Šeši apsipirkimo internetu “NE”

NEatskleisk savo asmeninių duomenų, slaptažodžių ir prisijungimų - informacija, kuri daugiau mažiau per visą internetinės prekybos istoriją Lietuvoje vartotojams įkalta į galvą. Ne naujiena ir tai, kad įvairaus plauko sukčiams jau nebereikia ant sidabrinės lėkštelės padėti visų duomenų. Jie randa daugybę būdų ir landų interneto svetainėse, kaip sužinoti, pavogti ir pasinaudoti jūsų asmenine informacija. Todėl internetinės parduotuvės Pigu.lt ekspertai pateikia 6 patarimus, kurie padės nepakliūti į sukčių pinkles naršant ir perkant internetu.

1. NEpirk iš nežinomų e. parduotuvių

Įsteigti internetinę parduotuvę kur kas paprasčiau nei atidaryti didelį prekybos centrą. Todėl ir e. parduotuvių yra daugiau nei prekybos centrų jūsų mieste. Kiekviena e. parduotuvė pirkėjus vilioja prekių įvairove, patraukliais pasiūlymais ir garantijomis “geriau nerasite”. Tačiau internetinių parduotuvių gausoje slypi ir rizika pirkti iš nepatikimos e. parduotuvės. 

Pirkite prekes tik iš gerai žinomų ir patikimų internetinių parduotuvių. Kuo parduotuvė didesnė, kuo ilgiau veikia rinkoje, tuo patikimesnė. Ne tik todėl, kad gausite prekę, už kurią sumokėjote, bet ir todėl, kad patikima e. parduotuvė suteiks tinkamą garantinį aptarnavimą, pakeis prekę ar grąžins pinigus. 

“Žinomos internetinės parduotuvės investuoja ir į klientų asmens duomenų apsaugą ir galimybę užtikrinti jiems visiškai saugų atsiskaitymą už prekes. Jos įdiegia saugumo sertifikatus, nekaupia pirkėjų mokėjimų duomenų, suteikia galimybę pasirinkti pirkėjui patogų atsiskaitymo būdą. Pavyzdžiui, be tradicinių atsiskaitymų per elektroninę bankininkystę, pavedimu ar grynaisiais, atsiimant prekes, mes pasiūlėme galimybę atsiskaityti ir kreditine bei debetine kortele”, - teigia Pigu.lt  rinkodaros vadovė Giedrė Vilkė.

2. NEpirk iš SSL sertifikatu neapsaugotų puslapių

SSL (ang. Secure Socket Layer) - vienas žymiausių pasaulyje saugaus ryšio sertifikatų. Internetinėse parduotuvėse, kurios naudoja SSL sertifikatą, tarp lankytojo naršyklės ir e. parduotuvės serverio siunčiama informacija yra šifruojama. Kaip žinoti, kad puslapis turi SSL sertifikatą? Yra keli tai rodantys ženklai:

Internetinio puslapio, apsaugoto SSL sertifikatu, adreso įvedimo juostos dešinėje pateikiamas ženkliukas (geltona spyna), patvirtinantis puslapio saugumą.SSL sertifikatu apsaugotų svetainių ar vidinių jų puslapių URL adresas prasideda “https://“, o ne “http://“.

3. NElauk mėnesio galo sąskaitai patikrinti

Kiekvienas pirkinys, apmokėtas iš jūsų sąskaitos, fiksuojamas banko teikiamose ataskaitose. Nelaukite, kol mėnesio išlaidų ataskaitą atsiųs jūsų bankas ar rasite laiko jai peržiūrėti  per elektroninę bankininkystę. Reguliariai pasitikrinkite, ar ataskaitoje nurodytos išlaidos sutampa su jūsų darytais atsiskaitymais.

“Sumokėję už pirkinius iš internetinės parduotuvės, pasitikrinkite, ar nuo sąskaitos buvo nuskaičiuota jūsų mokėta suma, ar suma nuskaičiuota vieną kartą. Jeigu kyla įtarimų, kad jūs kažko nepirkote arba sąskaitoje yra mažiau lėšų nei turėtų būti, nedelsdami kreipkitės į savo banką ir praneškite apie galimą nusikaltimą”, - pataria Pigu.lt ekspertai.

4. NEapsipirkinėk viešose prieigose

Be jokių abejonių, saugiausia pirkti iš savo asmeninio įrenginio: kompiuterio, planšetės, mobiliojo telefono. Jame įvesti asmeniniai duomenys ir liks tik jums prieinami. Tačiau, jei reikia neatidėliotinai atlikti pavedimą, sumokėti mokesčius ar ką nors nusipirkti internetu, o galite pasinaudoti tik viešai naudojamu kompiuteriu, niekada nepamirškite išsiregistruoti iš visų interneto svetainių, kuriose lankėtės, taip pat ir iš savo elektroninio pašto. Dauguma naršyklių, jums registruojantis portale, klausia, ar įsiminti slaptažodį. Būkite atidūs ir visada spauskite mygtuką “niekada šioje svetainėje”.

“Asmens duomenis sukčiai gali pavogti ir jums naudojantis asmeniniu įrenginiu viešoje vietoje, pvz., kavinėje. Kol jūs suvedinėsite savo slaptažodį ar kitus prisijungimo duomenis, koks smalsuolis, žiūrėdamas per petį, juos gali įsiminti. Kad išvengtumėte tokių smalsuolių, atsisėskite nugara į sieną”, - siūlo populiariausios internetinės parduotuvės atstovai.

5. NEžiūrėk pro pirštus į slaptažodžio kūrimą

Jeigu susikuriate slaptažodį, kurį jums lengva prisiminti, turėkite omenyje, kad ir kitiems gali būti lengva jį atspėti. Nepatingėkite pamankštinti protą ir įsiminti sudėtingesnį ir saugesnį slaptažodį. O tokį susikurti padės kelios paprastos taisyklės:

stiprus slaptažodis turėtų susidėti mažiausiai iš 10 simbolių: mažąsias raides turėtų keisti didžiosios, įterpkite skaičių ir specialių simbolių (@,#,&, kt.)norėdami sukurti stiprų, bet nesunkiai įsimenamą slaptažodį, išbandykite tokį metodą: imkite po pirmą kiekvieno jums įsimintos frazės žodžio raidę (frazė neturėtų būti visiems žinomas priežodis ar posakis), taip pat pridėkite kelis skaičius venkite slaptažodžiui naudoti vardus, biografinę informaciją, skaičius, žinomas frazes - juos lengva nuspėti

Kiekvienai savo paskyrai sukurkite skirtingus slaptažodžius. Jei visoms paskyroms naudosite tą patį, programišiai, pavogę jūsų slaptažodį, gaus prieigą prie visų jūsų duomenų.

6. NEbijok atsiskaityti elektroniniu būdu

Internetinės parduotuvės siūlo rinktis iš kelių atsiskaitymo už prekes būdų. Gyventojai dažniausiai renkasi atsiskaitymą grynaisiais ar kortele, atsiimant prekę. Tai vienas saugiausių atsiskaitymo būdų, nes nereikia pateikti jokių mokėjimo duomenų, be to, pirkėjas už prekę atsiskaito tik ją gavęs. 

Pirkdami patikimoje, daug metų veikiančioje e. parduotuvėje, galite rinktis ir kitus  populiarius bei saugius atsiskaitymo būdus: elektroninę bankininkystę ir atsiskaitymus kreditine ar debetine kortele.

Elektroninė bankininkystė nereikalauja pardavėjo interneto puslapyje įvesti jokių su mokėjimu susijusių duomenų. Viską atliekate per banką. Bankas ir yra atsakingas už jūsų duomenų apsaugą.

Atsiskaitymai kreditinėmis ar debetinėmis kortelėmis - greitas ir taip pat saugus būdas sumokėti už prekes. Populiarėjant šiai atsiskaitymo formai, komerciniai bankai pradėjo taikyti papildomus duomenų apsaugą užtikrinančius įrankius - papildomus slaptažodžius. Prieš patvirtindami mokėjimą, turite įvesti vienkartinį saugos kodą, gautą iš kortelę išdavusio banko SMS žinute.

Už prekes atsiskaityti galima ir pavedimu, tačiau šis būdas praranda populiarumą, nors jis saugus ir pirkėjui, ir pardavėjui. Atsiskaitymas pavedimu turi kelis trūkumus: keliaudami tarp bankų, pinigai gali užtrukti, be to, bankai taiko pavedimo mokesčius, dėl kurių šis būdas ir nėra populiarus.

Imdamiesi visų išvardintų saugumo priemonių, galėsite internetu pirkti saugiai, nesibaimindami, kad jūsų asmeninė ir finansinė informacija pateks į netinkamų asmenų rankas.

Daugiau informacijos:

Giedrė Vilkė

„Pigu.lt“ rinkodaros direktorė

+370 678 79878

giedre.vilke@pigu.lt

Pranešimą paskelbė: UAB Headline Agency
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2015-11-05 11:26
Kultūra, ITT
pasidalinti
atgal