Darbo partija: atimti vaikai turi būti grąžinti Lietuvai

Šiandien, sausio 21 dieną, prie Norvegijos ambasados vyko protestas prieš Norvegijos vaiko teisių apsaugos tarnybą „Barnevernet“, reikalaujant nustoti atiminėti vaikus iš Lietuvos šeimų. Prie susirinkusio protestuotojų būrio savo solidarumą išreiškė ir Darbo partijos atstovai.

„Privalome sugrąžinti savo nepilnamečius piliečius į jų gimtąją šalį, o tada tegul jau mūsų valstybės tarnybos sprendžia, koks bus tolimesnis to vaiko likimas: ar jis turėtų būti grąžintas seneliams, ar kitiems giminaičiams. Esu įsitikinęs, kad kita valstybė neturi teisės pasisavinti ir negrąžinti Lietuvai mūsų piliečio“, – sako Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Primename, kad Darbo partija teikė vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siekiama Vaiko teisių apsaugos kontrolieriui suteikti įgaliojimus ir sudaryti optimalias sąlygas bei galimybes ginti vaiko teises bei jo teisėtus interesus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio valstybėse. Seimas po pateikimo jau pritarė šiai darbiečių iniciatyvai.

„Atrodo, Lietuva nėra pajėgi kovoti už savo nepilnametį pilietį užsienio valstybėse. Kartu su frakcijos nariais dėl iš lietuvių šeimų Norvegijoje atiminėjamų vaikų buvome susitikę tiek su mūsų užsienio reikalų ministru L. Linkevičiumi, tiek su Vaiko teisių apsaugos kontroliere E. Žiobiene. Po susitikimo paaiškėjo, kad kol kas niekas nėra atsakingas už vaikų teisių apsaugą ne Lietuvos ribose, todėl mes užregistravome įstatymo pataisas, kuriomis siekiame praplėsti Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įgaliojimus“, – teigia šio įstatymo projekto iniciatorius K. Daukšys.

Seimo narys pabrėžia, kad šis įstatymo projektas užtikrintų, kad į įvairius panašius skaudžius įvykius būtų reaguojama greičiau ir efektyviau, o Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus kompetencijos nesibaigtų ties mūsų valstybės sienomis.

„Mes padarysime viską, jog iš Norvegijoje gyvenančių lietuvių atimti vaikai būtų grąžinti į savo gimtąją šalį, kad jie patirtų kuo mažiau streso. Per artimiausius pusę metų priimsime tokius įstatymus, kurie ištaisytų šią situaciją. Jei užsienio reikalų ministras ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierė nesugebės sugrąžinti į Lietuvą vaikų, įstatymai juos tą padaryti tikrai privers“, – sako K. Daukšys.

Demonstracijos prieš Norvegijos vaiko teisių apsaugos tarnybos „Barnevernet“ veiksmus vyksta ne tik Lietuvoje. Skaičiuojama, kad prie protestų  prisidėjo per 20 kitų pasaulio valstybių.

Pranešimą paskelbė: EP nario V. Mazuronio biuras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2016-01-21 15:07
Politika
pasidalinti
atgal