Pajuskite saulėtosios Meksikos skonius: kesadilijos su aštriu padažu šeimos vakarienei nekainuos nė 5 eurų

Kesadilijos – lengvai paruošiamas meksikietiškas patiekalas, kurio įdarui galima naudoti beveik viską: įvairias daržoves, mėsą, sūrį, taip pat maisto likučius. Tradiciškai įvairiems Meksikos virtuvės patiekalams, taip pat ir kesadilijoms, naudojamos pupelės, kurios, pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, yra puikus baltymų šaltinis. Būtent konservuotos daržovės žiemą yra paprasčiausias būdas praturtinti organizmą reikalingomis medžiagomis ir sutaupyti. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, pupelių asortimentas prekybos centruose išties platus: nuo konservuotų įvairių spalvų pupelių su padažais, iki skirtingo dydžio džiovintų, kurios itin ilgai negenda.

Pupelės tinkamos netoleruojantiems glitimo

Gaminant vieną populiariausių ir greitai paruošiamų meksikietiškų užkandžių – kesadilijas – galima improvizuoti, įdarui naudojant turimus produktus, tokius kaip sūris, graikiškas jogurtas, daržovės ar malta mėsa, tačiau svarbu nepamiršti pupelių, kurios yra būtinas komponentas kiekviename Meksikos virtuvės patiekale. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, lietuviai per mažai vartoja ankštinių daržovių, tad savo racioną visada verta jomis papildyti.

„Ankštinės daržovės ypač reikalingos vegetarams, negaunantiems visaverčių baltymų iš gyvūninės kilmės produktų.Patiekalus iš jų galime valgyti dažniau, o pupelės tinkamos ir glitimo netoleruojantiems žmonėms, nes jose, kaip ir žirniuose, avinžirniuose ar lęšiuose, jo nėra. Ankštinės daržovės gali būti salotų  ar sriubų ingredientas, taip pat vartojamos kaip atskiras užkandis. Pačius įvairiausius žirnius, pupeles, avinžirnius ar lęšius vartoti 2–3 kartus per savaitę būtų puiku“, – sako E. Gavelienė.

Nors pupelės yra gana kaloringos, jos vertinamos kaip sveikatai palankus produktas. „Dėl nemažo baltymo kiekio, jos ilgam suteikia sotumo jausmą, be to, jose gausu skaidulų ir sveikatai naudingų mineralinių medžiagų: geležies, kalcio, kalio, magnio, fosforo, folio rūgšties, bei kai kurių vitaminų. Ankštines daržoves patartina įtraukti ir į vaikų racioną – jis turėtų būti kuo įvairesnis, o atžalas nuo mažens verta pratinti prie skirtingų skonių“, – pataria dietologė.

Kaip greičiau išvirti pupeles

Kai šviežių daržovių pasiūla menkesnė, naudinga dažniau pasigaminti ankštinių daržovių patiekalų. Be to, žiemą norisi aromatingų sriubų, garuojančių troškinių ar sočių salotų. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės,  pupelės tinka daugybei tokių patiekalų, nes pagardintos įvairiais prieskoniais ar žolelėmis, jos patiekaluose atsiskleidžia vis kitaip.

Kartais konservuotas pupeles renkamės vien todėl, kad džiovintos ilgiau verda. Tačiau jei jas pamirkysite per naktį, prieš dėdami į puodą gerai nuplausite po tekančiu vandeniu ir virsite tam tikru būdu, ilgai neužtruksite. Triukas paprastas: užpilkite pupeles šaltu vandeniu ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Palaukite, kol vanduo užvirs, tada nupilkite skystį ir pupeles praplaukite šaltu vandeniu.Vėl virkite pupeles, kol vanduo užvirs, tada palaukite dar 15 minučių ir paskutinį kartą nupilkite vandenį. Pupeles nuplaukite, užpilkite švariu vandeniu ir dar šiek tiek pavirkite, tada nupilkite vandenį ir lengvai pasūdykite“, – greitesnio pupelių virimo metodu dalijasi L. Barčaitė.

Renkantis džiovintas pupeles parduotuvėje ji siūlo atkreipti dėmesį, kad jos būtų birios, sausos ir nesulipusios. Šviežio derliaus pupelės turėtų būti blizgios, o jų odelė lygi. „Namuose laikyti pupeles geriausia sausoje vėsioje vietoje, hermetiškai uždarytame stikliniame inde. Tam, kad apsaugotumėte pupeles nuo kenkėjų, galima į indą įdėti skiltelę česnako. Virtas pupeles šaldytuve galima laikyti kelias dienas, o šaldiklyje – geriau iki mėnesio. Ankštiniai produktai yra finansiškai naudingesnė alternatyva kiaušiniams ir mėsai, todėl, norint gyventi taupiau, verta jų visada turėti savo virtuvės spintelėse“, – pataria L. Barčaitė.  

Norintys sutaupyti gali laukti specialių akcijų arba pasinaudoti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria kesadilijas ragauti su aštriu padažu – taip kreminiam įdarui suteiksite ryškesnį skonį.

RECEPTAS

Patiekalui* (4 porcijoms) reikės:

Pusės skardinės konservuotų pupelių – baltosios pupelės „Rimi“ 1,05 eur/400 g;

80 g smulkinto sūrio – kietasis tarkuotas sūris „Rimi Formaggio“ 1.35 eur/80 g;

4 tortilijų – kvietinės tortilijos „Rimi Planet“ 2,45 eur/320 g;

kelių šaukštų grietinės;

šiek tiek turimų žalumynų ar šaldytų žolelių;

¾ šaukštelio čili miltelių;

¼ šaukštelio malto kumino;

1/8 šaukštelio česnako miltelių;

druskos pagal skonį.

Kaip gaminti:

  1. Nuplaukite ir nusausinkite pupeles, suberkite jas į dubenį, užbarstykite prieskonius ir druską.
  2. Sūrį, kelis šaukštus grietinės, saujelę žalumynų sumaišykite su pupelėmis.
  3. Pupelių ir sūrio masę padalinkite tarp keturių tortilijų, tada sulenkite jas pusiau.
  4. Kepkite jas keptuvėje, nustatę vidutinę kaitrą, kol tortilijos parusvės ir taps traškios, o įdaras išsilydys ir apskrus (3-5 min. iš kiekvienos pusės).
  5. Perpjaukite kesadilijas per pusę ir patiekite. 

Skanaus!

 *Šios produktų kainos užfiksuotos sausio 23 d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.

Pranešimą paskelbė: Integrity PR, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-01-26 08:53
Maisto pramonė, Laisvalaikis, pramogos
pasidalinti
atgal