Vaikų buvimo vietos stebėjimas: kam to reikia ir kaip palengvina kasdienybę?

Jeigu praeityje vaiko saugumą už namų sienų belikdavo patikėti angelui sargui, šiandien jo funkcijas kuo puikiausiai atlieka išmanusis telefonas. Nuolat populiarėjančios buvimo vietos sekimo programėlės patogiai praneša, kai mažieji įžengia į mokyklą, įspėja apie nukrypimus nuo įprasto maršruto bei leidžia operatyviai reaguoti į jiems iškilusius pavojus. Tačiau ekspertai teigia, kad šeimos kasdienybė tampa dar paprastesnė, jei savo lokacija pradeda dalintis visi jos nariai.

„Kartu su augančiomis vaiko atsakomybėmis kyla ir įvairios rizikos. Mūsų atžalos neišvengiamai atsiduria pasaulyje, kuriame vyksta nusikaltimai ir nelaimingi atsitikimai, jau nekalbant apie daugeliui jų nesvetimas pagundas praleidinėti pamokas ar būrelį iškeisti į žaidimus su draugais. Tokios buvimo vietos stebėjimo aplikacijos, kaip „life360“, leidžia užbėgti šiems įvykiams už akių, o neseniai pristatyta „Telia Smart Family“ programėlė šį funkcionalumą papildo ekrano laiko ribojimu, užduočių sąrašais šeimos nariams bei naudingais priminimais“, – pasakoja „Telia“ tvarumo projektų vadovė Indrė Bimbirytė-Yun.

Kodėl svarbu žinoti vaiko buvimo vietą?

I. Bimbirytės-Yun teigimu vaikų vietos sekimas gali turėti įtakos tėvų ir vaikų santykiams, tad šią temą būtina aptarti kartu su vaikais. Daugumai vaikų toks vietos sekimas gali pasirodyti kaip nepasitikėjimas, o tai gali ir paskatinti priešingą vaikų reakciją, kai jie palieka telefoną namuose ar naudoja slaptą telefoną. Tokiose situacija būtina kalbėti su savo atžala, ypač vyresniais, aptariant kam yra reikalingos tokios priemonės, kokią naudą jos gali suteikti abiem pusėms ir susitarti taisykles, kad vaikai nejaustų, jog tai yra jų privatumo pažeidimas.

„Lokacijos stebėjimas yra naudingas abiem pusėms. Tėvams jis padeda atsikratyti natūralaus nerimo dėl mažųjų saugumo vis pavojingesniame pasaulyje ir anksti pastebėti galimus pavojus. Taip pat, tėvams matant, kad jų mažieji yra saugiame burbule, tai suteikia ir daugiau pasitikėjimo vaiku ir jis gali tapti vis labiau savarankiškas ir nepriklausomas. . Užsienyje yra nuskambėjo ne vienas atvejis, kai vaikų buvimo vietos sekimo programėlės tėveliams padėjo patiems pirmiesiems sužinoti, kad jų atžala pateko į avariją, buvo pagrobta nusikaltėlių ar susidėjo ne su ta kompanija. Be to, net ir pavyzdingiausiam vaikui tokio tipo aplikacijos suteikia papildomos motyvacijos laikytis disciplinos, mokytis atsakingai vykdyti savo pareigas bei suteikia saugumo jausmo“, – aiškina pašnekovė.

Taip pat lokacijos stebėjimo programėlės yra naudingos ir iš patogumo perspektyvos. Tėvams nebereikia skambinti ar rašyti SMS žinučių, norint išsiaiškinti, kur vaikas yra ir kada grįš namo. Nuo jo buvimo vietos sužinojimo tėvus skiria vos keli paspaudimai, o dauguma aplikacijų dar ir siūlo naudingą pranešimų funkciją. Pavyzdžiui, mama ir tėtis gali būti informuojami, kai vaikas iš mokyklos autobusu pajuda namo, tad gali pradėti ruošti pietus ar planuoti jo pervežimą į būrelius.

Kaip patogiai stebėti, kur yra vaikas?

Šiuo metu viena populiariausių vietovės sekimo programėlių yra „life360“, kuri prieinama tiek „Android“, tiek „iOS“ platformose. Šią aplikaciją kiekvieną mėnesį naudoja apie 42 milijonai vartotojų, o jos populiarumo paslaptis – didelis vietos sekimo funkcijų pasirinkimas. Instaliavę „life360“ tiek vaiko, tiek savo telefonuose, tėvai gali žemėlapyje sužymėti populiariausias vietas ir gauti pranešimus, kai vaikas peržengia mokyklos slenkstį ar grįžta namo.

Taip pat programėlė siūlo galimybę aplink šias vietas kurti saugių zonų „burbulus“ ir įspėti, kai atžalos juos palieka. Visgi bene įdomiausia „life360“ funkcija – ataskaitos apie vaikus vežančių vairuotojų vairavimo ypatumus ir pranešimas apie įvykusį eismo įvykį.

„Kitas būdas – išbandyti kartu su 300 šeimų kurtą ir neseniai išleistą „Telia Smart Family“ aplikaciją. Ji nuo kitų produktų skiriasi tuo, kad leidžia ne tik stebėti vaikų bei visų artimųjų buvimo vietą, bet veikia ir kaip savotiškas visos šeimos socialinis tinklas. Jame šeimos nariai gali priminti vaikams apie artėjančius būrelius, vieni kitiems kurti užduočių sąrašus ir pranešti svarbias naujienas. Kadangi šioje aplikacijoje taip pat įdiegta galimybė riboti ekrano laiką vaikų įrenginiuose, tėvai mažųjų saugumu gali pasirūpinti vienoje vietoje, nenaudodami gausybės kitų programų“, – naujo produkto privalumus vardina specialistė.

„Telia“ atstovė prideda, jog jei programėlėje einamus reikalus derina ir savo lokacija dalinasi visi šeimos nariai, išvengiama daugybės ginčų ir nesusikalbėjimų. Pavyzdžiui, pagal buvimo vietą ir atstumą nuo parduotuvės tampa lengviau pasiskirstyti, kuris iš artimųjų važiuos nupirkti pieno, o kuris – paimti vaiką iš mokyklos. Programėlė gali būti naudinga ir tokiu atveju, jei vieno iš šeimos narių mašina sustotų nežinomoje vietoje ir būtų sunku paaiškinti, kur jie yra – šeimos nariai mato tikslią lokaciją ir gali atvykti patys padėti arba atsiųsti pagalbą.

Visus šiuos kasdienius patogumus „Smart Family“ suteikia visiškai nemokamai, o ja naudotis gali visi vartotojai, nepriklausomai nuo jų mobiliojo ryšio operatoriaus. Aplikacija veikia tiek „iOS“, tiek „Android“ telefonuose.

Daugiau informacijos:

Audrius Stasiulaitis

I WILL TELL YOU TELIA 

Tel. (8 5) 236 7019, Mob. 8 686 77988

El. p. audrius.stasiulaitis@telia.lt  

Telia Lietuva, AB, Saltoniškių g. 7A, 03501 Vilnius

Pranešimą paskelbė: UAB „INK agency“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-01-30 10:46
ITT
pasidalinti
atgal