Europos judumo savaitės atidaryme gyventojai galės susipažinti su nauja sporto šaka Lietuvoje – smūginiu

Aplinkos ministerija kviečia visus gyventojus, įstaigas ir organizacijas prisijungti prie Europos judumo savaitės, kuri prasideda jau šį penktadienį. Į rugsėjo 16–22 dienomis vyksiančią akciją įsitraukia virš 2 tūkst. miestų iš Europos ir tokių šalių, kaip Japonija, Kosta Rika, Argentina ir pan., prie akcijos jungiasi ir virš 40 Lietuvos miestų.

Aplinkos ministerija Europos judumo savaitę atidaro sporto varžybomis, vyksiančiomis Vilniuje, Baltojo tilto sporto aikštyne. Iš anksto užsiregistravę renginio dalyviai rugsėjo 16 d. 16 val. bus kviečiami išbandyti save tinklinio (2x2) ir krepšinio (3x3) turnyruose, baudų ir tritaškių metimo konkurse. Geriausiai pasirodžiusios komandos ir dalyviai bus apdovanoti simbolinėmis Europos judumo savaitės taurėmis bei savaitės draugų įsteigtais prizais.

Prie turnyro prisijungs ir Lietuvoje neseniai atsiradusios sporto šakos smūginis (en. spikeball) sporto entuziastai. Smūginis yra sparčiai populiarėjantis visame pasaulyje žaidimas, panašus į tinklinį, o su šia sporto šaka susipažinti ir ją išbandyti galės visi renginio dalyviai. Apie Europos judumo savaitės renginio atidarymą daugiau informacijos galite rasti čia.

Dieną be automobilio vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami dalyvauti orientacinėse varžybose – palikti automobilius ir po miestą keliauti viešuoju transportu. Rugsėjo 22-ąją, 13 val. Žolyno g. 15, Vilniuje startuos komandos ir, pasitelkdamos į pagalbą žemėlapius bei įvairias nuorodas,  varžysis, kuri greičiausiai atvyks į visus orientacinių varžybų objektus, o trys geriausiai pasirodžiusios komandos bus apdovanotos organizatorių įsteigtais prizais. Šios orientacinės varžybos bus simbolinės ne tik dėl tvaraus judėjimo, bet ir dėl Vilniaus miesto 700 metų jubiliejaus – komandų dalyviai aplankys svarbiausias miesto erdves. Norintys dalyvauti, kviečiami užsiregistruoti čia.

Kokios veiklos gyventojams organizuojamos kituose miestuose galite susipažinti Europos judumo savaitės interneto puslapyje. Jame taip pat galima sužinoti, kurie miestai gyventojams suteiks galimybę Dienos be automobilio metu nemokamai naudotis viešuoju transportu.

Šiemet Europos judumo savaitę palaiko daug draugų, kaip „Vilnius 700“ jubiliejaus šventės organizatoriai, Susisiekimo ministerija, „Lietuvos geležinkeliai“, Lietuvos policija, „Vilniaus viešasis transportas“, „CityBee“, „Spark“, „Bolt“, kurie prisidės skleidžiant žinutę apie galimybę patogiai keliauti ir neturint nuosavo automobilio.

Prie savaitės iniciatyvų jungiasi ir aktyviai judėti skatina partneriai – „Active Vilnius“, „Rimi Vilniaus maratonas“, „Ėjimas“, urbanistinio šokio teatras „Low air“, knygynų tinklas „Vaga“, Vilniaus, Energetikos ir technikos muziejai, Vilniaus rotušė, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio namai, Kultūros kompleksas „Sodas 2123“, Meno ir mokslo laboratorija bei atlikėjų vadybos įmonė „Monokey“. Organizacijos ir įmonės savo socialiniuose tinkluose „Facebook“ dalijasi konkursais, kuriuose gyventojai gali laimėtų šaunių prizų: nuo knygų iki bilietų renginiuose.

Šią savaitę Europos Komisija skatina gyventojus pamiršti savo automobilius ir persėsti ant dviračių ar į viešąjį transportą. Kilus klausimams dėl registracijos anketos pildymo, galima kreiptis el. paštu aiste.gadliauskaite@am.lt.

Pranešimą paskelbė: LR aplinkos ministerija
2022-09-14 14:31