Prezidentas: Gaivinimo fondo lėšos turi pratęsti Lietuvos ekonominės sėkmės istorijąLietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitikime su valstybės kontrolieriumi Mindaugu Macijausku aptarė Europos Sąjungos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) dotacijų dalies investavimo plano įgyvendinimą Lietuvoje.

Susitikime taip pat aptartas Politinių partijų susitarime dėl Lietuvos švietimo politikos paskelbto įsipareigojimo dėl mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) finansavimo įgyvendinimas.

Šalies vadovas pažymėjo, kad prieš daugiau nei dvejus metus Europos Vadovų Taryboje buvo sutartos beprecedenčio dydžio lėšos, skirtos Europos Sąjungos atsigavimui po koronaviruso krizės. Lietuvai, be reikšmingos paskolų dalies, patvirtinta ir RRF dotacijų dalis, siekianti daugiau nei 2 mlrd. eurų. Prezidentas teiravosi nepriklausomos, aukščiausios valstybinio audito institucijos vadovo nuomonės apie Lietuvos pažangą investuojant Gaivinimo fondo lėšas.

„Istoriškai Lietuva yra Bendrijos pirmūnė įgyvendinant ES finansuojamus projektus. Matuojant BVP augimą vienam gyventojui po 2000 m. esame didžiausią naudą iš narystės ES pasiekusi šalis. Gaivinimo fondo lėšos turi pratęsti šią Lietuvos sėkmės istoriją. ES investicinės galimybės turi ir toliau teikti apčiuopiamą naudą Lietuvos visuomenei, kiekvienam piliečiui“, – sakė Prezidentas.

Šiuo metu Valstybės kontrolė atlieka RRF dotacijų dalies investavimo plano įgyvendinimo auditą.

Prezidentas ragina Vyriausybę nevėluoti įgyvendinant Europos Vadovų Taryboje suderėtą Gaivinimo fondo investicinį planą ir daugiau konsultuotis su socialiniais partneriais. Tai galėtų padėti greičiau ir efektyviau investuoti Lietuvai suderėtas 2 mlrd. eurų vertės lėšas.

Šalies vadovas taip pat domėjosi, kokie auditai atliekami švietimo srityje.

Pernai rugsėjį pasirašytas Politinių partijų susitarimas dėl švietimo yra didelis laimėjimas, į jį daug vilčių ir lūkesčių dėjo švietimo ir mokslo bendruomenės. Prezidentas pažymėjo, kad šiuo metu kyla abejonių, ar švietimo susitarimas bus pilnai vykdomas mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros srityje.

Žvelgiant toliaregiškai, Prezidento nuomone, švietimo finansavimas yra tarp svarbiausių šalies išlaidų po gynybos finansavimo. Šalies vadovas tikisi, kad partijų susitarimas dėl švietimo bus pilnai vykdomas šiemet rengiant biudžeto projektą.

Pokalbyje atkreiptas dėmesys, jog ministerijoms būtina išgirsti ir įgyvendinti rekomendacijas, kurias reguliariai teikia Valstybės kontrolė, kad švietimui skirtos lėšos būtų panaudotos kuo efektyviau.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2022-10-03 16:11