Atstumo iki durų nustatymas ir į tekstą verčiama kalba: ką neįgaliesiems siūlo naujosios „iOS 16“ ir „Android 13“?

Šiomis dienomis apsieiti be išmaniojo tapo beveik taip pat sunku, kaip ir neturėti asmens tapatybės dokumento, tad šie įrenginiai pasiekė praktiškai visas visuomenės grupes. Taip tarp išmaniųjų telefonų savininkų vis dažniau pasitaiko turinčiųjų negalią, trukdančią prietaisą naudoti įprastai. Gera žinia, kad išmanieji pamažu tampa vis draugiškesni ypatingų poreikių turintiems vartotojams, kas dažnai pasiekiama aktyvavus vos keletą nustatymų.

„Neseniai išleistose „iOS 16“ ir „Android 13“ operacinėse sistemose buvo pristatyta dar daugiau „Pasiekiamumo“ (angl. „Accessibility“), iš kurių galima paminėti patobulintus gyvos transkripcijos įrankius ir programėles, kurios pasitelkdamos dirbtinį intelektą gali identifikuoti įvairius kasdienius objektus. Aktyvavus jas, išmanusis klausos sutrikimų turintiems asmenims gali ekrane pranešti, kai verkia jų kūdikis, o turintieji regėjimo negalią gali būti telefono informuojami garsu, kai artėja prie durų“, – naujas įrenginių programinės įrangos galimybes vardina „Telia“ telefonų pardavimo vadovė Rimantė Marcišauskienė.

Alternatyvus valdymas

Telefono valdymas, naudojant ekrano slinkimą ir mygtukų paspaudimus, netinkamas daugeliui ypatingų poreikių turinčių vartotojų, todėl tiek „iOS“ ir „Android“ siūlo keletą alternatyvų navigavimui tarp skirtingų aplikacijų langų ir menių punktų, įskaitant greitojo paspaudimo sparčiuosius klavišus ir specialius gestus.

„iPhone“ savininkai, apsilankę nustatymų „Accessibility“ skilties skyrelyje „Touch“ gali aktyvuoti „Assistive Touch“ ir „Back Tap“ funkcijas. Pirmoji suteiks nedidelį į bet kurią ekrano vietą nuvelkamą baltą burbuliuką, kurį spustelėjus atsivers vienu paspaudimu aktyvuojami populiariausių valdymo gestų klavišai, o antroji leidžia priskirtą veiksmą atlikti tiesiog pirštu patapšnojus per telefono nugarėlę. Nors pastarosios funkcijos nerasime „Android“, nustatymų „Pasiekiamumo“ skiltyje galime aktyvuoti „Pasiekiamumo mygtuką“, aktyvuojantį analogišką valdymo pasitelkiant burbuliuką funkcionalumą“, – pasakoja R. Marcišauskienė.

Abi platformos taip pat palaiko valdymą, naudojant trečiųjų šalių prietaisus, tokius kaip „Bluetooth“ nuotolinio valdymo pulteliai, ir priekinę kamerą, kuri atpažįsta veido išraiškas, susietas su tam tikrais veiksmais – pavyzdžiui, žvilgsnio nukreipimą į kairę, norint paslinkti ekraną kairėn. Šias parinktis „iOS“ operacinėje sistemoje galima aktyvuoti, apsilankius „Switch Control“ ir „Head Tracking“ nustatymuose, o „Android“ – atsisiuntus „Camera Switches“ ir „Project Activate“ programėles.

Negalintys matyti įrenginio ekrano turėtų įvertinti „Apple“ siūlomą „VoiceOver“ funkciją ir jos „Google“ analogą – „TalkBack“. Jie garsiniais pranešimais informuoja, kas rodoma telefono ekrane, priklausomai nuo to, ant ko užvedate pirštą – pavyzdžiui, įrenginys gali garsu informuoti apie baterijos likutį.

Pagalba turintiems regos sutrikimų

Nors tiek „iOS“, tiek „Android“ suteikia būdą padidinti tam tikras ekrano dalis, norintys tiesiog ryškiau atvaizduojamo teksto ir atlikti kitas panašias korekcijas, „iPhone“ atveju turėtų apsilankyti „Accessibility“ nustatymų „Display & Text Size“ skiltyje, o „Android“ – „Pasiekiamumas“ nustatymuose ir pasirinkus „Ekrano dydis ir tekstas“.

Turintieji vienokių ar kitokių regos sutrikimų taip pat turėtų išbandyti nemokamai iš „App Store“ atsisiunčiamą „Magnifier“ programėlę – virtualų „Apple“ padidinamąjį stiklą, kuris „iOS 16“ versijoje sulaukė daugybės atnaujinimų. Jis nuo šiol gali atpažinti duris, šalia esančius žmones ir identifikuoti bei apibūdinti įvairius aplinkos objektus. „Magnifier“ rezultatus gali pranešti per telefono garsiakalbį arba dideliu teksto šriftu parodyti įrenginio ekrane.

Tiesa, „Telia“ ekspertė pastebi, kad naujoji atstumo iki durų ir žmonių nustatymo funkcija veiks tik „iPhone 12“ ir vėlesnės kartos „Apple“ telefonuose, kadangi tam naudojamas jų nugarėlėje įmontuotas pažangus „LiDAR“ jutiklis.

„Android“ sistema tiesioginio „Magnifier“ analogo neturi, tačiau dar 2018 m. „Google“ pristatė „Lookout“ programėlę, kuri naudodama telefono kamerą gali identifikuoti valiutą, tekstą, maisto etiketes ir kitus aplinkos objektus bei šią informaciją balsu ištransliuoti per įrenginio garsiakalbį. „Lookout“ suderinama su telefonais, kuriuose veikia „Android 6“ ir vėlesnė operacinė sistema, o pačią aplikaciją galima nemokamai atsisiųsti iš „Play Store“.

Aplinkinių balsų sustiprinimas ir dialogo vertimas į tekstą

R. Marcišauskienės teigimu, išmanusis telefonas gali ne tik padėti atlikti įvairias kasdienes užduotis, bet ir būti nepamainomu palydovu kurtiesiems bei neprigirdintiesiems. Pavyzdžiui, abi operacinės sistemos siūlo funkciją, kuri dėvint ausines sustiprina aplinkinių žmonių balsus ir taip atlieka savotiško klausos aparato funkciją. „iOS“ platformoje tai įjungti galima apsilankius „Accessibility“ nustatymų „Audio/Visual“ skilties „Headphone Accommodations“ skiltyje. „Android“ telefonuose už ją atsakinga „Garso sustiprinimo“ parinktis.

„iOS 16“ atnaujinimas taip pat suteikė „Live Captions“ funkciją, kuri dialogą realiu laiku paverčia tekstu. Nors tai taip pat labai naudinga žurnalistams, aukštųjų mokyklų studentams ir kitiems asmenims, kuriems tenka rankiniu būdu konspektuoti paskaitas ar diktofonu įrašytą tekstą, „Live Captions“ itin praverčia ir kurtiesiems, kurie ne visada gali suprasti, ką aplinkiniai nori jiems pasakyti. Kita vertus, panašiu „Live Caption“ pavadinimu „Android“ platformoje pakrikštyta funkcija atlieka kiek kitokią misiją – ji realiu laiku subtitruoja filmus, tinklalaides ir net vaizdo skambučius. Deja, kol kas šios funkcijos nesuderinamos su lietuvių kalba“, – patirtimi dalinasi „Telia“ telefonų pardavimo vadovė.

Norėdami gauti panašų funkcionalumą, kurį siūlo „iOS 16“,  „Android“ įrenginių savininkai turėtų papildomai atsisiųsti „Live Transcribe & Notification“  programėlę, kuri ne tik į ekrane rodomą tekstą konvertuos aplinkinių kalbą, bet ir galės pranešti apie skambančius durų skambučius, dūmų detektorius daug kitų kasdieniame gyvenime pasitaikančių garsų. Pastarąjį funkcionalumą įmanoma aktyvuoti ir „iPhone“, o tam net nereikia siųstis papildomų aplikacijų – visa tai galima rasti „Accessibility“ nustatymuose, „Hearing section“ sekcijoje. Taip pat kadangi klausos sutrikimų turintys asmenys gali negirdėti garsinių telefono pranešimų, telefonų nustatymuose prasčiau girdintiems juos rekomenduojama pakeisti kameros blykstės mirksėjimu.

Daugiau informacijos:

Audrius Stasiulaitis

I WILL TELL YOU TELIA

Tel. (8 5) 236 7019, Mob. 8 686 77988

El. p. audrius.stasiulaitis@telia.lt  

Telia Lietuva, AB, Saltoniškių g. 7A, 03501 Vilnius

Pranešimą paskelbė: UAB „INK agency“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal