Seimo Darbo partijos frakcijos pranešimas: „Pasikeitus SAM vadovybei, gaivinama idėja taikyti lengvatinį PVM tarifą vaistams“

Seimo Darbo partijos frakcijos narė Vilija Filipovičienė siūlo mažinti vaistų kainas. Pasak parlamentarės, tai galima pasiekti taikant lengvatinį 5 proc. PVM tarifą. Atitinkamos Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisos yra užregistruotos Seimo posėdžių sekretoriate.

Šiuo metu vaistus bei medicinos pagalbos priemones su lengvatiniu 5 procentų PVM tarifu gali įsigyti fiziniai asmenys, pateikę kompensuojamų vaistų receptą arba gydytojo traumatologo išrašą, Valstybinė ligonių kasa, centralizuotai perkanti sveikatos priežiūros įstaigoms skirtus vaistus ir medicinos pagalbos priemones. O nekompensuojamieji receptiniai vaistai gyventojams parduodami su 21 procento PVM tarifu. Anot politikės, situacija, kai valstybė siekia pasipelnyti iš į bėdą patekusių žmonių, yra netoleruotina.

„Valstybė negali taupyti sergančių žmonių sąskaita. Mes privalome palengvinti ligonių gyvenimus ir brangiai kainuojančius vaistus leisti įsigyti pigiau. Sergantiems žmonėms ir jų artimiesiems tenka aukoti daug laiko, energijos ir pastangų, kad galėtų kovoti su liga, tad valstybė turi imtis visų priemonių, kad palengvintų bent jau finansinę tokių žmonių naštą“, – įsitikinusi Seimo narė.

Mažesnis nei standartinis PVM tarifas vaistams yra taikomas tokiose valstybėse kaip Austrija, Belgija, Olandija, Liuksemburgas ir Suomija. Taip pat ir kaimyninėse Estijoje bei Latvijoje. Airijoje PVM tarifas geriamiems vaistams yra nulis. Iš visų Europos Sąjungos šalių tik Danijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje vaistai apmokestinti tiek pat, kiek ir kitos prekės.

„Pasiūlymą taikyti lengvatinį PVM tarifą vaistams Seime registruoju ne pirmą kartą, tačiau prieš tai teko susidurti su apmaudžiu buvusios sveikatos apsaugos ministrės nejautrumu ir atsainiu požiūriu į pacientų interesus. Viliuosi, kad pasikeitus Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybei šiai pataisai pagaliau bus pritarta ir Lietuvos žmonės galės įsigyti vaistus pigiau“, – sako Seimo narė.

Dėl šios pataisos taip pat pasirašė Seimo Darbo partijos frakcijos nariai Vytautas Gapšys, Kęstutis Daukšys, Darius Ulickas ir Valdas Skarbalius. Planuojama, kad ji bus pradėta svarstyti kovo 10 dieną prasidėsiančioje pavasario Seimo sesijoje.

Darbo partijos informacijos centras

(8 5) 239 69 56; 8 604 89514

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2016-03-09 11:18
Sveikata, grožis, Politika
pasidalinti
atgal