„Garlita“ vadovas: inovacijos yra visų įmonėje kuriamų gaminių pagrindas

Įmonėje „Garlita“ šiuo metu pats karštymetis. Garliavoje įsikūrusi įmonė uniformomis jau daugelį metų aprūpina Lietuvos švietimo įstaigose besimokančius vaikus. Tam pasitarnauja ir Inovacijų agentūros teikiamas finansavimas – Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama.

„Prieš mokslo metus sulaukiame daug užsakymų. Gaminame uniformas ne tik Lietuvos gimnazijoms, siuvame Anglijos, Airijos, Vokietijos rinkai. Ir Norvegijoje, ir Švedijoje moksleiviai jau dėvi su mūsų siūtas uniformas. Per metus pagaminame kelis šimtus tūkstančių uniformų. Aišku, prieš Rugsėjo 1-ąją būna karščiausias laikas, Lietuvoje šiomis dienomis užsakovų antplūdis tikrai didžiulis. Tiesa, beveik 95 proc. produkcijos gaminame eksportui. Apimtys didžiulės, o Lietuvos rinkai patenkinti mums užtektų vienos savaitės“, – pasakoja Juozas Martikaitis, įmonės „Garlita“ direktorius.

Nors drabužėlių asortimentas gana platus, tačiau mokyklinės mados ir poreikiai visose pasaulio mokyklose per daug nesiskiria. Tiesa, ne visur mokslo metai prasideda rugsėjo 1-ąją. Pavyzdžiui, Vokietijoje mokslo metai prasideda anksčiau, o Japonijoje – balandžio 1 dieną.

„Eksportuojame produkciją į 48 pasaulio šalis, tad didelį dėmesį skiriame ir dalyvavimui parodose užsienyje, kasmet dalyvaujame 4-5 parodose. Pasinaudodama ES regioninės plėtros fondo lėšomis finansuojama priemone „Naujos galimybės“, įmonė jau įgyvendino 4 projektus, su gaminamos produkcijos pavyzdžiais aplankė 29 Europos valstybes, Kinijos, JAV specializuotose parodose. Nauda akivaizdi – užsienio pirkėjų skaičius per tuos metus išaugo beveik trigubai, išsiplėtė jų geografija, eksporto apimtys išaugo 65 proc. ir padidėjo 1 mln. 450 tūkst. eurų“, – pasakoja J. Martikaitis.

Įmonė „Garlita“ per dešimtmetį sėkmingai įgyvendino eilę investicinių projektų, pasitelkiant ES struktūrinių fondų paramą: „UAB „Garlita“ verslo konkurencingumo skatinimas diegiant elektroninius verslo sprendimus“, „Energijos vartojimo audito atlikimas UAB “Garlita“, „Energijos taupymo priemonių diegimas įmonėje“, taip pat – ES atsako į COVID-19 pandemiją priemonės projektą „Antivirusinių tekstilės produktų gamyba“, ne kartą pasinaudojo ir eksporto skatinimo priemone „Naujos galimybės“.

„Tai puikus verslo plėtros regionuose pavyzdys panaudojant ES investicijų lėšas ir stiprinant verslo konkurencingumą globaliame pasaulyje. Įmonės „Garlita“ atveju – nuo elektroninių verslo valdymo sprendimų diegimo, energijos išteklių taupymo priemonių taikymo, inovacijų diegimo produktuose galutiniam vartotojui iki dalyvavimo tarptautinėse verslo parodose plečiant eksporto rinkas. Tik nuolatinių ir savalaikių investicijų dėka Lietuvos įmonės gali išlaikyti augimą, stiprinti verslo brandą ir išlikti konkurencingos. Tam neabejotinai gali pasitarnauti Inovacijų agentūros paslaugos, suteikiančios įmonėms galimybę augti ir klestėti visuose verslo brandos etapuose“,  – pažymi Agnė Vaitkūnienė, Inovacijų agentūros Investicijų departamento direktorė.

Inovacijas testuoja ekspertai

„Siuvame uniformas ir jėgos struktūrų – armijos, policijos atstovams, ir darbo rūbus, ir specifinę aprangą. Užsakymus atliekame, atsižvelgdami į klientų poreikius, panaudodami naujausias technologijas. Sukurti naują kokybišką gaminį nuo brėžinio, žaliavų parinkimo, kai jas perkame visame pasaulyje, iki paruošto gaminio kartais užtrunka iki pusės metų. Na, o jeigu kuriame specifinius gaminius, turinčius specialias apsaugas nuo karščio, saulės intensyvumo, nuo moskitų ar erkių, vėjui nepralaidžias, savaiminio išsivalymo aprangas su integruotais vitaminais, gydymo priemonėmis, gali užtrukti metus ar net dvejus. Tai – juodas, atsakingas darbas, nes tuomet į gamybos procesą įsijungia ne tik rūbų dizaineriai, bet ir medikai, biochemikai, fizikai ir kariškiai“, – patirtimi dalijasi „Garlita“ direktorius.

Jis sako, kad inovacijos ir aukštosios technologijos yra visų įmonėje sukuriamų gaminių pagrindas. „Štai, pavyzdžiui, audiniai su specialiai integruotais vitaminais dažniausiai naudojami povandeninių laivų jūreivių aprangos gamyboje. Reikia atsižvelgti į tai, kad ten dirbantys žmonės kartais ir po 6 mėnesius neiškyla į vandens paviršių, o, negaudamas tam tikrų vitaminų, žmogaus organizmas protestuoja, gali ir psichika sutrikti. Jeigu povandeninio laivo įgulą sudaro apie 160 žmonių, tai jiems reikėtų į reisą pasiimti apie 200 kg vitaminų. O tokiuose laivuose yra labai griežti svorio apribojimai, todėl geriau tokius vitaminus integruoti į rūbus, juos dėvint, naudingas medžiagas ištirpdo prakaitas, ir vitaminai savaime absorbuojasi į žmogaus organizmą“, – pasakoja J. Martikaitis.

Pasak jo, kiekvienas produktas yra ištestuojamas. „Pagaminama bandomąją partiją, sertifikuojame, ją išbando ekspertai. Ir tik tuomet sulaukiame rimtesnio užsakymo. Jeigu nori padaryti, turi daryti gerai, kitaip geriau išvis nedaryti“, – pažymi jis.

Pranešimą paskelbė: Inovacijų agentūra, Všį
2022-09-19 11:30