Seimo Ateities komiteto panešimas po diskusijos: „Ar įstatyminis reguliavimas atneštų daugiau naudos ar padarytų žalos technologiniam proveržiui?“

2022 m. rugsėjo 29 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

 

Seimo Ateities komitetas kartu su Martyno Mažvydo biblioteka pristatė dešimtąją šiais metais Ateities komiteto neformalaus Ateities forumo „Intelektualinis Lietuvos savarankiškumas“ diskusiją, kurios metu buvo diskutuojama apie dirbtinio intelekto vystymo Lietuvoje perspektyvas, jo panaudojimo būdus ir iš to kylančius moralinius ir teisinius klausimus. 

Vytauto Didžiojo universiteto Informatikos fakulteto dekano, dirbtinio intelekto ir kalbos taikymų specialisto prof. dr. Tomo Krilavičiaus teigimu, siaurasis dirbtinis intelektas šiuo metu yra plačiai paplitęs, tačiau sudėtingesnio superintelekto, kurį bandoma sureguliuoti jau šiandien, vystymas gali trukti ilgą laiką.

„Manau, kad nereikėtų klausyti tų gąsdintojų ir futurologų, kurie tikisi, kad tai įvyks greitai. Šiandien aiškaus kelio nėra. Yra daug bandymų judėti to link, bet nėra net sutarimo, ar viena iš tų krypčių, t. y. tinklų didinimas ir duomenų dauginimas, veda bendrojo intelekto ir superintelekto link“, – teigė T. Krilavičius.  

Mykolo Romerio universiteto profesorius Mindaugas Kiškis forumo metu į galimybę įstatymais sureguliuoti dirbtinį intelektą žiūrėjo skeptiškai ir kėlė klausimą, ar įstatyminis reguliavimas atneštų daugiau naudos ar padarytų žalos technologiniam proveržiui. „Reikia atsakyti į fundamentalų klausimą: ar tas reguliavimas kažkokiam proveržiui padeda ar trukdo? Galiu pasakyti, kad jokių empirinių įrodymų, kad valstybinės intervencijos ir teisinis reguliavimas lemia ekonominius arba technologinius proveržius, neteko matyti“, – konstatavo M. Kiškis.  

Technologijų industrijos grupės vadovas Mindaugas Civilka taip pat pritarė nuomonei, kad dirbtinio intelekto negalima sureguliuoti įstatymo lygmeniu, o diskutuoti įmanoma tik apie jo panaudojimo metodus. Kaip pavyzdį pašnekovas pateikė dirbtinio intelekto panaudojimo etikos ir moralės problematiką. „Ar dirbtinis intelektas gali vertinti žmogaus elgesį ir priimti sprendimus dėl jo ateities ir ar dirbtinis intelektas gali būti naudojamas priimant sprendimus, kurie yra svarbūs žmogui? Vargu. <...> Paprastas pavyzdys: Google photos, dirbtiniu intelektu besiremianti programa, 2015 metais kategorizavo nuotraukas ir žmogų pateikė kaip gyvūną. Visi sutinka, kad tai labai diskriminacinis požiūris“, – pabrėžė M. Civilka.

Vytauto Didžiojo universiteto mokslo prorektorė, profesorė Julija Kiršienė teigė, kad, vertinant tolimesnį dirbtinio intelekto reglamentavimą ir plėtrą, Lietuva atsidūrė tam tikroje kryžkelėje. „Dirbtinio intelekto ir interneto kalba yra anglų, t. y. lingua franca. Anglų kalba dabar turi ir daugiausia duomenų, ir daugiausia pasiekimų. <...> Mūsų lietuvių kalba nepasieks tokio lygio. Mes turime tai arba priimti ir atitinkamai orientuotis, arba priešintis, nors tendencijų greičiausiai nepakeis“, – svarstė J. Kiršienė.

Diskusijoje dalyvavo Vytauto Didžiojo universiteto Informatikos fakulteto dekanas, dirbtinio intelekto ir kalbos taikymų specialistas prof. dr. Tomas Krilavičius; Vytauto Didžiojo universiteto Informatikos fakulteto doc. dr. Darius Amilevičius; advokatų kontoros „Viliušis ir partneriai“ advokatas dr. Paulius Astromskis; advokatų kontoros „TGS Baltic“ partneris, Technologijų industrijos grupės vadovas Mindaugas Civilka; Vilniaus universiteto doc. dr. Vytautas Čyras; Vilniaus universiteto profesorius dr. Tomas Davulis; Vytauto Didžiojo universiteto mokslo prorektorė prof. Julija Kiršienė; Mykolo Romerio universiteto profesorius dr. Mindaugas Kiškis; Mykolo Romerio universiteto profesorius dr. Paulius Pakutinskas; kalbininkė, habilituota humanitarinių mokslų daktarė, Vytauto Didžiojo universiteto Lituanistikos katedros profesorė Rūta Petrauskaitė.

Diskusijos moderatorius Seimo Ateities komiteto patarėjas Arūnas Augustinaitis.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-09-29 12:06
Politika, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal