Seimo narių V.Vingrienės ir S.Skvernelio pranešimas: strateginės reikšmės statusas saugos valstybinius miškus valdančią įmonę nuo bandymų privatizuoti

Seime pateiktas LVŽS frakcijos narių Virginijos Vingrienės ir Sauliaus Skvernelio siūlymas, kad patikėjimo teise valstybinius miškus valdanti įmonė būtų pripažinta turinčia strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui. Toks statusas reikš, jog ji nuosavybės teise galės priklausyti tik valstybei.

Projekto autoriai teigia, jog vertinant miškų išskirtinę reikšmę valstybinė įmonė turi būti vertinama kaip išskirtinė ir turinti strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui, todėl nuosavybės teise privalo priklausyti tik valstybei. Tą suponuoja ir Lietuvos Respublikos Konstitucijoje nuostatos, ir Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo praktika, kuri yra konstatavusi, jog miškai yra vienas svarbiausių Lietuvos atsinaujinančių išteklių, teikiančių įvairiapusę naudą valstybei ir visuomenei, todėl valstybė privalo užtikrinti, kad jie būtų išsaugoti ateities kartoms ir mažiausiai 50 procentų jų turi išlikti valstybinės reikšmės.

Šiuo metu įgyvendinamos EBPO rekomendacijos, pagal kurias 42-iejų miškų urėdijų teisės ir pareigos yra perduodamos Valstybinių miškų urėdijai. Ji patikėjimo teise valdys ir valstybinius miškus, esančius šalies karinio mokymo teritorijose (apie 14 tūkst. ha), nenukirstą mišką ir iš jo pagamintą medieną Lietuvos kariuomenės karinių poligonų teritorijose (apie 7,6 tūkst. ha) esančiuose miškuose.

Todėl Seimo nariai siūlo Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo Nr. IX-1132 3 straipsnio 1 dalį papildyti nauju 10 punktu, kuriuo valstybės įmonei, patikėjimo teise valdančiai valstybinės reikšmės miškus (t. y. Valstybinių miškų urėdijai), būtų suteiktas strateginės reikšmės statusas. Šio įstatymo 3 straipsnio 4 dalyje nurodoma, kad strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčios valstybės įmonės gali būti pertvarkytos į akcines ar uždarąsias akcines bendroves, reorganizuotos tik Seimui priėmus atitinkamą įstatymą. Taip siūlomos naujovės apsaugotų Valstybinių miškų urėdiją nuo iniciatyvų ją privatizuoti.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
2017-12-07 19:08
Politika