Trys inovatyviausios idėjos pateko į tarptautinio antikorupcinio hakatono finalą

Rugsėjo 29–30 d. įvyko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Vilniaus šilumos tinklų (VŠT) organizuotas skaidrumo inovacijų hakatonas „Integrity Hackathon“. Nugalėtojomis paskelbtos trys komandos: dvi iš Lietuvos ir viena iš Ukrainos. Nuo kognityvinės paieškos principais pagrįsto modelio taikymo skaitmenizacijos projektų atrankoje iki papildytos realybės iniciatyvų antikorupciniam visuomenės sąmoningumui – tokios idėjos rungsis dėl nugalėtojo titulo lapkričio 11 d. Vilniuje.

13 komandų rungėsi hakatono pusfinalyje

Tarptautinis antikorupcinis hakatonas „Integrity Hackathon“ organizuotas siekiant prisidėti prie Europos skaidrumo iššūkių sprendimo. Renginio pusfinalis sutelkė skirtingų sričių profesionalus ir skaidrumo entuziastus, dalyvavo 13 komandų, kurių nariai atstovavo 6 šalis. Hakatone idėjas generavo specialistai iš Lietuvos, Ukrainos, Azerbaidžano, Moldovos, Rumunijos ir Brazilijos.  

Anot STT vadovo Žydrūno Bartkaus, komandų aktyvumas parodo temos aktualumą bei svarbą. „Organizuodami tarptautinį hakatoną džiaugiamės, kad atsiliepė skaidrumo entuziastai iš įvairių pasaulio šalių. Sveikiname visus dalyvavusius ir į finalinį hakatono etapą patekusias komandas. Sulaukėme inovatyvių ir įdomių idėjų, kurias būtų galima įgyvendinti tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse. Toks antikorupcinio hakatono formatas ir jame gimusios idėjos gali reikšmingai prisidėti prie skaidrios aplinkos formavimo visoje Europoje,“ – sako STT direktorius Žydrūnas Bartkus.  

Komandos, sudarytos nuo 3 iki 5 žmonių, sprendė vieną iš pateiktų septynių iššūkių. Dvi dienas trukęs jų darbas kartu su priskirtais savo sričių ekspertais-mentoriais buvo realizuotas virtualiuose pristatymuose komisijai. Kiekviena komanda turėjo sukurti vaizdo įrašą, trumpai pristatantį siūlomą idėją, o po įrašų peržiūros buvo skiriamos 3 minutės atsakyti į komisijos klausimus.

Tarptautinė komisija išrinko tris inovatyviausias idėjas: nuo papildytos realybės projekto iki neuro-kalbinio programavimo principais sukurto darbuotojų atrankos įrankio

Hakatono pusfinalio laimėtojais paskelbtos dvi komandos iš Lietuvos bei viena iš Ukrainos. Į tolimesnį hakatono etapą pateko: Lietuvos komandos „Faircheck“ ir „Vilniaus vystymo kompanija“ bei Nacionalinio antikorupcijos biuro iš Ukrainos (NABU) suburta komanda.

Komanda „Faircheck“ sprendė skaidrių investicijų iššūkį ir pasiūlė skaitmeninio skaidrumo srities inovaciją, kurios pagalba bus galima efektyvinti administruojamų skaitmenizacijos projektų ekspertinį vertinimą ne tik valstybiniame, bet ir privačiame sektoriuje. Vystomas sprendimas leis pagreitinti, skaidrinti, supaprastinti ir atpiginti programinės įrangos ekspertinį vertinimo procesą bei gauti nešališką išvadą ne tik kontroliuojančioms institucijoms, bet ir programinės įrangos kūrėjams bei užsakovams. Tai taps savotišku skaitmeniniu patarėju, padedančiu suprasti ir skaidriai įvertinti painią IT sritį.

Ukrainos NABU komanda pasiūlė papildytos realybės projekto idėją, skirtą visuomenės antikorupcinio sąmoningumo ugdymui. Komanda siūlo naudoti pažangiausias technologijas, akcentuojant korupcijos poveikį visuomenės gerovei, pabrėžiant kokias neigiamas pasekmes tai turi kiekvienam žmogui. Siūloma projekto forma – papildytos realybės nuotraukų plakatų serija „Prieš – po“. Kiekvienas plakatas atspindėtų vieną problemą, kurią sukelia korupcija – aplinkosaugos problemos, žemo lygio išsilavinimas, korupcija medicinos srityje ir t. t. Atsisiuntę antikorupcijos papildytos realybės mobiliąją programėlę, žmonės galėtų matyti, kaip tam tikros vietos atrodytų kitaip, jeigu nebūtų kovojama su korupcijos apraiškomis.

Trečioji į finalą patekusi Vilniaus vystymo kompanijos komanda siūlė spręsti darbuotojų atsparumo barometro iššūkį. Komandos tikslas – sukurti įrankį, kuris padėtų bet kuriai organizacijai išsirinkti tinkamiausią kandidatą, naudojantis lanksčia ir praktiška priemone, paremta neuro-kalbinio programavimo principais. Vilniaus vystymo kompanijos pasiūlytas įrankis padėtų bet kuriai organizacijai išsirinkti tinkamiausią kandidatą, kuris atitiktų įmonės skaidrumo lygį bei vertybes.

Komandos toliau dirba tarpusavyje, vysto pristatytų idėjų prototipus bei analizuoja aplinkos ekonominius, socialinius ir politinius veiksnius, galinčius turėti įtakos šių idėjų įgyvendinimui. Komandos iki finalo turės savo idėjas išvystyti, pademonstruoti galimą progresą tolimesniam projektų įgyvendinimui. Savo darbo rezultatus ir progresą komandos pademonstruos „Integrity Hackathon“ finale, kuris vyks lapkričio 11 d. Vilniuje.

Finale laimėjusi komanda bus apdovanota prizu – 15 000 Eur vertės pasirinktais nuotoliniais kursais prestižiniuose pasaulio universitetuose.

Finalo renginys bus transliuojamas tiesiogiai, kurį STT „YouTube“ kanale galės stebėti visi besidomintys inovacijomis antikorupcinės aplinkos kūrimo srityje.

Daugiau informacijos:

info@integrityhackathon.lt

+370 615 09 033

https://integrityhackathon.chc.lt/lt/ 

Pranešimą paskelbė: Specialiųjų tyrimų tarnyba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-10-05 08:41
Politika, ES
Prisegti failai
pasidalinti
atgal