Seimo nario N. Puteikio pranešimas: „Adreso neįrašymas į protokolą – kliūtis partijos „Neapmokestinamųjų pajamų didinimas“ įregistravimui

Teisingumo ministerija neregistruoja partijos „Neapmokestinamųjų pajamų didinimas“, nes suvažiavimo protokole nurodytas tik miestas – Panevėžys, bet neįrašytas tikslus suvažiavimo adresas – gatvė ir namo numeris. Tačiau susirinkimų protokoluose tikslaus adreso nurodyti nereikia: tokio reikalavimo nėra jokiame Vyriausiojo archyvaro tarnybos, kuri administruoja raštvedybos reikalavimus, teisės akte.

Kaip pažymi Seimo narys Naglis Puteikis, moderavęs partijos „Neapmokestinamųjų pajamų didinimas“ susirinkimus, Teisingumo ministerijai vadovaujantys socialdemokratai, naudodamiesi tarnybine padėtimi, siekia pašalinti iš rinkimų konkurentus – būtent todėl keliami absurdiški reikalavimai, nors partijos steigėjai besąlygiškai įvykdė visus nurodymus, pateiktus po sausio 9 dieną įvykusio pirmojo partijos suvažiavimo, ir po dviejų mėnesių surengė pakartotinį suvažiavimą.

„Akivaizdu, kad teisingumo ministras Juozas Bernatonis ir viceministras Julius Pagojus, kurie jau paskelbė kaip socialdemokratų partijos atstovai kandidatuosiantys Vilniuje vienmandatėse Karoliniškių ir Lazdynų apygardose, naudodamiesi tarnybine padėtimi siekia pakenkti konkurentams. Kabinėjimasis prie smulkmenų, kuriuo jie trukdo naujos partijos registravimui, primena Kremliaus ištobulintus metodus – Rusijoje opozicinių partijų atstovai šalinami iš rinkimų, jei įmonių, kuriose dirba, pavadinimus parašo be kabučių, nes taip neva klaidina rinkėjus. Teisingumo ministerijos atstovai griebėsi panašių absurdų, kad rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose Lietuvos piliečiai turėtų kuo mažesnį pasirinkimą. Pvz., užklausę vieną universitetą, ar partija gali vadintis „Neapmokestinamųjų pajamų didinimas“, ir gavę atsakymą, kad pavadinimas tinkamas, su tuo pačiu klausimu kreipėsi į kitą universitetą, žūtbūt bandydami išpešti neigiamą išvadą. Kitas pavyzdys – partijos steigėjų duomenys pripažįstami netinkamais, jei tarp dviejų vardų pase įrašytas brūkšnelis, o dalyvių protokole tas brūkšnelis praleistas. Visa tai kelia negerą nuojautą, kad J. Bernatonis tokių sovietinių konkurentų šalinimo metodų išmoko Čekoslovakijos Socialistinės Respublikos aukštojoje partinėje mokykloje, kurios aspirantūroje studijavo 1987–1990 m.“, – pastebėjo Naglis Puteikis.

Kovo 3 dieną įvykusiame partijos „Neapmokestinamųjų pajamų didinimas“ pakartotiniame suvažiavime jos pirmininke buvo išrinkta Ukmergės savivaldybės tarybos narė Nijolė Giedraitienė, į savivaldybės tarybą išrinkta kaip visuomeninio rinkėjų komiteto „N. Puteikio komanda“ lyderė, o prezidiumo pirmininke – Panevėžio m. savivaldybės tarybos narė, pirmoji Panevėžio merė Gema Umbrasienė.

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2016-04-07 14:33
Politika
pasidalinti
atgal