Seimo narė A. Bilotaitė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl premjero ir buvusio sveikatos apsaugos viceministro galimo piktnaudžiavimo

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė, Antikorupcijos komisijos narė Agnė Bilotaitė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus ir buvusio sveikatos apsaugos viceministro Gedimino Černiausko galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Pasak parlamentarės, ,,Žinių radijo“ 2014 m. spalio 20 d. paskelbtame garso įraše girdėti, kaip sveikatos apsaugos viceministras socialdemokratas G. Černiauskas, pasinaudodamas savo tarnybine padėtimi ir naudodamasis premjero A. Butkevičiaus vardu, siekia, kad konkursą į Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovo postą laimėtų socialdemokratų partijos narė Vilija Vertelienė. G. Černiauskas konkursą organizuojančios komisijos nariams leido suprasti, kad to asmeniškai siekia premjeras A. Butkevičius, o mainais už tai neuždarytų Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos.

Todėl, anot A. Bilotaitės, G. Černiausko veiksmuose galima įžvelgti Baudžiamojo kodekso 228 straipsnyje numatytos nusikalstamos veikos – piktnaudžiavimo požymių, kai valstybės tarnautojas piktnaudžiauja tarnybine padėtimi arba viršija įgaliojimus, tuo padarydamas didelės žalos valstybei.

„Paviešinti garso įrašai diskredituoja valstybės tarnybą, aukščiausius valstybės pareigūnus, apskritai teisinę sistemą, todėl neabejotinai daro didelę žalą valstybei“, – teigia TS-LKD frakcijos narė.

Kreipimesi taip pat pažymima, kad Ministras Pirmininkas A. Butkevičius 2014 m. lapkričio 11 d. Seimo plenarinio posėdžio metu, atsakydamas į TS-LKD frakcijos pateiktus klausimus dėl neteisėto buvusio sveikatos apsaugos viceministro G. Černiausko spaudimo komisijos nariams, naudojantis paties premjero vardu, nurodė nematantis dėl to problemos.

„Tokia Ministro Pirmininko pozicija leidžia susidaryti nuomonei, kad jis galėjo žinoti apie viceministro ketinimus daryti poveikį komisijos nariams ar net tai paskatino. Jeigu taip, tai tokiu atveju Ministro Pirmininko veiksmuose būtų galima įžvelgti ne tik Baudžiamojo kodekso 228, bet ir 226 straipsnyje numatytos veikos – prekybos poveikiu požymių“, – rašoma dokumente.

Kontaktams:

Agnė Bilotaitė