LEU veikia fotografijų paroda „Pasaulio kultūros dienos ištakos ir dabartis“

Nuo 2014 m. lapkričio 17 d. Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) galerijoje „Pozityvas-negatyvas“ (Studentų g. 39, Vilnius) veikia fotografijų paroda „Pasaulio kultūros dienos ištakos ir dabartis“. Paroda parengta bendradarbiaujant su Taikos vėliavos komitetu, Tarptautinio Taikos vėliavos komiteto prie JT padaliniu Lietuvoje, Tarptautinio judėjimo už Pasaulio kultūros dieną su Taikos vėliava organizaciniu komitetu ir Lietuvos Rericho draugija. Paroda veiks iki gruodžio 15 d.

Lietuvoje balandžio 15-ąją minima Kultūros diena, kurią Lietuvos Respublikos Seimas 2006 m. liepos 19 d. įteisino kaip atmintiną. Ši diena pasirinkta todėl,  kad 1935 metais balandžio 15 dieną Vašingtone dvidešimt viena Amerikos žemyno šalis ratifikavo Rericho Paktą – sutartį dėl meno, mokslo įstaigų ir istorinių paminklų apsaugos karo ir taikos metu. Jos simboliu pasirinkta Taikos vėliava – rubino spalvos žiedas, juosiantis tris rubino spalvos skritulius baltame fone, reiškiantis „Taika per kultūrą“.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Stasys Lozoraitis ir žymiausi to meto visuomenės, mokslo ir meno veikėjai siekė ratifikuoti šį Paktą, bet nepalankios užsienio politikos sąlygos trukdė tai padaryti. Paktas tapo 1954 m. Hagos konvencijos Kultūros vertybių (materialių ir nematerialių) saugojimui pagrindu.

Lietuvoje per Kultūros dienai skirtus renginius vyksta tarptautinės konferencijos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Palangoje ir kituose miestuose, kurių pagrindinė koncepcija – kultūros prioritetas visuomenės gyvenime. Taip pat vyksta parodos, savivaldybėse – kultūros darbuotojų apdovanojimai, akcijos ir kiti renginiai. Visoje Lietuvoje Kultūros dieną išsiskleidžia Taikos vėliavos, išreikšdamos pasiryžimą saugoti ir puoselėti kultūros vertybes.

Pasaulio šviesuolių iniciatyva Taikos vėliava buvo iškelta ant aukščiausių planetos viršūnių, Šiaurės ir Pietų ašigalių, ne kartą pabuvojo kosminėje erdvėje ir orbitinėse stotyse, jai plevėsuojant vykdomos įvairios kultūrinės akcijos. Argentina 2013 m. įteisino Taikos vėliavos kėlimą Tarptautinės taikos dienos metu rugsėjo 21 dieną.

Trijų sferų ženklas aiškinimas įvairiai: religija, menas ir mokslas kultūros žiede; tiesa, grožis ir teisingumas; praeitis, dabartis ir ateitis amžinybės rate; Švenčiausioji Trejybė, pasaulinis susivienijimas ir panašiai. Šis simbolis randamas ir lietuvių etniniame palikime.

2008 metais, sekdamos Lietuvos pavyzdžiu, įvairių šalių ir žemynų organizacijos susijungė į Tarptautinį judėjimą dėl Pasaulio kultūros dienos paskelbimo balandžio 15 d. su Taikos vėliavos simboliu, siekiant įtvirtinti šią dieną per UNESCO. Jis sujungia žmones iš 28 šalių: Australijos, Austrijos, Argentinos, Baltarusijos, Bulgarijos, Čekijos, Čilės, Gruzijos, Indijos, Italijos, Ispanijos, Izraelio, JAV, Kazachstano, Kolumbijos, Kubos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Malaizijos, Meksikos, Nigerijos, Prancūzijos, Rusijos, Rumunijos, Ukrainos, Uzbekistano, Venesuelos, Vokietijos.  Susidomėjimas šia diena auga ir toliau.

Tarptautinio judėjimo kreipimąsi asmeniškai pasirašė 29 kosmonautai iš devynių šalių. Pasaulio kultūros dienai pritaria ir Baltijos miestų sąjungos Kultūros komisija, rekomenduodama naudoti jos ženklą šios dienos renginių metu.

Taikos vėliavos komitetas, bendradarbiaudamas su miestų vadovybe, 2012 metais Kultūros dieną paskelbė Lietuvoje tris Taikos miestus (miestelius): Dubingius, Rietavą, Ylakius. Birželio 1 d. – Neringą,  2013 m. liepos 26-ąją – Klaipėdą, o 2014 m. balandžio 12 d. – Birštoną. Taikos  miestai yra paskelbti Meksikoje, Argentinoje, Rusijoje. Tikimasi ir toliau plėsti Taikos miestų tinklą, kuriuose būtų siekiama įgyvendinti kultūros prioritetą visose visuomenės gyvenimo srityse.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos edukologijos universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2014-11-18 09:57
Švietimas ir mokslas, Kultūra
pasidalinti
atgal