Premjerė „Laisvės riterio“ apdovanojimo teikime Ukrainos žmonėms: Ukraina yra nenugalima!

Varšuvos Saugumo forume dalyvaujanti Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė sakė sveikinimo kalbą „Laisvės riterio“ apdovanojimo teikimo ceremonijoje. Šiemet šis kasmetinis tarptautinis Lenkijos apdovanojimas skirtas Ukrainos žmonėms už nepaprastą drąsą kovojant dėl svarbiausių demokratijos principų: laisvės, saugumo ir teisingumo, o taip pat neregėtą ištvermę susidūrus su žiauria Rusijos karine agresija ir akiplėšišku imperializmu. Ukrainiečių tautos vardu apdovanojimą priėmė Ukrainos Pirmoji ponia Olena Zelenska. 

Sveikinimo kalboje premjerė I. Šimonytė priminė Lietuvos ir kitų Baltijos šalių išsivadavimo iš Sovietų Sąjungos istoriją – taikią minią, reikalavusią laisvės „Baltijos kelyje“ ir ją gynusią Sausio 13-ąją.

„Labai aiškiai supratau vieną dalyką: šalis yra stipri tiek, kiek stiprus jos žmonių ryžtas – ryžtas kovoti už savo laisvę ir ginti tėvynę. Šiandien galiu nedvejodama pasakyti – Ukraina nenugalima!“, – sakė premjerė.

Pasak I. Šimonytės, net ir tie, kurie ligi šiol norėjo likti akli, dabar visiškai aiškiai mato, kad Ukrainos žmonės gins kiekvieną savo teritorijos centimetrą ir kiekvieno Ukrainos vaiko teisę augti laisvoje ir nepriklausomoje tėvynėje. Kad šis karas gali baigtis tik Ukrainos pergale.

Pradiniai nuogąstavimai ir baimė dėl to, ar Ukraina atsilaikys, palaipsniui nublanko prieš susižavėjimą Ukrainos žmonių drąsa ir narsa, pridūrė Vyriausybės vadovė. 

„Reikia drąsos paimti ginklą ir kovoti už savo šalį. Atsisakyti saugaus gyvenimo užsienyje ir grįžti į tėvynę milijonais, kad prisijungtum prie ginklo brolių ir sesių – visiškai ir sąmoningai pasirengęs už savo šalį paaukoti gyvybę. 

Reikia drąsos likti miestuose ir kaimuose; teikti medicinos pagalbą žmonėms slėptuvėse; gelbėti nukentėjusiuosius iš griuvėsių; gesinti gaisrus; išminuoti ir remontuoti sugriautus tiltus, kelius ir namus; tiekti maistą ir mokyti vaikus krentant rusų raketomis. Reikia drąsos atlikti kasdienius darbus – ūkininkauti, sodinti, nuimti derlių – kaskart rizikuojant pataikyti ant minos. 

Reikia drąsos išlaikyti veikiančią valstybę ir tęsti reformas, netgi jas spartinti, kad Ukraina kuo greičiau taptų ES ir NATO nare. 

Reikia drąsos likti savo šalyje ir vadovauti kovai. Žinant, kad esi gyvas taikinys, atsisakyti pasiūlymo „pavėžėti“ iš šalies ir vietoj to paprašyti ginklų ir šaudmenų – kaip tai padarė Jūsų vyras, ponia Zelenska. Kaip padarė ir visa Ukrainos vadovybė. 

Reikia drąsos ir palikti namus, kad išvežtum vaikus ir senolius į saugią vietą. Keliauti tūkstančius kilometrų, dažnai apšaudomiems, ir pradėti naują, nors ir laikiną gyvenimą svetimoje šalyje, atsiduodant visiškai nepažįstamų žmonių geranoriškumui“, – sakė premjerė I. Šimonytė. 

Išlaikyti drąsą šiandien reikalinga ir Vakaruose, jog būtų išsaugota vienybė ir nesudrebėta dėl nuolatinių Rusijos gąsdinimų, energetinio šantažo ir žvanginimo branduoliniais ginklais, sakė Ministrė Pirmininkė. 

„Šis apdovanojimas gali būti vienas iš daugelio, kuriuos teisėtai gaus nenugalimi Ukrainos žmonės. Tačiau didžiausias apdovanojimas – neabejoju – bus sukurtas jų pačių rankomis: gėrio pergalė prieš blogį. Ukrainos pergalė“, – sakė premjerė I. Šimonytė. 

2005 m. įsteigtą „Laisvės riterio“ apdovanojimą kasmet Varšuvos saugumo forumo metu teikia Kazimiero Pulaskio fondas Anksčiau jį yra pelnę Lietuvos prezidentai Valdas Adamkus (2009 m.) ir Dalia Grybauskaitė (2019 m.), taip pat buvęs Danijos premjeras, NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas, Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas ir kiti. 

Visa Ministrės Pirmininkės kalba apdovanojimo ceremonijoje lietuviškai ir angliškai.

Pranešimą paskelbė: Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-10-04 20:32
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal