Apklausa Lietuvos teismuose: kaip sumažinti stresą liudytojams ir nusikaltimų aukoms

Nacionalinė teismų administracija bendradarbiaudama su visuomenės nuomonės tyrėjais Lietuvos teismuose pradėjo vykdyti liudytojų, nukentėjusiųjų ir nusikaltimų aukų apklausą, kurios pagrindinis tikslas – nustatyti šių asmenų specialiuosius poreikius ir jų patiriamo streso teismo posėdžių metu pagrindines priežastis.

„Šia apklausa siekiame išsiaiškinti, kaip galime teismo procesą nukentėjusiesiems ir liudytojams padaryti draugiškesnį, kaip užtikrinti jų psichologinį saugumą ir sumažinti patiriamus išgyvenimus teikiant parodymus”, – teigia Nacionalinės teismų administracijos (NTA) direktorė Reda Molienė.

NTA  vadovė pastebi, kad siekiant  teisingumo, nusikaltimų aukų dalyvavimas teismo posėdžiuose neišvengiamas, nors tai  dažniausiai sukelia labai nemalonius pojūčius. „Šiems žmonėms ir  vėl  tenka viską prisiminti. To, kas įvyko jau nepakeisime, tačiau patį teismo procesą – parodymų teikimą, liudijimą ir apsilankymą teisme galime padaryti artimesnį žmogui. Pirmiausia atvykstantieji į teismą turi žinoti, kas jų laukia už teismo durų, kas gali suteikti informaciją, kokias teises ir pareigas liudytojai turi,“ – pažymi R. Molienė.

Liudytojų ir nukentėjusiųjų apklausa vykdoma įgyvendinant Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis finansuojamą projektą „Geresnė pagalba liudytojams ir nusikaltimų aukoms teismo procese, įskaitant saugumo teismų pastatuose sustiprinimą“. Projekto lėšomis jau išleisti specialūs lankstinukai „Kaip liudyti teisme?“, kurie platinami teismuose, nevyriausybinėse organizacijose ir siunčiami su teismo šaukimais. Įgyvendinant projektą taip pat kuriama virtuali teismo posėdžių salė, leisianti su teismo procesu susipažinti bet kuriuo metu ir iš bet kurios vietos. Iki 2017 m. visuose Lietuvos teismuose numatoma sukurti bendrą saugumo politiką ir įgyvendinti kompleksines psichologinio ir fizinio saugumo priemones. Įvykdžius liudytojų ir nusikaltimo aukų apklausą, bus parengtos rekomendacijos Lietuvos teismams, organizuojami mokymai teismų ir nevyriausybinių organizacijų atstovams dėl psichologinės pagalbos pažeidžiamoms grupėms teismo posėdžio metu.

Pranešimą paskelbė: Nacionalinė teismų administracija
2015-01-07 10:01