Seimo Darbo partijos frakcijos pranešimas: „Darbiečių pozicija nesikeičia: garantuotos pieno supirkimo kainos būtinos“

2016 m. kovo 31 d. pranešimas žiniasklaidai

Rytoj, balandžio 1 d., sušaukta neeilinė Seimo sesija, kurioje bus dar kartą svarstoma Seimo Darbo partijos frakcijos nario Jono Kondroto ir kitų frakcijos narių teikta įstatymo pataisa, kuria siekiama nustatyti minimalias žalio pieno supirkimo kainas.

„Mes matome, jog pasaulinės pieno krizės bei Rusijos embargo sukeliamas problemas siekiama išspręsti Lietuvos mažųjų pieno gamintojų sąskaita. Tai nėra teisinga, jiems šiandien yra kur kas sunkiau nei didesniems ūkininkams bei pieno perdirbėjams. Jei padėtis pasikeistų, pataisos nebebūtų reikalingos, tačiau šiandien situacija yra kitokia ir mes matome šio įstatymo projekto reikalingumą. Todėl Darbo partija ir toliau vieningai palaikys siūlymą nustatyti minimalias žalio pieno supirkimo kainas, tą siūlome padaryti ir kolegoms Seimo nariams“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Įstatymas, reguliuojantis žalio pieno supirkimo kainas, galiotų laikinai – iki 2017 m. sausio 1 d., kol pieno ūkis stabilizuosis. Įstatymo projekte siūlomos šios minimalios žalio pieno supirkimo kainos: pieno perdirbėjai pieno gamintojams turėtų mokėti ne mažiau kaip 16,5 euro centų už litrą žalio pieno (165 eurus už toną). Tarpininkai mokėtų ne mažiau kaip 13 euro centų už litrą žalio pieno (130 eurų už toną). Tuo tarpu žemės ūkio kooperatyvams, perkantiems pieną iš kooperatyvo narių, būtų leista pieno supirkimo kainas nusistatyti patiems savo valdybos sprendimu. Už įstatymo pažeidimus numatytos ir sankcijos.

Primename, jog šią įstatymo pataisą dar praėjusį ketvirtadienį skubos tvarka priėmė Seimas. Tačiau Etikos ir procedūrų komisijos sprendimu, parlamentas, priimdamas įstatymą ypatingos skubos tvarka, pažeidė Seimo Statutą, nes nepadarė 3 valandų pertraukos iki galutinio balsavimo, todėl įstatymo pataisos bus svarstomos iš naujo.

Darbo partijos informacijos centras

(8 5) 239 69 56; 8 604 89514

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2016-03-31 12:16
Politika, Žemės ūkis
pasidalinti
atgal