriant Lietuvoje, vis daugiau vaikų pradeda lankyti dienos centrus, tad poreikis jais pasirūpinti tik didės. Vaikų dienos centrų lankytojų srautų suaktyvėjimo tikimasi ir pasibaigus mokslo metams, kai tiek lietuviai, tiek ir ukrainiečiai vaikai turės daugiau laisvo laiko.

Vasaros metas – intensyvesnis, reikalinga parama

Kalbinti organizacijų atstovai pažymi, kad kiekvienas vaikų dienos centras artėjančios vasaros veiklas planuoja savarankiškai, tačiau visos jos yra skirtos kokybiškam vaikų laisvalaikiui. Kasmet stengiamasi suplanuoti išvykas ir ekskursijas į aplink esančias poilsio, pramogų vietas, prie Lietuvos ežerų ir Baltijos jūros, vaikai taip pat dalyvauja įvairiose stovyklose, pasakoja R. Dičpetrienė.

Tai, kad šiemet vasarą vaikų dienos centruose kartu su lietuviais leis ir ukrainiečiai, organizacijų planams nedaro jokios įtakos. Nepaisant to, pagalbos vaikų dienos centrus prižiūrinčioms organizacijoms reikia nenutrūkstamai.

„Parama reikalinga įvairioms veiklose naudojamoms priemonėms įsigyti, nesvarbu, ar tai būtų dailės užsiėmimai, ergo terapija, ar naujas inventorius sportinėms veikloms. Finansinė pagalba reikalinga ir su vasaros stovyklomis susijusių išlaidų padengimui, pavyzdžiui, vaikų maitinimui ar transporto išlaidoms. Atėjus vasarai nesustoja ir vaikams bei šeimoms teikiamos specialistų paslaugos, gaunamas lėšas panaudojame psichoterapeutų, užimtumo specialistų paslaugoms apmokėti“, – pasakoja Lietuvos „Caritas“ vaikų dienos centrų koordinatorė.

Didėjant dienos centrus lankančių vaikų skaičiui, organizacijos yra priverstos ieškoti papildomų pagalbos rankų. Prekybos tinklo „Lidl“ organizuojamos taromatų iniciatyvos ir joje dalyvaujančių pirkėjų dėka vaikų dienos centrai gali įdarbinti daugiau specialistų bei sąžiningai apmokėti papildomas esamų darbuotojų darbo valandas – tai sutartinai įvardija visų organizacijų atstovai.

Paaukoti gali kiekvienas

Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų gali kiekvienas prekybos tinklo „Lidl“ taromatais besinaudojantis žmogus, paspaudęs mygtuką „Aukoti“. Surinktą sumą „Lidl Lietuva“ padvigubina ir perveda vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms – Maltos ordino pagalbos tarnybai, „Gelbėkit vaikus“ ir Lietuvos „Caritui“.

Iš viso kartu su pirkėjais prekybos tinklas vaikų dienos centrams paaukojo jau daugiau kaip 303 tūkst. eurų. Per pirmuosius projekto metus vaikams buvo paaukota 41 878 eurai, per antruosius – 59 002 eurai, o per trečiuosius – 75 873 eurai. Pernai buvo surinkta rekordinė suma, siekianti 88 620 eurų.

Paaukoti vaikų dienos centrams galima visose „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvėse Lietuvoje. Šiuo metu 62 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvės veikia 24-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose bei Rokiškyje.

Pranešimą paskelbė: UAB "coagency"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-05-20 14:15
Socialinė sauga, Maisto pramonė
pasidalinti
atgal