Davose – ypatingas dėmesys bendradarbiavimui su Ukraina

Kultūros ministras Simonas Kairys šiandien Davose, Šveicarijoje, Ukrainos kultūros ministro Oleksandro Tkačenko kvietimu dalyvavo Ukrainos namuose surengtoje diskusijoje „Nuo Ukrainos kultūros paveldo apsaugos iki investicijų pritraukimo visame pasaulyje skatinimo“.

S. Kairys pažymėjo, kad Ukrainos ir Lietuvos kultūrinis bendradarbiavimas nuo šio brutalaus karo pradžios ne tik kad nenutrūko, bet ir tapo dar viena galimybe atrasti šalių kultūrinį gyvenimą, įvairovę, taip pat bendras sąsajas, naujus veikimo bei partnerystės būdus.

Svarbu galvoti apie bendrus, koordinuotus veiksmus ir ateityje – Ukrainos perspektyvą įstojus į Europos Sąjungą bei pasinaudoti jau šiuo metu prieinamais finansavimo mechanizmais ir įrankiais, tokiais kaip „Kūrybiškos Europos“ programa ar kultūros paveldo specialistų mokymų programa. Lietuva teiks visokeriopą paramą Ukrainai jos europiniame kelyje, taip pat yra pasirengusi padėti siekti Europos kultūros sostinės titulo bei remti ją Pasaulio kultūros paveldo komiteto rinkimuose.

Kultūros sektorius gali dar intensyviau bendradarbiauti dalinantis scena, resursais su Ukrainos menininkais, o kultūros ir kūrybinės industrijos matyti ir naujai atsiveriančias galimybes, kurias atneša naujausios skaitmeninės technologijos – NFT (angl. non-fungible token; unikalus skaitmeninis kūrinys, laikomas blokų grandinės technologijoje), virtuali ar papildyta realybė bei dirbtinis intelektas.

„Turime tinkamai pasirengti pagalbos Ukrainai teikimui, koordinuoti šalių veiksmus kokybiškam šios šalies atstatymui, kuriame lyderiautų pati Ukraina, jos viešasis, privatus sektorius, kad būtų įtraukiamos vietos bendruomenės. Tam svarbu pasitelkti esamus ir naujai kuriamus europinius pagalbos mechanizmus, aukštos kokybės Baukultur standartus. Be to, turime galvoti apie mechanizmus, užtikrinančius, kad atstatant Ukrainą dėmesys būtų skiriamas ir kultūrai“, – teigė S. Kairys.

Diskusijoje taip pat dalyvavo Ukrainos ekonomikos viceministras Oleksandras Grybanas, „Google“ Vidurio ir Rytų Europos viešosios politikos direktorė Marta Poslad ir „Netflix“ viešosios politikos ir plėtros direktorius Alex Long.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-01-18 15:42
Tarptaut.santykiai, Kultūra
pasidalinti
atgal