Teisėsaugos rengimas skaitmeniniam amžiui: šiandien Vilniuje prasideda CEPOL tyrimų ir mokslo konferencija

Teisėsaugos rengimas skaitmeniniam amžiui – pagrindinė šių metų CEPOL tyrimų ir mokslo konferencijos, sutraukusios 200 dalyvių iš beveik 30 šalių ir 7 tarptautinių organizacijų, tema. Konferenciją organizuoja ES teisėsaugos mokymo agentūra (CEPOL) kartu su Mykolo Romerio universitetu Vilniuje, Lietuvoje, pagal CEPOL pirmininkaujamo Teisingumo ir vidaus reikalų agentūrų tinklo programą.

Sujungdama policijos ir kitų teisėsaugos sričių specialistų, instruktorių ir pedagogų idėjas bei perspektyvas su Europos ir tarptautinės erdvės tyrėjais ir akademiniais mokslininkais, konferencija siekia pateikti atsakymus, kaip tobulinti teisėsaugos pareigūnus, kad jie galėtų dar efektyviau kovoti su nusikalstamumu ir geriau reaguoti į naujųjų technologijų, tokių kaip dirbtinis intelektas (AI), keliamus iššūkius. Tarpvalstybinis bendradarbiavimas, keitimasis žiniomis ir gerąja patirtimi bei pagarba pagrindinėms teisėms yra svarbiausi sėkmės elementai.

Konferencijos atidarymo sesijoje CEPOL vykdomoji direktorė Montserrat Marín López pareiškė: „Naujosios technologijos vystosi didžiuliu tempu. Teisėsaugos pareigūnams siūlydami specializuotas mokymo galimybes ES lygiu, galime užtikrinti, kad jie visada būtų pasirengę reaguoti į naujus nusikalstamų tinklų veiklos būdus. Darbas kartu ir kalbėjimas bendra kalba visada buvo kiekvienos operacijos sėkmės pagrindas. O norėdami tapti pokyčių varikliais, turime būti atviri, pasirengę priimti naujas perspektyvas, naujus darbo metodus. Esu tikra, kad ši konferencija prisidės prie dalijimosi žiniomis ir patirtimi, kuri padės formuoti teisėsaugos mokymo ateitį, nes visu greičiu judame naujos skaitmeninimo eros link“.

MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė pabrėžė: „Kaip viešosios tvarkos sergėtojos, teisėsaugos institucijos yra technologinių ir demografinių poslinkių, kurie drebina jų darbo pamatus, epicentre. Nėra jokių abejonių, kad teisėsaugos sferos paruošimas skaitmeniniam amžiui yra vienas iš sudėtingiausių ir neatidėliotiniausių klausimų, su kuriais visi šiandien susiduriame. Akivaizdu, kad mūsų visuomenės tampa vis skaitmeniškesnės nei bet kada anksčiau. Tačiau svarbiausias reformos tikslas – pasiekti aukščiausius profesinės kompetencijos, kokybės, reagavimo, taip pat visiškos pagarbos pagrindinėms žmogaus teisėms, skaidrumo, teisingumo ir kompetencijos standartus. Kaip apsaugoti žmones šiame skaitmeninių tinklų pasaulyje, yra neatidėliotinas klausimas, kurį tik pradedame spręsti."

Per šias tris dienas aptarti pranešimai bus paskelbti būsimame CEPOL Europos teisėsaugos tyrimų biuletenio specialiosios konferencijos leidinyje, kad teisėsaugos bendruomenė galėtų dalytis idėjomis ir žiniomis, būtų skatinamos ir palengvinamos platesnės diskusijos.

Apie CEPOL

CEPOL yra Europos Sąjungos agentūra, skirta teisėsaugos pareigūnų mokymams rengti, įgyvendinti ir koordinuoti. CEPOL prisideda prie saugesnės Europos, palengvindama ES valstybių narių ir kai kurių trečiųjų šalių teisėsaugos pareigūnų bendradarbiavimą ir dalijimąsi žiniomis. CEPOL nuolat stengiasi siūlyti naujovišką ir pažangią mokomąją veiklą, integruodama atitinkamus žinių, tyrimų ir technologijų pokyčius bei kurdama sinergiją glaudžiau bendradarbiaudama su partneriais.

Norėdami gauti daugiau informacijos ar interviu su konferencijos pranešėjais, kreipkitės:

MRU, Jurga Strimaitienė, el.p. jurga.strimaitiene@mruni.eu, tel. (+37) 06 596 2569;

CEPOL, Maria Molina Sierra, el.p. communications@cepol.europa.eu, tel. (+36) 30 019 7598.

Pranešimą paskelbė: Mykolo Romerio universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal