Socialinių reikalų ir darbo komitetas: „Būtina didinti psichologinės pagalbos prieinamumą krizę patiriantiems asmenims“

2023 m. balandžio 6 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (Komitetas) svarstė Valstybės kontrolės valstybinio audito ataskaitą „Krizių įveikimo, specializuotos pagalbos centrų veikla“ (2022 m. lapkričio 30 d. Nr. VAE-11). Atliktu auditu siekta įvertinti, ar pagalba asmenims, esantiems krizinėse situacijoje, yra rezultatyvi.

Valstybės kontrolės atstovai konstatavo, kad socialinė pagalba krizinėse situacijose esantiems asmenims būtų rezultatyvesnė, jeigu šie asmenys būtų identifikuojami proaktyviau. Suteikiamos paslaugos krizinėse situacijose esantiems asmenims nepakankamai užtikrina jų minimalius poreikius. Siekiant didinti pagalbos kompleksiškumą ir prieinamumą, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai rekomenduota nustatyti bazinį pagalbos asmenims, patyrusiems smurtą artimoje aplinkoje, paketą ir reikalavimus dėl kontaktinių paslaugų, psichologo, teisininko konsultacijų apimties, fizinio prieinamumo. Pažymėta, kad tik 10 proc. asmenų, patyrusių smurtą artimoje aplinkoje, gavo teisininko ir 14 proc. psichologo pagalbą.

Valstybės kontrolės ataskaitoje pažymėta, kad nesudarytos galimybės visiems asmenims, siekiantiems keisti smurtinį elgesį, jį keisti, todėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai rekomenduota patvirtinti smurtinio elgesio keitimo programą, kuria vadovautųsi ją vykdančios įstaigos, nustatyti patekimo į šias programas mechanizmą, programų veiksmingumo vertinimo rodiklius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai informavo, kad audito rekomendacijas numato įgyvendinti laiku, šiuo metu jau rengiamas bazinis paslaugų paketas, smurtinio elgesio keitimo programa, planuojamos kitos priemonės.

Posėdyje, akcentuojant psichologo paslaugų svarbą krizines situacijas išgyvenantiems asmenims, diskutuota dėl šių paslaugų plėtros galimybių, šiai profesijai keliamų reikalavimų, dėl specialistų, galinčių teikti pagalbą krizių atvejais, parengimo ir kt.

Komitetas (kaip papildomas) ketina svarstyti Psichologų praktinės veiklos įstatymo projektą Nr. XIVP-762, tad atsižvelgs į išsakytas pastabas ir pasiūlymus, svarstydamas šį projektą.

Asmenys krizines situacijas gali patirti dėl įvairių priežasčių: smurto, prekybos žmonėmis ar kitų nusikalstamų veikų, įsitraukimo ar polinkio įsitraukti į nusikalstamą veiklą, dėl benamystės, stichinių nelaimių padarinių ar kitų aplinkybių, prarasto savarankiškumo, netekties ar kitų veiksnių ir aplinkybių, vaiko teisių pažeidimų šeimoje.

Pagalbos teikimą reglamentuoja Socialinių paslaugų įstatymas. Už paslaugų krizinėse situacijose esantiems asmenims teikimą savo teritorijos gyventojams atsakingos savivaldybės. Pagalba krizinėse situacijose esantiems asmenims teikiama skiriant šias socialines paslaugas: intensyvią krizių įveikimo pagalbą, apgyvendinimą nakvynės namuose ir psichosocialinę pagalbą. Pagalbos asmenims, nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje, teikimą taip pat reglamentuoja Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kasmet organizuoja projektų atrankos konkursus, kurių tikslas – atrinkti ir finansuoti specializuotos kompleksinės pagalbos centrų projektą. Centrų funkcijas 2019–2021 m. atliko Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija, vienijusi 16 nevyriausybinių organizacijų.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-04-06 12:41
Politika, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal