Klaipėdos kamerinis orkestras, Sergej Nakariakov (trimitas) koncertuoja Klaipėdos koncertų salėje.

Renginio tipas: koncertas
Renginio data: 2015-04-01, trečiadienis
Renginio pradžia: 18:00
Renginio vieta: Klaipėdos koncertų salė

Dieviškasis trimitas“ skelbs dvigubą jubiliejų

 „Dievas ieškojo trimitininko. Jis pasirinko Sergejų Nakariakovą“. Ši įžvalga bene taikliausiai apibūdina pradedamajame „Klaipėdos muzikos pavasario“ koncerte  kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru pasirodysiančio trimito virtuozo unikalumą. Balandžio 1 d., trečiadienį, 18 valandą „Dieviškojo trimito“ garsai skelbs jubiliejinio 40-tojo festivalio pradžią ir Klaipėdos koncertų salės veiklos 10-metį.

Trylikos metų Sergejus buvo pavadintas „trimito Paganini“, vėliau – „trimito Caruso“. Unikalus S. Nakariakovo grojimas peržengia gryno virtuoziškumo ribas. Nuolat ieškodamas naujų raiškos priemonių šis atlikėjas savo repertuarą vis papildo naujomis transkripcijomis. Jo dėka ne tik trimitas, bet ir fliugelhornas tapo pripažintu koncertinės scenos instrumentu.

S. Nakariakovas gimė Gorkio mieste (Rusija). Dar vaikystėje pradėjo skambinti fortepijonu, bet po stuburo traumos jį iškeitė į trimitą. Berniuką mokė tėvas Michailas Nakariakovas. Dešimties metų Sergejus ėmė dalyvauti jaunųjų atlikėjų konkursuose Sankt Peterburge. 1991 m. su dideliu pasisekimu koncertavo Ivo Pogoreličiaus festivalyje Bad Verishofene, Zalcburgo festivalyje su Lietuvos kameriniu orkestru (LKO), o kitais metais buvo pakviestas į Šlėzvigo-Holšteino festivalį ir ten apdovanotas „Prix Davidoff“. Nuo to laiko S. Nakariakovas kaip solistas ir su seserimi Vera Nakariakova koncertuoja didžiosiose pasaulio koncertų salėse: „Hollywood Bowl“ Los Andžele, „Lincoln Center“ Niujorke, „Royal Festival Hall“ bei „Royal Albert Hall“ Londone, dalyvauja garsiuose Europos festivaliuose. Jis dažnai gastroliuoja Japonijoje, kviečiamas į Šiaurės Ameriką ir Kanadą, bendradarbiauja su žymiausiais pasaulio atlikėjais, orkestrais ir dirigentais.

Šiuo metu Izraeliui ir Prancūzijai atstovaujančio S. Nakariakovo įrašus leidžia „Teldec Classics International“, jie pelno puikius klausytojų ir kritikų atsiliepimus. Tai populiariausi koncertai trimitui, virtuoziniai G. Bizet, N. Paganini, M. de Falla’os, G. Gershwino bei N. Rimskio-Korsakovo kūriniai šiam instrumentui. Albume „Concertos for Trumpet“ /„Koncertai trimitui“ užfiksuotos J. Haydno, F. Mendelssohno ir F. Hoffmeisterio styginių koncertų transkripcijos trimitui ar fliugelhornui. Prancūzų žurnalas „Repertoire“ įvertino šį įrašą didžiausiu balu „R10 – Coup de foudre“. Devintasis S. Nakariakovo CD „Echoes from the past“ /„Praeities aidai“, įrašytas su Sauliaus Sondeckio diriguojamu Lietuvos kameriniu orkestru, gavo žurnalo „Fono Forum“ aukščiausią – 5 žvaigždučių įvertinimą. Beje, S. Nakariakovas groja instrumentais, pagamintais Antoine Courtois Paris.

Džiugu, kad Klaipėdos kamerinis orkestras S. Nakariakovo scenos partneriu taps jau antrąkart. Prieš trejetą metų jie koncertavo Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje, diriguojant Sauliui Sondeckiui.

„Dieviškojo trimito“ programa, kurią kartu su S. Nakariakovu sudarė Klaipėdos orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus, leis pasimėgauti tiek solisto virtuoziškumu, tiek ir orkestro profesionalumu. Ją įrėmins du itališki peizažai –  ypatingo meistriškumo reikalaujantis Piotro Čaikovskio „Florencijos suvenyras“ orkestrui ir žėrintis, virtuozinis Jeano-Baptiste‘o Arbano „Venecijos karnavalas“ trimitui ir orkestrui. P. Čaikovskio romansas ir Maxo Brucho malda „Kol Nidrei“ prabils fliugelhorno tembru. Lietuvišku peizažu programą paįvairins Mikalojaus Konstantino Čiurlionio Styginių kvarteto orkestrinės versijos premjera, kuria paminėsime kompozitoriaus gimimo 140-metį.

Kviečiame paklausyti „Dieviškojo trimito“! Šį koncertą prisiminsite visą gyvenimą!

                                             

                           

                             

Pranešimą paskelbė: Klaipėdos koncertų salė
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2015-03-23 14:24
Kultūra
pasidalinti
atgal