Rinkimai: falsifikuoti ar skaidrūs?

„Seimo rinkimų rezultatai gali būti klastojami; nenorime atmesti tokios galimybės, kad kažkas bando šituos rinkimus falsifikuoti“, – vakar žurnalistams Vilniuje sakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas Valdemaras Tomaševskis.

Toks klausimas po rinkimų komisijų atstovų požiūrio į visuomenei atstovaujančią žiniasklaidą kyla ir Mažeikiuose. Žurnalistai buvo akivaizdžiai nepageidaujami M. Račkausko rinkimų apylinkėje ir net skeptiško požiūrio susilaukė iš pačios Mažeikių rinkimų apygardos atstovų. Apie tai – vėliau.

Rezultatai

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, Mažeikių 38 apygardoje antrajame ture susitiks kone vienodai balsų gavę partijos Tvarka ir teisingumas kandidatas, šios kadencijos Seimo narys Kęstutis Bartkevičius, surinkęs 25,51 proc. (3820 žmonės) balsų nuo rinkimuose dalyvavusių rinkėjų ir tik 7 balsais atsilikusi nuo jo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Mažeikių skyriaus pirmininkė Lina Rimkienė. Už ją balsavo 3813 žmonių (25,47 proc.)

Trečiasis buvo 19,87 proc. balsų surinkęs Eimantas Salatka (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), ketvirtojoje vietoje liko Lietuvos socialdemokratų partijos narė Irena Macijauskienė (11,76 proc.). Vos po keletą procentų balsų surinko Virgilijus Eidimtas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Irutė Gedutienė (Antikorupcinė N. Puteikio ir K. Krivicko koalicija (Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partiją) bei Laimutė Kačerauskienė (Darbo partija).

Iš Mažeikių apygardoje rinkėjų sąraše įrašytų 32110 rinkėjų, rinkimuose dalyvavo14973 (46,63%).

Akmenės-Mažeikių apygardoje antrajame rinkimų ture kausis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Valius Ąžuolas, surinkęs 25,89 proc. rinkėjų balsų bei Tomas Martinaitis (Lietuvos socialdemokratų partija) – 22,66 proc. Lietuvos respublikos sąjūdžio atstovas Saulius Bucevičius liko trečias –17,25 proc., ketvirtojoje vietoje – Darius Ereminas (Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų partijos) – 9,28 proc. Tvarkietis Vidmantas Macevičius tesurinko tik 6,57 proc. balsų. Kiti trys kandidatai neperžengė nė 4 proc. ribos.

Šioje apygardoje iš 33658 turinčių teisę balsuoti ja pasinaudojo 15823 (47,01%).

Negąsdina opozicija

„Būdo žemaičių“ pakalbintas K. Bartkevičius tikino, jog susiformavus naujai Vyriausybei pagal dabar jau dėliojamą šabloną ir tuo atveju jam likus opozicijoje, kryptingai dirbant galima ir ten daug gero padaryti. „Aš neskubu dar kalbėti, kas bus valdančiojoje daugumoje, negąsdina manęs ir opozicija, nieko blogo neįžvelgiu, čia gali net pranašesnis kartais būti. Gal tik įstatymų leidyboje šiek tiek kebliau. Esant daugumoje, kartais tenka balsuoti ir prieš savo norus, nes toks būna koalicinis susitarimas. Aš nuo balsavimų niekada nenusišalinu, parodydamas savo, partijos ar koalicijos poziciją, – vakar sakė K. Bartkevičius, dėkodamas rinkėjams už pasitikėjimą. – Jaučiuosi gerai, tarsimės su partija dėl strategijos antrajam turui, nes kovų lengvų nebūna.“

Istorinė pergalė

L. Rimkienė savo laimėjimą pavadino istorine pergale: „Paskutiniais duomenimis, mūsų partija Lietuvoje pirmauja ir tikimės pačių geriausių politinių jėgų dėliojant koaliciją, tuomet galėsime demonstruoti kitą politinę kryptį. Esu savo bei partijos vardu dėkinga rinkėjams už palaikymą ir tikiuosi palaikymo kitame ture. Nesame prieš Bartkevičių, bet esame už permainas.“

Antrasis rinkimų turas įvyks spalio 23 d.

Pokyčiai šalies politikoje

Dar vakar rytą pirmavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga popiet pasislinko į antrąją poziciją, užleisdama vietą 23 balsais Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams.

Suskaičiavus balsavimo rezultatus 1982 apylinkėse iš 1996, konservatoriai surinko 21,6 proc. balsų ( iš viso 271671 balsą) ir gali tikėtis 20 mandatų. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai tenka 21,6 proc. – iš viso 271648 balsai ir 19 mandatų.

Atotrūkis tarp partijų tesiekia 23 balsus, tačiau jis dar gali keistis, nes vakar dar nebuvo gauti duomenys iš kai kurių apylinkių.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, toliau eina Lietuvos socialdemokratų partija su 14,44 proc. balsų ir 13 mandatų, Liberalų sąjūdis, gavęs 9 proc. balsų ir 8 mandatus, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, surinkusi 5,4 proc. ir užsitikrinusi 5 mandatus, bei Partija Tvarka ir teisingumas su 5,3 proc. balsų bei 5 mandatais. Darbo partija sekmadienį vykusiuose Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje neperžengė reikalingų patekti į Seimą 5 proc. balsų.

Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, galutinis rinkėjų aktyvumas – 50,55 proc. Galutinius rinkimų rezultatus VRK planuoja patvirtinti spalio 30 dieną, praėjus savaitei po antrojo rinkimų turo. Z. Vaigausko teigimu, moterys rinkimuose dalyvavo aktyviau nei vyrai: „57 proc. visų rinkėjų buvo moterys, 43 proc. – vyrų“.

Pati aktyviausia apylinkė buvo Jūreivių uostamiestyje – čia iš 277 į rinkimų sąrašus įrašytų jūreivių balsavo 88 procentai. Mažiausiai aktyvūs rinkėjai buvo Ąžuoliuko apygardoje Visagine, čia aktyvumas siekė 23,98 procentus.

„Negaliojančių biuletenių skaičius daugiamandatėje apygardoje buvo įprastas, gal kiek mažesnis, būdavo ir 6 procentai, šiuose rinkimuose jis sudaro 4,14 procento“, – sakė Z.Vaigauskas.

BNS duomenimis, sociologų nuomone, konservatoriams ir „valstiečiams“ geresnius rezultatus rinkimuose, nei prognozavo visuomenės apklausos, lėmė jų rinkėjų lojalumas, palankumą socialdemokratams iškreipė mažas jiems simpatizuojančiųjų aktyvumas, po apklausų nutikę politiniai skandalai ir pirmasis sąrašo numeris.

Sociologai sutinka, kad TS-LKD bei Liberalų sąjūdžio geresnį nei prognozuotą pasirodymą lėmė kaip įprasta didesnis jų elektorato aktyvumas rinkimų dieną, partijų palaikymas ir reklama socialiniuose tinkluose.

Spalio 10-ąją partijų postus paliko darbiečiai Valentinas Mazuronis, Loreta Graužinienė bei Tvarkos ir teisingumo lyderis Rolandas Paksas.

Į pradžią

Spalio 9-ąją, kaip ir kitų žiniasklaidos priemonių, „Būdas žemaičių“ ir portalo www.budas.lt atstovai lankėsi Mažeikių 38-osios rinkimų apygardos apylinkėse: domėjosi balsavimo eiga, fiksavo akimirkas. Apylinkėse maloniai buvo sutikti ir priimti, išskyrus vieną – M. Račkausko, į kurią užsukta prieš pat užsidarant. Čia norėta užfiksuoti keletą baigiamųjų balsavimo darbų kadrų. Deja, šios apylinkės pirmininkė Aušra Juozapavičienė (socialdemokratė) pasitiko nemaloniai; „Mes jau turime vieną fotografą, daugiau mums nereikia. Račkauskui per daug dėmesio.“ Paaiškinus, jog norime tik pasidaryti keletą kadrų: balsadėžės užantspaudavimo, nepanaudotų biuletenių gadinimo ir kt., nepadėjo. Buvo pasiūlyta žurnalistams rinktis kitą apylinkę. Dar vėliau su stebėtoju, kuris yra kitos žiniasklaidos priemonės savininkas, A. Juozapavičienė garsiai kalbėjo, jog esą pagal įstatymą galinti leisti dalyvauti tik vienai žiniasklaidos priemonei. Į tai „Būdui žemaičių“ sureagavus, jos pavaduotoja tikino, jog pirmininkė juokavusi. Vis tik žurnalistams likus, pirmininkė paskubėjo užklijuoti lipnia juosta balsadėžę ir pradėjo priiminėti komisijos narių atsiskaitymus, apsikeisdama su jais įtartinais ženklais. Šiek tiek jai atsilaisvinus ir mums paprašius labai trumpai pakomentuoti balsavimo eigą, atsisakyta, motyvuojant laiko stoka (vaizdas ir garsas fiksuoti mobiliuoju).

Šokiravo

Užsukus į Mažeikių rajono savivaldybę, kur laukė pirmųjų rezultatų Apygardos rinkimų komisija, ir informavus apie incidentą M. Račkausko rinkimų apylinkėje, pirmininkas Eugenijus Kupliauskas (tvarkietis), dar net nebandęs aiškintis situacijos, užsipuolė žiniasklaidą, išvadindamas susireikšminusia, jam antrino ir komisijos narys Nerijus Rapšys. Kita narė Alvyda Purauskytė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis) bandė aiškintis, kokią teisę žurnalistai išviso turi viešinti rinkimus, ir tik pamačius, kad pokalbis pradedamas įrašinėti mobiliuoju, pabrėžė, jog tai esanti tik jos nuomonė.

Kelia įtarimų

Teisę rinkti, gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų ir ją skelbti deklaruoja Visuomenės informavimo įstatymas. Tik slėpimas nuo visuomenės rinkimų eigos sutartinai, dalyvaujant ir Apygardos rinkimų komisijai, turinčiai kontroliuoti apylinkių darbą, kelia daug įtarimų. Tegul juos aiškinasi Vyriausioji rinkimų komisija ir kitos šalies institucijos.

Pranešimą paskelbė: Nebūk naivus kelyje sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2016-10-11 08:09
Savivalda, regionai, Politika
pasidalinti
atgal