2012–2016 metų kadencijos Seimas baigė darbą

Šiandien Seimas rinkosi į paskutinįjį 2012–2016 metų kadencijos posėdį. 2012 m. lapkričio 16 d. darbą pradėjusių parlamentarų įgaliojimai nutrūks lapkričio 14 d., pirmadienį, prisiekus naujiems išrinktiems Seimo nariams.

Paskutiniajame posėdyje Seimo nariai tylos minute pagerbė į amžinybę iškeliavusius parlamentarus Julių Veselką, Algirdą Vaclovą Patacką, Jurą Poželą.

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, sakydama baigiamąją kalbą, apžvelgė pagrindinius Seimo kadencijos nuveiktus darbus. „Dirbome sklandžiai, nuosekliai ir kryptingai – nuo kasdienių rutininių darbų iki atstovavimo tarptautinėje arenoje. <...> Šiandien drąsiai ir užtikrintai sakau – ši Seimo kadencija buvo politiškai stipri, svarbiausiais Lietuvai klausimais vieningai priėmusi bendrus sprendimus. Dėkoju visiems, su kuriais dirbome kartu“, – pažymėjo parlamento vadovė.

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė kalbėjo, kad per ketverius metus patirta daug išbandymų, sudėtingų problemų sprendimų, daug ko išmokta ir daug nuspręsta. Ji padėkojo už bendrą darbą valdančios koalicijos parlamentinių frakcijų seniūnams.

Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius akcentavo vykdytą opozicijos pareigą. „Šiuos ketverius metus mes stengėmės ir buvome konstruktyvia opozicija: rėmėme reikalingus sprendimus ir kritikavome valdžią už klaidas ar netinkamą veikimą“, – pabrėžė opozicijos lyderis.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys pasidžiaugė, kad paskutiniame posėdyje praktiškai neliko opozicijos: „Mes galų gale supratome, kad esame vienas kolektyvas, galbūt su skirtingomis nuomonėmis, bet dirbantis vienam tikslui – Lietuvos naudai. Todėl didžiuojuosi tais darbais, kuriuos mes visi kartu padarėme: ar tai būtų minimalios algos kėlimas, ar tai būtų Darbo kodeksas, ar tai būtų energetikos sektoriaus darbai ar kiti dalykai“.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo nuomone, „galime ir turime džiaugtis, kad stiprėja parlamentarizmo tradicijos Lietuvoje ir stiprėja pati Lietuva“. Parlamentaras palinkėjo naujam Seimui išmanymo, ambicijų ir sėkmės. „Nors yra susitarta, kad dėl visų vertybinių klausimų bus apsispręsta Seime, o ne Vyriausybės programoje, aš tikiuosi, kad Vyriausybė nebus institucija be minčių, be pasaulėžiūros, be ambicijų, o tik techninis, Seime priimtų sprendimų, įgyvendintojas“, – išreiškė viltį E. Gentvilas.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Remigijus Žemaitaitis pažymėjo, kad ketveri metai visiems buvo sunkūs ir padėkojo už bendra darbą savo frakcijos nariams, valdančios daugumos frakcijų nariams ir Seimo opozicijai.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė kalbėjo: „Šiandien aš labai didžiuojuosi, kad per ketverius metus mes išlikome darnia, vieninga komanda, kad išlikoms ištikimi savo vertybėms, kad sugebėjome dirbti sąžiningai, kryptingai, laikėmės duoto žodžio, atstovavome piliečių interesus, kad šiandien negėda žiūrėti savo rinkėjams į akis“. Seimo narė išreiškė viltį, kad nauja kadencija dirbs produktyviai, kad socialinės problemos ir šeimos stiprinimo kryptis bus šios kadencijos pagrindinė kryptis.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnės Rimos Baškienės įsitikinimu, „Mišri Seimo narių grupė labiausiai įgyvendino laisvo Seimo mandato principą, kad demokratijos nuostatos pas mus buvo labai gražiai sutiktos“. „Mes labai spalvingi, bet surasdavome puikius sprendimus ir tai mus telkė ir vienijo. Labai pagarbiai vertinu kiekvieną iš jūsų, esu dėkinga už išmintį, patarimus, nes viso to labai ir labai reikėjo“, – sakė R. Baškienė.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius savo kalboje tvirtino, kad šešioliktoji Vyriausybė sprendė aštrias kasdienes problemas ir kūrė prielaidas ateities gerovei. „Esame antra iš eilės Vyriausybė, kuri dirbo visą kadenciją, nors valdančiosios koalicijos ir opozicijos jėgos buvo apylygės. Labai svarbu, kad čia radome sutarimą daugeliu Lietuvai svarbių klausimų. Manau, kad mūsų politiniame gyvenime atsiranda daugiau atsakomybės, išminties ir stabilumo“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Per ketverius metus XI Seimas surengė 391 plenarinį posėdį, priėmė daugiau kaip 2 800 teisės aktų. Kadencijos metu didelis dėmesys skirtas energetikos, finansų ir ekonomikos, socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos, teisės ir teisėtvarkos, valstybės valdymo, švietimo, mokslo ir kultūros, aplinkos apsaugos, žemės ūkio ir kitiems klausimams, priimti svarbūs sprendimai, susiję su Lietuvos naryste Europos Sąjungoje ir Konstitucinio Teismo nutarimų įgyvendinimu.

2012–2016 metų kadencijos Seimas siekė užtikrinti valstybės finansinio tvarumą, aktyviai svarstė mokesčių politikos klausimus, pasirengė euro įsivedimui, skyrė prioritetinį dėmesį energetikos projektams, įteisino tiesioginius mero rinkimus, užtikrino tinkamą Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai 2013 m. antrajame pusmetyje, kuris buvo pirmasis šalies istorijoje.

Seimas, atsižvelgdamas į geopolitinę situaciją ir nacionaliniam saugumui kylančias grėsmes stiprino Lietuvos gynybinius pajėgumus, sugrąžino nuolatinį privalomosios pradinės karo tarnybos šaukimą ir nuosekliai didino finansavimą krašto apsaugai. Kadencijos pabaigoje įgyvendintas vienas svarbiausių šio Seimo darbų – patvirtintas socialinis modelis ir priimtas naujasis Darbo kodeksas.

Sugiedojęs Valstybės himną, 2012–2016 m. kadencijos Seimas baigė darbą. Lapkričio 14 d. į pirmąjį posėdį rinksis 2016–2020 kadencijos Seimas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2016-11-10 16:41
Politika
pasidalinti
atgal