Vakar galerijoje MENO NIŠA apdovanoti VI tarptautinės emalio meno bienalės VILNIUS 2015 laureatai

Vakar galerijoje MENO NIŠA atidaryta jau dešimt metų organizuojama “VI tarptautinė emalio meno bienalė VILNIUS 2015”. Kurioje pristatyta 27 autorių iš 13 pasaulio šalių emalio meno kūrinai. Konkursinėje parodoje buvo išrinkti ir apdovanoti laureatai.

Pagrindiniu prizu– galerijos „Meno niša” auksiniu angelu MAGE su deimantu apdovanotaVita Pukštaitė-Bružė (Lietuva)

Galerijos „MENO NIŠA“ pirmo, antro ir trečio laipsnio diplomais apdovanoti  

Už naujas idėjas emalio mene  I -o laipsnio diplomas Junko Sasaki (Japonija)

Už naujas idėjas emalio mene II-o laipsnio diplomas Dalius Razauskas (Lietuva)

Už naujas idėjas emalio mene  III-o laipsnio diplomas Tadas Deksnys (Lietuva)

Už konceptualų kūrinį I-o laipsnio diplomas Ana Mercedes Carvallo (Venesuela)

Už konceptualų kūrinį II-o laipsnio diplomas   Juris Gagainis (Latvija)

Už konceptualų kūrinį III-o laipsnio diplomas  Wu, Ching-Chih (Japonija)

Už tradicinį emalio meno technikos panaudojimą I-o laipsnio diplomas Ramunė Jundaitė-Misevičienė (Lietuva)

Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus padėkomis apdovanojami

Už konceptualų sprendimą Julia Sor (Vengrija)

Už emalio tradicijos puoselėjimą  Hiroko Hayata (Japonija)  

Už emalio technikos įvaldymą Miwako Tanaka (Japonija)   

Už idėjos ir formos vienovę Kęstutis Stanapėdis (Lietuva)

Už ryškiausią debiutą Jurgis Gurevičius (Lietuva)       

Už tradicinį emalio meno technikos panaudojimą II-o laipsnio diplomas   Gabrielle S. Castonguay (Kanada)

Už tradicinį emalio meno technikos panaudojimą III -o laipsnio diplomas

Kertu Vellerind (Estija)

Vertinimo komisija: Komisijos pirmininkė menotyrininkė dr. Jurgita Ludavičienė, dr. Pillė Veljataga, dailininkė Marytė Dominaitė Gurevičienė.

Dalyviai: Junko Annoura (Japonija), Kanae Tategami (Japonija), Miwako Tanaka (Japonija), Hiroko Hayata (Japonija), Wu Ching-Chih (Taivanas), Ana Mercedes Carvallo (Venesuela), Gabrielle S. Costonguay (Kanada), Christophe Mirande (Prancūzija), Julia Sor (Vengrija), Kertu Vellerind (Estija), Michael Ardvisson (Švedija), Teresa Uldemollins (Ispanija), Juris Gagainis (Latvija), Piotr Kuzmich (Baltarusija), Nikolai Kuzmich (Baltarusija), Dalius Razauskas , Ramunė Jundaitė-Misevičienė ,Vita Pukštaitė-Bružė, Rūta Jurkūnaitė-Bruožienė, Kęstutis Stanapėdis, Diana Gladkaja, Tadas Deksnys, Marytė Dominaitė Gurevičienė, Jurgis Gurevičius, Aušra Mačiulaitienė.

Dešimt emalio metų !

Kas dveji metai Vilniuje vėl sužiba emalio spalvos. Pirmoji tarptautinė emalio meno bienalė, įvykusi galerijoje „Meno niša“ 2005-aisiais, tapo pradžia, postūmiu ir paraiška ateičiai. Emalis nuo to laiko yra neatsiejama galerijos dalis, vizitinė kortelė ir pasididžiavimo objektas. Šeštojoje bienalėje ši aristokratiška, puošni, patraukli, paslaptinga medžiaga vėl iš naujo atskleidžia neišsemiamas savo galimybes. Bienalėje „Vilnius 2015“ dalyvauja, kaip visada, tiek tolimų, egzotiškų šalių – Venesuelos, Taivano, Japonijos, Kanados, tiek ir kaimynų – Baltarusijos, Latvijos ,Estijos autoriai. Daugiau nei pusšimtis kūrinių, sukurtų menininkų iš 13 pasaulio šalių, atveria plačią emalio meno panoramą.

Akivaizdu, jog menininkai išlaiko ryšį su tradicija, siekiančia pirmą tūkstantmetį prieš Kristų ir išlikusia neužmiršta, bėgant amžiams. Kūriniai, pristatomi šeštojoje bienalėje, akivaizdžiai demonstruoja, jog ši technika vis dar gyva ir populiari, ir kad ja galima perteikti pačius įvairiausius dalykus... Subtiliais atspalviais švyti autorių iš Japonijos objektai, kruopštūs ir išradingi, o šįkart – dar ir žaismingi.  Pertvarinis emalis, sudėtingas, reikalaujantis nepaprasto susikaupimo, kruopštumo ir amato virtuoziškumo, pristatomas gausiai – segės, dekoratyviniai objektai, erdviniai objektai, sukurti įvairių šalių autorių, aiškiai rodo, kad nepaisant šios technikos sudėtingumo, tiek lietuvių, tiek ir kitų šalių autoriai drąsiai leidžiasi į pertvarinio emalio avantiūrą. Emalis leidžia sukurti ir plokštes, pretenduojančias į vaizduojamosios dailės kūrinius. Ir objektus, skirtus kabinti ant sienos. Nuo mažučių perregimų laumžirgio sparnelių iki monumentalių emaliuotų grotelių – emalis inspiruoja, vilioja ir pasiteisina. Nors tai – išties reikli, kompromisų nepripažįstanti technika, reikalaujanti ir daugybės žinių, ir visiško atsidavimo, emalio kūrėjai ištikimi. Tiek technikai, tiek galerijai „Meno niša“, tiek ir bienalei.

Šeštojoje bienalėje galima matyti skulptūrišką ir grafišką emalį. Tapybišką ir vitražinį, sąmojingą ir lyrišką. Dekoratyvų ir konceptualų. Kaip visada, galima lyginti skirtingų šalių menininkų emalio kūrinius: šįkart dalyvauja autoriai iš Taivano, Lietuvos, Vengrijos, Ispanijos, Baltarusijos, Japonijos, Venesuelos, Gruzijos, Prancūzijos, Švedijos, Kanados, Latvijos, Estijos,  

            Per dešimtį metų emalis išsikovojo tvirtą poziciją galerijoje, o Vilniaus emalio bienalė – pasaulyje. Todėl lietuvių žiūrovai gali jaustis privilegijuoti – jiems proga pamatyti egzotiškus ir gilius, trapius ir masyvius emalio meno kūrinius iš viso pasaulio nutinka kas dveji metai.

                                    Dr. Jurgita Ludavičienė

Pranešimą paskelbė: Lietuvos meno galerininkų asociacija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2015-10-23 12:33
Kultūra
pasidalinti
atgal