Bibliotekų erdvė Knygų mugės lankytojams žada nepamirštamų užsiėmimų

Jau šią savaitę, vasario 25–28 d., knygų mylėtojai tradiciškai rinksis kasmetinėje Vilniaus knygų mugėje. Visi lankytojai turės galimybę apsilankyti ir čia įsikūrusioje Bibliotekų erdvėje (3 salės galerija, II aukštas), kurioje įvairios Lietuvos bibliotekos pasiūlys kaip niekad daug įvairių edukacinių užsiėmimų ir pramogų.

 Bibliotekų erdvė – tai interaktyvi ir visiems atvira poilsio zona, skirta tiek mažam, tiek dideliam mugės lankytojui. Joje skaitytojai ras ne tik jaukią vietą poilsiui, knygai paskaityti, bet galės aplankyti čia veikiančias parodas, pasklaidyti knygas neįprastos tematikos skaitykloje, įsitraukti į kūrybines dirbtuves, žaidimus ir kitus čia siūlomus dar niekur nematytus užsiėmimus.

 Vienas tokių netikėtų užsiėmimų – Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos organizuojama „Literatūrinė vaistinė“, skirta pristatyti knygą kaip vaistą ar gyvenimo papildą. Joje apsilankiusiems skaitytojams edukacinę literatūrinę terapiją ves ne tik bibliotekininkai-vaistininkai, bet ir ekspertai-gydytojai, biblioterapijos specialistai. Skaitytojams bus siūloma pasirinkti knygą, kuri gali padėti išspręsti gyvenime kylančias problemas.

Jau ne pirmus metus erdvėje įsikurs „Gyvoji biblioteka“, kur knygos yra žmonės, o skaitymas – pokalbis. Tai neformalaus ugdymo metodas, skatinantis tarpusavio supratimą, toleranciją ir pagarbą žmogaus teisėms. Šią biblioteką sudaro Gyvosios knygos (pašnekovai iš įvairių socialinių sluoksnių), bibliotekininkai ir skaitytojai. Pasirinkęs pašnekovą, skaitytojas gali užduoti jam rūpimus klausimus ir išgirsti atsakymus.

Ypač mugės svečių dėmesį turėtų atkreipti šioje Bibliotekų erdvėje vyksiantys kūrybiniai ir žaismingi užsiėmimai, kuriuos pristatys Vilniaus universiteto biblioteka ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektas „Bibliotekos pažangai 2“. Lankytojai galės dalyvauti viktorinoje „Atpažink personažą ir išbandyk 3D spausdintuvą PATS“, pažaisti interaktyvų žaidimą „Knygų lobis“ ar kitus su krašto pažinimu susijusius žaidimus, programuoti robotus. Pageidaujantys pasinerti į mistikos pasaulį galės išbandyti interaktyvųjį „Bibliorakulą“. Jis pateiks atsakymus į bet kokius kilusius klausimus, dalinsis patarimais ir savo išmintimi. Visomis mugės dienomis tobulinti kūrybinius įgūdžius bus galima ir asmeninio knygos ženklo, vadinamo ekslibrisu, kūrimo dirbtuvėse, kur kiekvienas galės išbandyti unikalias spaudimo stakles.

 Paaugliai kviečiami apsilankyti Justino Žilinsko rašymo dirbtuvėse. Renginio metu išgirsime apie rašytojo kūrybos metodus, asmeninę rašytojo patirtį, įdomesnius būdus kaip išsikviesti kūrybos mūzą, patiems išbandyti kūrybinio rašymo pratimus.

Parodų mėgėjus sudomins Bibliotekų erdvėje veikiančios parodos: Kauno apskrities viešosios bibliotekos organizuojama paroda „Asmenybė ir knyga“, kurią sudaro įvairių visuomenės veikėjų, muzikantų, rašytojų ir kitų garsių žmonių mintys apie mėgstamiausias ir įsimintiniausias knygas, taip pat virtualios parodos – „Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekai – 90“, „Kuršėnų biblioteka – lituanistikos atminties ir sklaidos vieta, skirta kalbininko prof. Vytauto Vitkausko 80-čiui“. Erdvėje veiks ir neįprastoji skaitykla tokia tematika kaip pvz., „Vilniaus fantastų klubo „Dorado“ geriausios“ arba Davido Bowie mėgstamiausios knygos“ ir kt.

 Bibliotekų erdvę koordinuoja Vilniaus universiteto biblioteka kartu su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos bibliotekininkų draugija. Užsiėmimus lankytojams siūlys įvairios Lietuvos viešosios ir akademinės bibliotekos, bendradarbiaudamos su kultūros ir švietimo partneriais.

Visa programa: http://www.vilniausknygumuge.lt/repository/2016/Bibliotek&%23371;%20erdv&%23279;s%20programa.pdf

Pranešimą paskelbė: Vilniaus universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2016-02-24 07:44
Kultūra
pasidalinti
atgal