Reikalingi specialistai komunikacijos mokslo sektoriuje

Pastaraisiais metais vis dažniau išryškinama komunikacijos svarba, pabrėžiama, kad be tinkamų komunikacinių įgūdžių ir patys geriausi išradimai gali likti dulkėti stalčiuje. Sukūrus naują sprendimą, pakeisiantį pasaulį, reikia gebėti tinkamai jį pristatyti visuomenei, ją sudominti. Atsižvelgiant į šias tendencijas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) doktorantūrų sąrašas pasipildė dar viena doktorantūros kryptimi. Nuo 2021 m. kviečiama studijuoti Komunikacijos ir informacijos mokslo krypčių doktorantūrą.

Komunikacijos mokslų sektoriaus įvairialypiškumas

Pasak VILNIUS TECH Studijų prorektorės doc. Dr. Živilės Sederevičiūtės-Pačiauskienės, Kūrybinių industrijų fakultetas (KIF) jau turi pilną komunikacijos ir informacijos krypties studijų komplektą, apimantį visų 3 pakopų studijas. Mokslininkai ir komunikacijos studentai atlieka tyrimus aktualiausiomis temomis: medijų ir atsparumo melagienų (angl. fake news); propagandos; visuomenės, valdžios ir verslo sektorių įtraukimo į mokslinius tyrimus ir jų rezultatų komunikacijos ir kt.

„Pagrindinis vykdomų mokslinių tyrimų išskirtinumas – tarpdiscipliniškumas ir pažangiausių technologijų bei infrastruktūros integracija, kurią suteikia socialinių ir tiksliųjų mokslų integracija VILNIUS TECH. Be to, doktorantūra yra jungtinė, apjungianti VILNIUS TECH ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslinį potencialą. Tai ne tik praplečia doktorantams tematikų pasirinkimo lauką, bet ir skatina abiejų universitetų bendradarbiavimą, keitimąsi patirtimi“, – teigia Ž. Sederevičiūtė-Pačiauskienė.

Studijų programos išskirtinumas

Pasak studijų prorektorės, komunikacijos ir informacijos krypties doktorantūra klasikinės komunikacijos tyrimus papildo šiuolaikinių medijų bei jų reguliavimo, kūrybos komunikacijos ir į tinklaveiką ir kolektyvinį intelektą orientuotos skaitmeninės komunikacijos tyrimais.

VILNIUS TECH, turėdamas ilgametę technologinių mokslinių tyrimų patirtį ir infrastruktūrą, o VDU – visus socialinius mokslus apimančią tyrimų patirtį ir infrastruktūrą, gali atliepti naujai atsirandančių tematikų tyrimų poreikį.

„Pasaulis greitai keičiasi, komunikacija greitėja, informacijos srautas intensyvėja, keičiasi ir jo pateikimo būdai, daugėja komunikacijos kanalų, visi kovoja už informacijos vartotojo dėmesį. Atsiranda komunikacijos optimizavimo būdai pasitelkiant dirbtinį intelektą, socialiniai reiškiniai keičia prioritetus, todėl šie pokyčiai turi būti analizuojami, pildomos ir kuriamos naujos teorijos, tikslinamos senosios“, – dėmesį atkreipia docentė.

VILNIUS TECH komunikacijos doktorantūroje atliekami tyrimai grindžiami moderniomis informacinėmis komunikacinėmis technologijomis, naujausiais duomenų analizės metodais bei jų teikiamomis galimybėmis.

Doktorantūros studijos – galimybė pažinti ne tik mokslo pasaulį

Į komunikacijos ir informacijos krypties doktorantūrą praėjusiais metais įstojo pirmieji trys doktorantai, viena jų – VILNIUS TECH Kūrybos visuomenės komunikacijos magistrė Sigita Bukantaitė. Ilgai dirbusi mados srityje ji nusprendė gilintis į mados komunikaciją ir rengia darbą, tema: „Mados prekinių ženklų komunikacijos kaita skaitmenizacijos ir tvarumo poveikyje“. Jos darbo vadovė – prof. dr. Ž. Sederevičiūtė – Pačiauskienė.

„Doktorantūros studijos įvairialypės, tai ne tik disertacijos rašymas, bet ir paskaitos, stažuotės, konferencijos. Turbūt įdomiausia dalis besimokant – susipažinti su žmonėmis, atrasti tai, apie ką nebūtum pagalvojęs, būti žingsniu priekyje. Neseniai grįžau iš konferencijos Prancūzijoje ir ilgai negalėjau atsistebėti, kiek daug ir įvairių yra atliekamų tyrimų visame pasaulyje. Besimokydama augu ir kaip asmenybė, sužinau naujų dalykų, tobulėju, kaip specialistė“, – teigia VILNIUS TECH studentė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad mokslas suteikia pasitikėjimo savimi, laisvumo bendraujant su skirtingais žmonėmis, laiko planavimo ir kitų įgūdžių. 

„Visiems dvejojantiems tęsti mokslus, palinkėčiau drąsiai eiti į mokslo pasaulį, nebijoti ir negalvoti, kad tai pernelyg sudėtinga. Pati mąsčiau taip pat, tačiau dabar, studijoms įsibėgėjus, šios mintys pamažu traukiasi. Doktorantūros studijos tikrai yra iššūkis, daug valios reikalaujantis studijų etapas, tačiau čia treniruojame save, kaip asmenybę ir neriame į gilius vandenis. Visiems norėčiau palinkėti to, ką neseniai palinkėjo man – sveiko avantiūros jausmo. Įdomiausi dalykai prasideda tada, kai nustoji savimi abejoti ir priimi iššūkius“, – drąsina doktorantė S. Bukantaitė.

Šiuo metu vyksta Bendrasis priėmimas į bakalauro ir vientisąsias, magistrantūros bei doktorantūros studijas, kurio metu registruojami prašymai, laikomi stojamieji egzaminai ir kt.

Daugiau informacijos apie galimybes studijuoti VILNIUS TECH galima rasti čia.

Daugiau informacijos apie Komunikacijos doktorantūros bei kitas Kūrybinių industrijų fakultete siūlomas studijų programas stojantiesiems galima rasti čia.

Pranešimą paskelbė: Vilniaus Gedimino technikos universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-06-14 09:16
Švietimas ir mokslas, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal