Sparčiai išpopuliarėjusi anoniminio susirašinėjimo programėlė „NGL“ atkeliavo į Lietuvą: kaip ja naudotis?

Anoniminio susirašinėjimo programėlė „NGL“ (pilnas pavadinimas „Not Gonna Lie“, liet. nemeluosiu), skirta socialiniam tinklui „Instagram“, pastaraisiais mėnesiais pasaulyje sulaukė neregėto populiarumo. Dar 2021 m. pasirodžiusi programėlė gali padėti užmegzti pokalbį, tačiau joje žmonės susiduria ir su patyčiomis. Kaip naudotis „NGL“ ir kuo ji gali būti naudinga, pristato „Bitės Profai“.

„NGL“ ‒ programėlė, leidžianti anonimiškai siųsti žinutes. Tereikės  „Instagram“ pasidalinti specialia nuoroda, kurią sugeneruoja pati programėlė. Tai ne pirma sparčiai išpopuliarėjusi anoniminio susirašinėjimo programėlė ‒ pavyzdžiui, Lietuvoje seniau buvo itin populiari platforma „ask.fm“, ‒ pranešime žiniasklaidai sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Šansas net patiems droviausiems

Dažnai žmonės soc. tinkluose nori parašyti komplimentą, nudžiuginti, susipažinti, tačiau neišdrįsta.

„Natūralu, kad anonimiškai mintis reikšti lengviau. Net jei į pateiktą komentarą ar klausimą žmogus neatsakys, nieko nenutiks, nes juk niekas nežinos, kad klausimą uždavėte jūs. Dėl to daugelis „bando laimę“ ‒ nesivaržydami dalinasi tuo, ką gražaus galvoja ar jaučia“, ‒ komentuoja „Bitės Profas“.

Žinomas ne vienas atvejis, kai drovūs žmonės susipažino būtent pradėję bendrauti anonimiškai. Galiausiai, toks bendravimas gali persikelti ir į realybę.

Naudotis sugebės kiekvienas

Naudotis anoniminio susirašinėjimo programėle ‒ itin lengva.

„Atsisiuntus programėlę („Android“, „iOS“), ji jums atsiųs nuorodą, kurią galėsite nukopijuoti ir įklijuoti savo „Instagram“ paskyros istorijoje (angl. story) ar aprašyme (angl. bio). Tokiu būdu savo sekėjus galėsite pakviesti jums atsiųsti anoniminę žinutę. Tada turėsite palaukti, kol gausite atsakymus“, ‒ pasakoja M. Vrubliauskas.

Ekspertas priduria, kad gautas žinutes peržiūrėti galima „NGL“ programėlės pašto dėžutėje. Jei paspausite „Reply“ (liet. atsakyti) į žinutes galėsite atsakyti vėl savo „Instagram“ paskyros istorijoje.

Būtina išlikti budriems

Visame pasaulyje akimirksniu išpopuliarėjusi programėlė dažnai kritikuojama dėl per mažos patyčių kontrolės.

„Patyčios kibernetinėje erdvėje ‒ rimta problema. Tiek „ask.fm“, tiek kitos, Lietuvoje mažiau žinomos anoniminio bendravimo platformos, pavyzdžiui, „Yolo“, „LMK“ ar „Yik Yak“, sulaukė žmonių pasipiktinimo būtent dėl to, kad neužkerta kelio patyčioms“, ‒ sako „Bitės Profas“.

Ekspertas pastebi, kad „NGL“ tinklalapyje teigiama, kad šioje programėlėje algoritmai išfiltruoja žalingą kalbą ir patyčias. Vis dėlto, užsienio žiniasklaidos darytas testas atskleidė, kad tam tikros, patyčias išreiškiančios, frazės, gali likti nepastebėtos.

„Bendraudami anonimiškai internete išlikite budrūs ir saugokite save ‒ prisiminkite, kad asmuo, su kuriuo maloniai bendraujate, gali meluoti ar bandyti jus apgauti. Jokiu būdu nepateikite asmeninės informacijos tokios kaip jūsų asmens kodas, banko duomenys, slaptažodžiai, namų adresas ir pan. Taip pat neikite į susitikimus su žmonėmis, su kuriais bendravote tik anonimiškai“, ‒ įspėja M. Vrubliauskas.

Šį straipsnį parengė išmaniųjų įrenginių ekspertai – BITĖS Profai. Jie kasdien rūpinasi, kad platformoje bite.lt/profai sužinotumėte visas technologijų naujienas ir patarimus. Norite su BITĖS Profais pasitarti gyvai? O gal laužote galvą, kaip pakeisti savo išmaniojo įrenginio nustatymus? Užsukite į didžiųjų miestų BITĖS salonus ar paskambinkite jiems telefonu numeriu 1501. BITĖS Profai padeda visų operatorių klientams, o BITĖS klientams ‒ nemokamai.

Pranešimą paskelbė: UAB "coagency"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-07-13 10:37
Švietimas ir mokslas, Laisvalaikis, pramogos
Prisegti failai
pasidalinti
atgal