Pietaujantys mieste vis dažniau užsuka į parduotuves: sutaupo ne tik laiko

Pietautojai mieste jau seniai atrado – greitai, ekonomiškai ir tiesiog kaip namuose galima papietauti užsukus į parduotuvę. Itin skubantys dažnai renkasi tokį maistą kaip kibinai, tačiau pasirinkimų variantuose dominuoja tradiciniai patiekalai: Kijevo kotletai, karbonadai, žemaičių blynai, varškėčiai ir, žinoma, įvairios salotos bei mišrainės. Prekybos tinklas „Maxima“ pastebi, kad šiemet pietautojų srautai išaugo ir pataria, kaip susiplanuoti subalansuotą savaitės meniu.

Ernesta Dapkienė, „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, sako, kad srautai didesnėse šio tinklo parduotuvėse nuo maždaug 11 iki 13 val. visada išaugdavo – dėl gausesnio pietaujančių ir moksleivių skaičiaus.

„Visgi šiemet, įsismarkavus infliacijai, galimybė įsigyti šviežio, naminio maisto parduotuvėje tapo dar patrauklesnė – nuo metų pradžios stebime augančius pirkėjų srautus pietų metu. Didesnėse „Maximos“ parduotuvėse turime įvairių patiekalų, kuris užtikrina pilnavertiškus pietus. Pirkėjai, matyt, vertina tai, kad nebereikia pirkti atskirų ingredientų ir gaminti“, – kalba E. Dapkienė.

Iš „Maximos“ šviežiai gaminamo maisto pats populiariausias patiekalas yra Kijevo kotletas su sviestu. Labiausiai perkamų patiekalų dešimtuke toliau rikiuojasi kotletai, karbonadai, kepti varškėtukai ir žemaičių blynai, na o toliau – įvairios salotos bei mišrainės.

„Mėsos patiekalai mūsų parduotuvėse kainuoja nuo maždaug 1,5 euro, salotų ir mišrainių taip pat galima išsirinkti nuo šiek tiek daugiau nei 1 euro už indelį. Prognozuojame, kad paklausa šiems patiekalams didės ir kaip vakarienės alternatyva. Todėl ieškome klientams patrauklių  patiekalų idėjų. Netrukus pasiūlysime alternatyvų ir vegetarams“, – teigia ir „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Atliepdamas besikeičiančius pirkimo įpročius, prekybos tinklas ne tik formuoja paruoštų patiekalų asortimentą, bet ir sudaro galimybę pirkėjams planuoti savo pirkinius ir dar daugiau sutaupyti. Rugpjūtį startavo „Kainų kaina“ kampanija, į kurią įtrauktos populiarios kasdienio vartojimo prekės visą mėnesį būna už ypač mažą kainą.

Planuokite savaitės meniu

Tuo metu prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pasakoja pastebinti, kad per pietų pertraukas į parduotuves užsukančių pirkėjų skoniai ir  pasirinkimai šiek tiek keičiasi priklausomai nuo sezono: jei pavasarį juntama išaugusi paklausa salotoms ir lengvesniems patiekalams, tai šaltuoju metu dominuoja sotesni pasirinkimai.

„Greiti pietūs iš prekybos centro jau seniai nebėra karštu vandeniu užpilami greito paruošimo makaronai ir bandelė. Galimi įvairūs subalansuotos mitybos variantai. Pavyzdžiui, prie mėsos ar žuvies kepsnelių pasirinkus šviežias salotas – kopūstų arba burokėlių, taip pat išsirinkus jau paruoštą garnyrą kaip bulvės ar grikiai, gražiai pasiserviravę lėkštėje, papietausite taip pat kokybiškai, kaip kavinėje“, – sako B. Baratinskaitė. 

Skubantys pietautojai turėtų nepamiršti rūpintis sveika – greiti pietūs iš prekybos centro nereiškia, jog mityba turi būti atmestina ir chaotiška. Gausus pasirinkimas leidžia planuoti savo savaitės meniu pagal tai, ką mėgstate, ir užsitikrinti įvairovę.

„Būtent taip ir rekomenduočiau rinktis prekybos centre pagamintus pietus – galvojant apie įvairovę, kuri padeda aprūpinti organizmą viskuo, kas jam būtina. Vieną dieną galima rinktis mėsos patiekalą, kitą dieną – liesesnę paukštieną, papildyti racioną žuvimi. Svarbu šalia derinti įvairias daržoves, kad greta baltymų organizmą aprūpintumėme vitaminais bei ląsteliena. Norint pasimėgauti lengvesniais pietumis, gali pakakti indelio daržovių salotų su tunu ir pilno grūdo duonele. Mėgstantiems miltinius patiekalus, retkarčiais galima pasilepinti blynais, varškėčiais, o desertui suvalgyti šviežių vaisių. Galvojimas apie ilgesnę perspektyvą, renkantis greitus pietus, leis užsitikrinti pilnavertę mitybą“, – sako B. Baratinskaitė ir dalijasi pora nesudėtingų, bet įdomių ir maistingų pietų receptų, kurie puikiai tiks susipakuoti į biurą.

Bolivinės balandos ir mangų dubuo su anakardžių padažu (bowl)

Reikės: 1,5 puodelio virtų bolivinės balandos kruopų, 3–4 mangų, 1 avokado, 1 raudonosios paprikos, 0,5 mažo raudonojo kopūsto, druskos pagal skonį, įvairiausių žalumynų (salotų, špinatų, burokėlių lapų ir pan.), kalendros ir anakardžių papuošimui. Šiam patiekalui tiks ir nuo ankstesnės dienos vėlyvų pietų likę paukštienos – kalakutienos arba vištienos – kukuliai ar krūtinėlės kepsneliai.

Padažui: 0,5 puodelio anakardžių riešutų, gabalėlio imbiero, 0,5 puodelio apelsinų sulčių (1 didelis apelsinas), 1 šaukšto žaliosios citrinos sulčių, druskos pagal skonį.

Anakardžius užmerkite (bent 20-čiai minučių) ir užstatykite bolivinės balandos kruopas virti. Tuo tarpu supjaustykite mangą kubeliais, susmulkinkite avokadą, papriką, kopūstą ir imbierą. Baigus virti bolivinei balandai, nusausinkite anakardžius. Trintuvu sutrinkite anakardžius, imbierą, apelsinų, žaliosios citrinos sultis ir druską iki vientisos masės. Jei reikia, galima įpilti vandens. Sudėkite bolivinės balandos kruopas ir žalumynus į dubenį, ant viršaus išdėliokite pjaustytas daržoves ir mangus, o jeigu turite – ir paukštieną. Papuoškite anakardžiais, smulkinta kalendra, supilkite padažą.

Ruoškite „Budos dubenėlį“ su grikiais

Reikės: vienos stiklinės grikių, vienos skardinės konservuotų avinžirnių, dviejų saujų gražgarstės ar kitų lapinių salotų, dviejų saujų mėgstamų riešutų, tokio pat kiekio smulkintų datulių ar razinų,100 gramų fetos ir dviejų morkų. Padažą ruoškite sumaišydami keturis valgomuosius šaukštus aliejaus, tris valgomuosius šaukštus citrinos sulčių, vieną valgomąjį šaukštą medaus ir tokį pat kiekį grūdėtųjų garstyčių. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.

Išvirkite grikius arba tik išbrinkinkite per naktį vandenyje, o ryte perliekite karštu vandeniu – ant paruoštų kruopų užpilkite pusę kiekio padažo. Gražgarstes ar lapines salotas nuplaukite ir nusausinkite, morkas supjaustykite šiaudeliais, riešutus ir džiovintus vaisius pasmulkinkite, sutrupinkite fetą. Viską sumaišykite dideliame dubenyje, perkelkite į pietų dėžutę ir mėgaukitės sveikais pietumis darbe!

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 12 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Pranešimą paskelbė: Fabula ir partneriai, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-09-14 11:28
Laisvalaikis, pramogos, Kiti pranešimai
Prisegti failai
pasidalinti
atgal