Akordeonistas Ričardas Sviackevičius mini kūrybinės veiklos 45-metį

Rugsėjo 27 d. 16 val. Vilniaus Rotušėje apsilankę akordeono skambesio gerbėjai turės galimybę pasidžiaugti akordeono muzikos meno puoselėtojo, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriaus Ričardo Sviackevičiaus ilgamečio ir pasišventusio darbo vaisiais. Kūrybos vakaras-koncertas bus skirtas jo kūrybinės veiklos 45-čiui paminėti.

Akordeonistas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, Vilniaus akordeonistų draugijos pirmininkas, pirmojo Lietuvoje akordeonų kvinteto „Concertino“ įkūrėjas ir ilgametis vadovas Ričardas Sviackevičius šįmet švenčia garbingą 65-mečio jubiliejų ir 45-erių metų kūrybinės veiklos sukaktį. Šiandien, praėjus daugiau, kaip pusei amžiaus nuo akordeono klasės įkūrimo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje 1959 m., akordeono menas užima garbingą vietą Lietuvos kultūroje. Šis akordeono renesansas ir klestėjimas yra siejami su iniciatyvaus ir kūrybingo menininko – Ričardo Sviackevičiaus – vardu.

R. Sviackevičius gimė 1950 m. Vilniuje. Jo tėvai buvo melomanai, todėl šeimoje dažnai skambėjo muzika: motina skambino mandolina, tėvas griežė lūpine armonikėle. Muzikas nuo pat vaikystės susižavėjo akordeonu, jam patiko šio instrumento skambesys, išvaizda ir tai, kad jis tarsi sujungia kelių instrumentų funkcijas: vienas žmogus tuo pat metu gali griežti ir melodiją, ir akompanuoti.

1969 m. R. Sviackevičius įstojo į Lietuvos valstybinę konservatoriją (dab. LMTA). Čia jis pastebėjo, kad daugelis studentų pasirenka ne atlikėjo, bet akordeono pedagogo specializaciją ir po studijų „užsidaro" muzikos mokyklose, užsiima vien pedagogine veikla. R. Sviackevičiui kilo noras įrodyti, kad akordeonas yra puikus instrumentas, kad juo galima atlikti įvairiausių stilių ir žanrų muziką. 1978 m. jis įkūrė pirmąjį Lietuvoje akordeonistų kvintetą „Concertino“.

Savo pedagoginę veiklą R. Sviackevičius pradėjo anksti. Dar būdamas Lietuvos valstybinės konservatorijos pirmojo kurso studentas, jis įsidarbino Vilniaus 2-ojoje muzikos mokykloje (dab. Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokykla). Po dvejų metų, 1971-aisiais, tapo Juozo Tallat-Kelpšos aukštesniosios muzikos mokyklos dėstytoju. Nuo 1987 m. R. Sviackevičius – LMTA Liaudies instrumentų ir akordeono katedros pedagogas, nuo 1995-ųjų – docentas, o 1999 m. jam suteiktas profesoriaus pedagoginis laipsnis.

1987 m. R. Sviackevičiui suteiktas Lietuvos nusipelniusio dėstytojo garbės vardas. Ne kartą buvo apdovanotas Lietuvos Respublikos Prezidento padėkos raštais, Ministro Pirmininko padėkos raštais ir medaliu, Seimo Pirmininko ir Vilniaus miesto savivaldybės mero padėkos raštais. 2002 metais Rusijos Gnesinų muzikos akademija apdovanojo R. Sviackevičių sidabriniu disku už nuopelnus akordeono menui.

R. Sviackevičiaus jubiliejui skirtame kūrybos vakare-koncerte dalyvaus tarptautinių konkursų laureatai, prof. R. Sviackevičiaus vadovaujami kolektyvai: LMTA akordeonistų kvartetas „Magnus quadrum“ (Janina Gečaitė, Simona Šukytė, Martynas Vaičekauskas, Raimonds Ungurs), Vilniaus Mokytojų namų akordeonų orkestras „Consona“ bei Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokyklos kamerinis orkestras. Vakare taip pat bus išgirsti solistai – Natalija Katilienė (vokalas), Agnė Stančikaitė (vokalas), Jonas Filmanavičius (ksilofonas) ir Saulius Auglys (marimba). Vakarą ves doc. Audronė Žigaitytė.

Įėjimas į renginį nemokamas.                                     

Pranešimą paskelbė: Lietuvos muzikų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2015-09-25 12:24
Kultūra
pasidalinti
atgal