Seimo TS-LKD frakcijos seniūno Gabrieliaus Landsbergio pranešimas: „Ministras Pirmininkas yra raginamas inicijuoti EK nario Vytenio Povilo Andriukaičio atšaukimo procedūrą“

 

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas, Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį ragindamas ryžtingai inicijuoti Lietuvos atstovo Europos Komisijoje (EK) Vytenio Povilo Andriukaičio atšaukimo procedūrą dėl žiniasklaidoje pasirodžiusių EK nario teiginių, kurie yra žalingi Lietuvai, neigia konsensusu įgyvendinamą valstybės energetinės nepriklausomybės politiką ir griežtą valstybinę poziciją Astravo atominės elektrinės (AE) klausimu.

„Iki šiol visos Lietuvos politinės parlamentinės partijos, Vyriausybė ir visas Seimas laikėsi bendros pozicijos bei konsensuso principu įgyvendinamos politikos dėl Astravo AE keliamo pavojaus. Visais įmanomais būdais stengėmės tiek santykiuose su kaimynais, tiek platesnėje tarptautinėje erdvėje padaryti viską, kad šis Lietuvai grėsmę keliantis projektas būtų sustabdytas. Bendromis pastangomis Seime buvo priimtas įstatymas, kuriam pritarėte jūs asmeniškai ir jūsų Vyriausybė, ir kurį įgyvendinus Astravo AE pagaminta elektra nepateks į Lietuvos elektros sistemą. Kremlius iki šiol nervingai stebėjo tokį vieningą Lietuvos politikų veikimą ir, kiek mums yra žinoma, dėjo dideles lobistines pastangas įvairiose Europos Sąjungos valstybėse bei pačiame Briuselyje, siekdamas sustabdyti sėkmingą Lietuvos veiklą telkti tarptautinę bendruomenę priešinantis Astravo AE projektui, – rašoma kreipimesi į Ministrą Pirmininką. – V. P. Andriukaitis, būdamas Lietuvos deleguotas EK narys, akivaizdžiai pademonstravo, kad jam Lietuvos oficiali pozicija yra nepriimtina. Taip pat pademonstravo, kad jam Kremliaus lobistų argumentai yra artimesni. Suprantama, kad kiekvienas Lietuvos pilietis gali turėti savo nuomonę ir ją viešai reikšti, tačiau kai tas pilietis yra EK narys – jo vieši pasisakymai yra žalingi Lietuvai ir labai naudingi Kremliui“.

Parlamentaras pabrėžia, kad V. P. Andriukaičio žodžiai atkartoja Kremliaus ir Aliaksandro Lukašenkos propagandinius ir dezinformacinius teiginius apie Lietuvą, yra labai žalingi Lietuvos saugumo interesams ir naudingi tik Kremliaus geopolitiniams tikslams, kurių įrankiu yra Astravo AE projektas, keliantis didžiulę fizinę grėsmę Lietuvai ir Vilniui.

„Suprantu, kad V. P. Andriukaitis jau pradėjo 2019 metų Prezidento rinkimų kampaniją, kurioje sieks surinkti visų Lietuvos rinkėjų, simpatizuojančių Kremliaus politikai, balsus. To irgi negalime uždrausti. Manau, nieko šis V. P. Andriukaičio politinis ėjimas nestebintų, jeigu tokį siekį vykdytų tiesiog Lietuvos Respublikos pilietis V. P. Andriukaitis. Jis būtų ne pirmas ir, greičiausiai, ne paskutinis Lietuvos politikas, kuris tokiu žalingu Lietuvai būdu siektų savo asmeninės sėkmės būsimuose rinkimuose. Tačiau kai taip elgiasi ir tokius teiginius viešai reiškia Lietuvos deleguotas EK narys, sukuriama situacija, kuri ypač žalinga Lietuvai, labai naudinga Kremliui ir nenaudinga pačiai Europos Komisijai. Nes V. P. Andriukaitis kalba ne kaip Lietuvos, o kaip Kremliaus ir „Rosatom“ deleguotas EK narys“, – sako G. Landsbergis, atkreipdamas dėmesį, kad EK narių elgesio kodeksas nurodo, kad EK narys, ketinantis dalyvauti rinkimuose, turi apie tai informuoti Komisijos Pirmininką ir išeiti nemokamų atostogų.

Priminsime, kad kreipimesi cituojamas leidinio „Ekspress nedelia“ interviu „Visuomenėje vis daugiau individualizmo ir egoizmo“, kuriame EK narys teigia, kad Lietuvos užsienio politika skatina visuomenės baimę, kad santykiuose su Rusija stokojama ekonominės logikos ir apskritai, kad valstybės požiūryje į Rusiją politika yra painiojama su ekonomika. Taip pat interviu priekaištaujama dėl Lietuvos reiškiamų protestų dėl branduolinės saugos ir tarptautinių konvencijų pažeidimų Astrave statant atominę elektrinę, nes esą baltarusiai daugiau nei kiti patyrė išbandymų dėl Černobylio katastrofos pasekmių ir dėl to yra labiau nei visi kiti susirūpinę statomos atominės elektrinės saugumu. Tokiu būdu V. P. Andriukaitis siekia kritikuoti Lietuvos Vyriausybės tvirtą poziciją dėl to, kad statant Astravo AE nesilaikoma branduolinės saugos reikalavimų ir pažeidžiamos tarptautinės konvencijos. Tame pačiame interviu V. P. Andriukaitis oficialią Lietuvos energetinės nepriklausomybės politiką taip pat kritikuoja kaip neekonomišką, atskiras šios politikos dalis vadina „idiotizmu“.

 Kreipimasis į Ministrą Pirmininką.

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2017-09-13 11:41
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal