Ministrė A. Bilotaitė: regiono šalys turi ketinimų sukurti dronų sieną

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė Latvijoje susitiko su regiono šalių vidaus reikalų ministrais. Šalys aptarė saugumo situaciją regione ir bendradarbiavimo stiprinimą civilinės saugos ir išorės sienų apsaugos srityse.

„Matome nuolatines Rusijos ir Baltarusijos režimų pastangas destabilizuoti mūsų šalių vidaus saugumą ir viešąją tvarką, kelti paniką ir nepasitikėjimą institucijomis. Visas regionas susiduria su panašiomis, Rusijos ir Baltarusijos koordinuotomis grėsmėmis – migracijos instrumentalizavimu, kibernetinėmis atakomis, dezinformacija, kritinės infrastruktūros sabotažu ir kitomis hibridinėmis grėsmėmis. Todėl ir pastangos didinti atsparumą ir pasirengimą atremti šias grėsmes turi būti bendros. Pirmiausia, turime galvoti apie gyventojų evakuaciją regioniniu mastu, taip pat apie ES išorės sienos apsaugojimą dronais“, – teigia ministrė A. Bilotaitė.

Baltijos šalių, Lenkijos, Ukrainos, Suomijos ir Norvegijos ministrai diskutavo dėl tolimesnio civilinės saugos stiprinimo būtinybės. Regiono šalys pristatė savo planus ir pažangą bei sutarė dėl tolimesnio koordinavimosi tiek politiniu, tiek ekspertiniu ir taktiniu lygiais. Sutarta ieškoti galimybių bendras atsparumo ir reagavimo pajėgumų didinimo priemones finansuoti iš prieinamų Europos Sąjungos finansavimo šaltinių. Susitikime ministrė pasiūlė organizuoti bendras regiono lygio masinės evakuacijos pratybas. Taip pat ministrai buvo pakviesti į 2024 m. rugsėjo 6 d. Vilniuje organizuojamą regioninį civilinės saugos forumą.

Ministrai taip pat diskutavo situacijos prie išorės sienų ir grėsmių saugumui klausimais, didžiausią dėmesį skiriant Rusijos ir Baltarusijos keliamoms grėsmėms. Ministrai aptarė ir „dronų sienos“ idėją – galimybę visą išorės sieną su Rusija ir Baltarusija, nuo Norvegijos iki Lenkijos, saugoti iš oro nuolatiniu režimu. Ministrės A. Bilotaitės vertinimu, „dronų siena“ būtų reikšmingas bendro regioninio atsparumo užtikrinimo elementas.

Ministrai parengė bendrą pareiškimą, kuriuo įsipareigoja gerinti savo civilinės saugos ir atsparumo pajėgumus, įskaitant priedangų tinklo plėtrą ir masinę gyventojų evakuaciją, kuriant ir išbandant regioninio bendradarbiavimo mechanizmus ir dalijantis geriausia patirtimi šiais klausimais. Šalys taip pat sutarė toliau glaudžiai koordinuoti veiksmus, susijusius su vidaus saugumu ir pokyčiais prie išorės sienų, bendradarbiauti dvišalėmis ar daugiašalėmis priemonėmis, visų pirma tais atvejais, kai viena iš šalių susiduria su migrantų instrumentalizavimu ar kitomis hibridinėmis grėsmėmis. Siekiant veiksmingesnės kovos su nusikalstamumu, pareiškime taip pat pabrėžiama būtinybė stiprinti teisėsaugos institucijų gebėjimus ir aprūpinimą tinkamomis teisinėmis ir techninėmis priemonėmis ES ir nacionaliniu lygiu.

Septynių regiono šalių ministrai susitiko antrą kartą – pirmasis šio formato susitikimas ministrės A. Bilotaitės iniciatyva praėjusių metų spalį įvyko Vilniuje.

Pranešimą paskelbė: Miglė Angelou, LR Vidaus reikalų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-24 14:56
Politika
Kontaktinis asmuo
Miglė Angelou
Patarėja komunikacijai
LR Vidaus reikalų ministerija
+370 5 271 8396
migle.angelou@vrm.lt
pasidalinti
atgal