Prezidentas susitiko su opozicinių frakcijų atstovais

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį susitiko su Seimo opozicinių frakcijų seniūnais, opozicinių partijų pirmininkais.

Opozicijos iniciatyva vykusiame susitikime buvo aptartos galimos veiksmingos valstybės paramos gyventojams ir verslui energijos kainų šoko situacijoje priemonės.

Šalies vadovas pristatė opozicinių partijų atstovams savo siūlymus dėl drastiškai išaugusių energijos kainų amortizavimo. Prezidento siūlymu elektros kainas buitiniams vartotojams 2023 m. pirmam pusmečiui reikėtų įšaldyti ties 24 ct/kwh riba. Bendras laikinų elektros kainų subsidijų gyventojams paketas tuomet iš viso siektų apie 2,3 proc. BVP.

Siekdamas sušvelninti energetikos krizės padarinius šalies ūkiui Prezidentas siūlo ir paramos verslui priemonėms skirti apie 2,3 proc. BVP. Šalies verslams valstybė šiuo laikotarpiu turėtų pasiūlyti lengvatines paskolas, mokesčių atidėjimus, darbo užmokesčio arba prastovų subsidijas įmonėms, laikinai negalinčioms tęsti veiklos, subsidijas mikroįmonėms ar dirbantiems individualiai, subsidijas energetikos produktus ypač intensyviai naudojančioms įmonėms. Atskiros paramos turėtų sulaukti ir sudėtingoje situacijoje atsidūrusios viešosios įstaigos – mokyklos, ligoninės, savivaldybių komunalinės įstaigos.

Šalies vadovo teigimu, maždaug 4,5 proc. BVP pagalbos gyventojams ir verslui paketas būtų adekvati ir valstybės galimybes šios energetinės krizės metu atitinkanti priemonė.

„Energijos kainų šoko situacijoje kviečiu visus politikus savo energiją ir išmintį skirti siekiant veiksmingiausių sprendimų, o ne politinės kovos taškų. Pademonstruokime Lietuvos žmonėms, kad visi tarnaujame jiems, ir argumentuotos, sąžiningos diskusijos būdu priimkime tas laikinas priemones, kurios padėtų Lietuvos namų ūkiams ir verslams išgyventi šį labai nelengvą laikotarpį“, – sakė Prezidentas.

Susitikime dalyvavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė ir jos pavaduotojas Aurelijus Veryga, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Lukas Savickas ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ partijos pirmininkas Saulius Skvernelis, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Orinta Leiputė, Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas ir Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis, Lietuvos regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašūnienė ir jos pavaduotojas, Lietuvos regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-09-14 16:15
Politika
pasidalinti
atgal