Po 100 metų Lietuva subrendo pokyčiams užtikrinant moterų teises!

Po 100 metų Lietuva subrendo pokyčiams užtikrinant moterų teises!
Kovo 8-oji – Tarptautinė moterų solidarumo diena

Šįmet minime solidariu veikimu iškovotos moterų balsavimo teisės įtvirtinimo šimtmetį. Kartu su Valstybės atkūrimu ir Nepriklausomybės akto paskelbimu 1918 metų vasario 16 dieną – tai vienas svarbiausių XX a. Lietuvos istorijos įvykių. Tad kovo 8-ąją simbolinėje – Konstitucijos – salėje Seime kelsime klausimus kokį moterų žmogaus teisių įtvirtinimo lygmenį pavyko pasiekti per pirmąjį Nepriklausomybės šimtmetį, kokia Lietuvos moterų bendruomenės padėtis, kokia valstybės politika reprodukcinių teisių, smurto prieš moteris šeimoje įveikimo, moterų dalyvavimo visai visuomenei svarbių sprendimų priėmimo srityse,  kodėl esame įstrigę patriarchaliniame visuomenės modelyje ir kur stringa lyčių lygybės de facto įtvirtinimas..

Šalia Valstybės atkūrimo ir moterų balsavimo teisės įtvirtinimo šimtmečio mes minime ir vienerius metus, kai atvėrėme vieną labiausiai paslėptų ir kartu skausmingiausių visuomenės pūlinių –  nuo  Seimo nario Kęstučio Pūko ir Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro vadovo Lino Zaikausko seksualinio priekabiavimo istorijų atskleidimo prasidėjo lietuviškosios patriarchalinės galios hegemonijos sukrėtimas. Moterų atsivėrimai apie patirtą žeminimą, seksualinį priekabiavimą ir prievartą palietė daug garsių ir įtakingų vyrų.  

Galiausiai Lietuvą pasiekusi #metoo nėra viešųjų ryšių akcija, tai lūžis mūsų mąstyme, kai pagaliau pasakėme STOP smurtui ir priekabiavimui, aukų kaltinimui ir smurtautojų teisinimui. #metoo nesiekia „panaikinti sekso“. #metoo siekia panaikinti seksizmą: atgyvenusią, žalingą nuostatą, kad moterys turi prievolę tenkinti vyrų seksualinius poreikius, o seksualinio priekabiavimo ir smurto atvejais moteris visuomet „pati kalta“...

2017 metais visuomenės nuomonės apklausos rodė, kad daugiau nei pusė apklaustųjų linkę kaltinti auką, tačiau #METOO jau keičia visuomenės požiūrį į darbo santykius, į seksualinį priekabiavimą ir smurtą. Šių metų kovo 8-osios leitmotyvas yra – Po 100 metų: Lietuva subrendo pokyčiams užtikrinant moterų žmogaus teises! Visuotinių eitynių už moterų teises žinia yra – Tokios Lietuvos dukroms nepaliksime: Pokyčiai beldžiasi, palydima ištiestos rankos ženklu STOP.

Planuojama Kovo 8-osios programa:

  • 11:00 – 12:30 Visuotinės eitynės už moterų teises "Tokios Lietuvos dukroms nepaliksime: Pokyčiai beldžiasi!" Eisime nuo Katedros aikštės iki Seimo! Daugiau apie eitynes skaitykite čia: https://www.facebook.com/events/897590620414362/
  • 12:30 – 16:00 Konferencija „Po 100 metų: Moters dalis ir dalia Lietuvoje“, Seimo Konstitucijos salė, Gedimino pr. 53, Vilnius. Konferencijos programa https://www.facebook.com/events/792930504228936/ Registracijos formą rasite čia: https://goo.gl/forms/lPr794rbkxLEiK2O2 Registracija reikalinga norint gauti leidimus į Seimą. Atvykstant į konferenciją būtina turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.
  • 17:00 – 19:00 Floristikos paroda - aukcionas Women Power, Vilniaus miesto savivaldybė, Konstitucijos pr. 3, Vilnius. VšĮ Profesinio meistriškumo akademija, labdaros ir paramos fondas FRIDA ir Lietuvos floristų asociacija, kviečia į Lietuvos floristų darbų parodą "Women Power", susipažinti su šalyje kuriančiais meistrais ir giliau panirti į aktualią temą... kokia gi ta moters galia, floristų akimis? Aukciono metu surinktos lėšos bus skirtos labdaros ir paramos fondo FRIDA vykdomoms prevencinėms veikloms. Daugiau skaitykite čia: https://www.facebook.com/events/1786790534950548/

Renginius solidariai organizuoja moterys aktyvistės, menininkės, mokslininkės, nevyriausybininkės, verslininkės ir politikės:

Asociacija Vilniaus Moterų namai

Labdaros ir paramos fondas „FRIDA“

Lietuvos moterų lobistinė organizacija

DEMOS kritinės minties institutas

Socialinis centras "EMMA"

Lygių galimybių plėtros centras,

Tolerantiško Jaunimo Asociacija

VšĮ "Profesinio meistriškumo akademija"

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija

Lietuvos floristų asociacija

Lietuvos žmogaus teisių centras

Moterų informacijos centras

Lietuvos socialdemokračių moterų sąjunga

Bomba Feminista

Šokio grupė SpokŠok (VšĮ "Dialogų portikas")

Rėmėjai:

VU botanikos sodas

Vilniaus miesto savivaldybė

Pranešimą paskelbė: Vilniaus Moterų namai
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-03-06 15:41
Politika
pasidalinti
atgal