Dienos produktų krepšelis šeimai vos už 15 eurų – sutaupyti galima išsaugant skonį

Praėjusios šventės sumažino daugelio šeimų santaupas, tad metų pradžioje kiekvienas ieško būtų, kaip galėtų išleisti mažiau. Kadangi kasdien maistui skiriame nemenkas sumas, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi keletu patarimų, kaip išsirinkti tokius produktus, kad jie būtų ir sveikatai palankūs, ir kaina neištuštintų piniginės. Tuo tarpu kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išbandyti dienos meniu, pagal kurį maitinantis produktų krepšelis šeimai kainuos vos 15 eurų. 

Atkreipkite dėmesį į privačios etiketės produktus 

Norint sutaupyti perkant kasdienius maisto produktus, O. Suchočeva pataria atkreipti dėmesį į „Rimi Basic“ etikete pažymėtus gaminius. Šie produktai pagal specialų bendrovės užsakymą gaminami visoms Baltijos šalims, parduodami paprastesniuose įpakavimuose, jų reklamai investuojama mažiau lėšų, o tai leidžia pasiūlyti geresnes kainas už kokybiškus produktus. Anot komercijos operacijų vadovės, prekybos tinklo asortimente yra daugiau nei 3500 privačia etikete pažymėtų produktų: „Kasmet plečiame privačios etiketės asortimentą, o jį formuojant skiriamas didelis dėmesys lokalumui ir tvarumui. Norintys sutaupyti pirkėjai jau pamėgo privačia etikete pažymėtus produktus, kurių kokybė nenusileidžia ar net lenkia žinomų prekės ženklų gaminių kokybę, todėl jų kaina pirkėjams tampa svarbiu pasirinkimo kriterijumi“. „Rimi“ parduotuvėse galite rasti šiuos privačios etiketės prekės ženklus: „I love Eco“, „Rimi“, „Rimi Basic“, „Rimi Planet“, „Rimi Greatlife“, „Selection by Rimi“, „Rimi FreeFrom“, „Rimi Express“, „ICA“, „Loving touch“ ir kitus.

Komercijos operacijų vadovė pastebi, kad taupymo tikslais pirkėjai įprato daugiau gaminti namuose, o krepšeliuose dažniau atsiduria ilgo galiojimo produktai: „Tokios ilgo galiojimo prekės kaip makaronai, aliejus, įvairūs konservuoti ar šaldyti produktai išlieka geras pasirinkimas norintiems sutapyti, nes juos galima įsigyti akcijų bei asmeninių nuolaidų metu, o suvartoti per ilgesnį laikotarpį. Taigi, išvengiame maisto švaistymo ir galime bet kada pasigaminti vakarienę iš šaldymo kameroje  ar spintelėje esančių produktų.“

Pasiruoškite būtinų savaitei produktų sąrašą

Pasak O. Suchočevos, daugiausia galima sutaupyti planuojant savaitės maisto meniu iš anksto: „Verta pasidomėti šiuo metu galiojančiais ypatingais pasiūlymais, nuolaidomis ir apgalvoti, kokių pirkinių jums reikia. „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas.“

Be to, nemažai išleidžiame ir kelionei iki parduotuvės, ypač, jeigu į ją važiuojame piko metu. Dėl to verta apsvarstyti galimybę apsipirkti internetu: „Toks prekių įsigijimo būdas labai išpopuliarėjo karantino metu, bet aktualus jis ir dabar: internetu užsakant prekes sugaištama dar mažiau laiko, suteikiama galimybė pasinaudoti įvairiais išskirtiniais pasiūlymais, be to, kyla mažiau pagundų nusipirkti to, ko visai nereikėjo, kaip kartais atsitinka einant pro parduotuvės lentynas. Tad siūlyčiau nenukrypti nuo pasiruošto produktų sąrašo.“

Nepraeikite pro paskutinės dienos galiojimo produktus

Renkantis maisto produktus „Rimi“ parduotuvėse reikėtų atkreipti dėmesį į oranžiniais lipdukais pažymėtas prekes, kurių galiojimo terminas eina į pabaigą – jos būna gerokai pigesnės. „Specialūs nuolaidų lipdukai tos pačios dienos galiojimo produktams – priimtina ir kitose šalyse plačiai paplitusi priemonė, praėjusiais metais pradėta naudoti ir „Rimi“ tinklo parduotuvėse Baltijos šalyse. Tai idealus būdas sutaupyti, pasirenkant tos pačios dienos vakarienei skirtus ingredientus iš produktų, kurie dar tinkami vartoti, bet kainuoja galbūt net perpus pigiau. Informaciją apie parduotuvėse esančius tos pačios dienos galiojimo produktus, pažymėtus specialiu, dėmesį atkreipiančiu ženklu, galima rasti ir „Rimi.lt“ programėlėje: joje galima pasirinkti konkrečią parduotuvę ir pamatyti, kokios prekės toje parduotuvėje yra nukainotos dėl besibaigiančio galiojimo“, – sako O. Suchočeva.

Rinkitės sezonines daržoves ir vaisius 

Nors visus metus parduotuvėse yra kokybiškų atvežtinių šviežių vaisių ir daržovių, tačiau, pasak O. Suchočevos, žiemą vertėtų savo racioną praturtinti šakninėmis daržovėmis, kurios yra tikrai pigios: burokėliais, ropėmis, saliero šaknimis, morkomis. 

„Reikėtų pasidžiaugti ne tik egzotiškais vaisiais, bet ir Lietuvoje ar kaimyninėse valstybėse užaugintais obuoliais, taip pat panaudoti savo racione vitaminingąsias spanguoles ir kitas uogas. Bendras rekomenduojamų daržovių ir vaisių kiekis mūsų mityboje neturėtų sumažėti visus metus, tad verta prisiminti rečiau perkamas nebrangias daržoves ir panaudoti jas ruošiant maistą šeimai. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, kasdien suaugusiam žmogui reikėtų suvalgyti ne mažiau kaip 400 gramų daržovių, o žiemą jos gali būti konservuotos, fermentuotos ar šaldytos“, – primena specialistė. 

Pasidomėkite asmeninėmis nuolaidomis 

Nors dauguma pirkėjų mielai naudojasi lojalumo kortelių suteikiamais asmeniniais pasiūlymais ir nuolaidomis, vis dar yra neišnaudojančių šios galimybės. „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodątelefonu“, – nemėgstantiems nešiotis piniginių primena O. Suchočeva.

Tuo tarpu mažus vaikus auginantys tėvai gali sutaupyti prisijungdami prie „Mano šeimai“ programos, kurios nariams yra taikomos specialios nuolaidos mažylių maistui, sauskelnėms ir kitoms būtinoms prekėms: „Taip pat suteikiama galimybė naudotis specialia vaiko gimtadienio nuolaida, kuri įvairių prekių leis įsigyti dar geresnėmis kainomis.“

Taip pat ne visi senjorai žino, kad gali užsiregistruoti ir gauti specialią 10% nuolaidą krepšeliui, kuri pirmadieniais galioja tiek visose fizinėse „Rimi“ parduotuvėse, tiek formuojant užsakymą elektroninėje parduotuvėje. „Be to, „Mano Rimi“ kortelių savininkai gali naudotis specialiomis nuolaidomis mūsų partnerių vietose – „Neste“ degalinėse, „Benu“ vaistinėse ir registruodami siuntas „Omniva“ e-savitarnoje“, – naudotis nuolaidomis ragina specialistė. 

Dienos meniu – už 15 eurų

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išbandyti dienos meniu, kurį pasigaminti namuose visai šeimai kainuos vos 15 eurų. Iš „Rimi“ įsigytų produktų pusryčiams šeimą galėsite nustebinti pilno grūdo koše su vaisiais, pietums – vištienos petelių troškiniu su daržovėmis, o vakarienei – cukinijų blyneliais.

Mėgstantys avižinių dribsnių ar avižų košes dažniausiai jas gardina vaisiais bei medumi, grikių košės gerbėjai įpjausto į ją avokado skiltelių. Pasak L. Barčaitės, nors šių grūdų bei ryžių kruopos pačios populiariausios, nereikia pamiršti ir kitųnebrangių krupų – miežių, sorų, bolivinių balandų, burnočių.

Kaskart jas galima valgyti vis su kitais priedais: vaisiais, uogomis, tyrėmis, pesto ar sojos padažu, saulėje džiovintais pomidorais, šviežiomis ar pakepintomis daržovėmis, įvairiais daigais, sėklomis, fetos ar kitokiu sūriu, barstyti smulkintomis žolelėmis ir mėgstamais prieskoniais“, – pataria specialistė.

Kalbant apie nebrangias daržoves, technologė siūlo prisiminti šakniavaisius: pastarnokus, pankolius ir kaliaropes: „Kiekvienos šios daržovės skonis savitas. Jei patinka pastarnokai, galima juos pjaustyti šiaudeliais, pakepinti, patroškinti, dėti į sriubas, maišyti su kitomis šakninėmis daržovėmis, patiekti kaip garnyrą. Taip pat galima juos stambiai sutarkuoti, įmaišyti į įvairias salotas, jie tinka ir prie morkų, ir prie burokėlių.“

Pasak L. Barčaitės, cukinijos – dar vienas nebrangus ir labai universalus ingredientas, kurį galima naudoti tiek desertams, tiek sotiems patiekalmas: blyneliams, troškiniams, salotoms, sriuboms. „Tarkuotomis jomis galima pakeisti dalį faršo – maltinukai bus sultingesni ir puresni, taip pat įmaišyti į pyragų tešlą, o plonai supjaustytas juostelėmis panaudoti suktinukams ar jomis pakeisti lazanijos lakštus. Iš jaunų cukinijų galima pasigaminti net cukinijų makaronus. Visų mėgstamas bulvių plokštainis taip pat įgaus kitokio skonio, jei įtarkuosime cukinijos. O jei norite greitos vakarienės ir namuose yra daržovių, galite išsikepti paprastų, bet ne prastų blynelių“, – siūlo L. Barčaitė.

Pranešimą paskelbė: Integrity PR, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-01-06 15:37
Sveikata, grožis, Maisto pramonė
pasidalinti
atgal