DNR tyrimai – rytojus šiandien

Televizoriaus ekrane visi esame matę, kaip pavojingo nusikaltėlio tapatybė nustatoma iš kraujo lašo, milijoninių turtų likimą nusprendžia rastas plaukas, stebuklingai išgydoma klastinga liga, o herojaus gyvenimas dramatiškai pasikeičia atradus tikruosius tėvus. Tai lemia DNR kodas, kurį moderniose spindinčiose laboratorijose iššifruoja baltais chalatais vilkintys mokslininkai. Fantazija ir beribė filmų scenaristų išmonė? Anaiptol.

DNR tyrimai atliekami ne tik už Atlanto ar Holivudo studijose. Savo genetinį kodą, kuris yra pats tikriausias žmogaus pasas, galima gauti ir Lietuvoje. Šis kodas yra raktas, tinkantis daugybės dabarties ir ateities problemų sprendimui.

Kas mano tėtis?

„Dažniausia priežastis, dėl kurios Lietuvoje tiriamas genetinis kodas – biologinės tėvystės tyrimai. Tėvystė ir giminystės ryšiai nustatomi pačiais įvairiausiais tikslais,“ – tvirtina molekulinius tyrimus atliekančio centro „Sorpo“ vadovė.

Nustatytas DNR kodas padeda surasti pasimetusius gimines ir artimuosius ar išspręsti teisinius ginčus, kai reikalingas tapatybės įrodymas. Kodas labai praverčia ir sudarant šeimos genealoginį medį.

Geriau nesusirgti

Molekuliniai DNR tyrimai vis dažniau įtraukiami į bendrąją sveikatos patikrą. Žinant DNR kodą galima iš anksto ir tiksliai numatyti žmogaus polinkį susirgti tam tikromis ligomis ar paveldėti jas iš gimdytojų. Taip pat galima iš anksto sužinoti, ko gali tikėtis netrukus į pasaulį ateisiantis kūdikis.

Naudą ir privalumus pirmieji įvertino amerikiečiai. „Iš apklausų paaiškėjo, kad net 60 % amerikiečių norėtų turėti savo ir šeimos bei giminių DNR medį,“ – sako „Sorpo“ vadovė.

Laiku nustatyta rizika susirgti daugiausia gyvybių pareikalaujančiomis ligomis – daugeliu vėžio formų, Alzhaimerio liga, diabetu ir pan. – leidžia efektyviau skirti gydymą arba pakoregavus gyvenimo būdą išvis jų išvengti.

Menkas finansavimas

Nors DNR tyrimai atneša neįkainojamos informacijos, taip reikalingos žmonių sveikatai ir bendrai gerovei, jie yra prastai finansuojami. „DNR tyrimų skaičius yra labai limituotas. Jei pacientui reikalinga atlikti tokį tyrimą, pacientas turi atitikti labai griežtus kriterijus. Be to, Lietuvoje tokius tyrimus atlikti gali vos  vienas kitas specialistas,“ – pasakoja „Sorpo“ atsakingi asmenys.

Apie „Sorpo“

 „Sorpo“ yra vienas pažangiausių medicininės molekulinės diagnostikos centrų Lietuvoje, įkurtas 2000 m. Moderniausiose laboratorijose šalyje naujausiais metodais atliekama daugiau kaip 200 tyrimų. Pažangių tyrimų paslaugas „Sorpo“ teikia tiek privatiems asmenims, tiek sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigoms. Priėmimo centrai veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Druskininkuose ir Anykščiuose.

Nuo 2013 m. įvertinta ir pripažinta užsienio investuotojų „Sorpo“ priklauso pirmaujančiam Europoje laboratorinių paslaugų tiekėjui „Synlab“. Grupė „Synlab“, kurios pagrindinis biuras įsikūręs Vokietijoje, yra pirmaujanti medicinos laboratorinių paslaugų tiekėja visoje Europoje. 21 laboratorijoje per metus atliekama virš 4500 tyrimų.

 

Pranešimą paskelbė: Euro RSCG PR
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2013-09-26 12:26
Švietimas ir mokslas, Sveikata, grožis
pasidalinti
atgal