Europos Komisijos Pirmininko pavaduotojas M. Šefčovičius apie energetikos iššūkius – Lietuva išgyveno revoliuciją

Seimo posėdyje Europos Komisijos Pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius (Maroš Šefčovič) skaitė pranešimą apie ES Energetikos sąjungą, kuri yra vienas iš 10 dabartinės Europos Komisijos prioritetų.

„XXI amžiuje nepriklausomybė nėra suprantama tik kaip ekonominis savarankiškumas. Ji suprantama, kaip gebėjimas užtikrinti saugius srautus iš įvairių šaltinių, išlaikyti gyvybingą konkurenciją ir kurti tvirtą solidarumą su kaimynais tiekimo sutrikimo atveju. Būtent taip globalizuotoje ekonomikoje pasiekiama energetinė nepriklausomybė“, – pabrėžė M. Šefčovičius. Anot jo, šiuo požiūriu Lietuva tam tikru požiūriu išgyveno revoliuciją.

Europos Komisijos Pirmininko pavaduotojas pasidžiaugė, kad nors iki pat 2015 metų pradžios Baltijos regionas buvo energetinė sala, visiškai priklausoma nuo vienintelio dujų tiekėjo, tačiau pastačius suskystintųjų gamtinių dujų terminalą Klaipėdos uoste lietuviai gali patys pasirinkti, iš kur, iš ko ir už kokią kainą jie nori importuoti. „Staiga Lietuva iš visą energiją importuojančios valstybės tapo valstybe, galinčia prekiauti dujomis su savo kaimynais, taip padidindama konkurenciją ir kaimynų rinkose“, – akcentavo pranešėjas, pridurdamas, kad panašių laimėjimų neseniai pasiekta ir Lietuvos elektros tinklų srityje.

Savo kalboje Europos Komisijos atstovas akcentavo Baltijos valstybių tinklų prijungimo prie žemyninės Europos tinklų svarbą. „Mes turime dirbti kartu, kad sinchronizuotume jūsų elektros tinklus su žemyninės Europos tinklais. Žinau, kad lietuviai, kaip ir kitų Baltijos valstybių gyventojai, sielos gilumoje yra europiečiai, tad jau pats laikas ir jūsų elektrai plakti tuo pačiu europinės elektros ritmu“, – sakė M. Šefčovičius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į dar nenuveiktus darbus, pavyzdžiui, energijos naudojimo efektyvumo didinimą, ypač šildymo ir transporto srityse. M. Šefčovičius pažymėjo valdymo sistemos Integruotų nacionalinių energetikos ir klimato srities veiksmų planų svarbą ir paragino valstybes nares juos parengti kiek galima anksčiau.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis susitikime su Europos Komisijos Pirmininko pavaduotoju M. Šefčovičiumi aptarė Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, Baltarusijoje, Astrave statomos atominės elektrinės saugumo, sinchronizacijos su kontinentinės Europos elektros tinklais, kitus Lietuvos energetiniam saugumui aktualius klausimus.

„Stodama į ES Lietuva įsipareigojo uždaryti Ignalinos atominę elektrinę, tačiau šis procesas yra ilgalaikis, išskirtinai brangus, precedento neturinčio masto ir novatoriškas eksploatacijos nutraukimo projektas, jis yra tikras technologinis ir finansinis iššūkis Lietuvai. Manome, kad saugus ir efektyvus Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimas taip pat yra visos ES bendras interesas ir tikslas. Esame sunerimę dėl Ignalinos programos situacijos Brexit kontekste – pilnas ES skirtų lėšų 2017–-2020 m. išmokėjimas yra gyvybiškai svarbus nepertraukiamam eksploatacijos nutraukimo darbų progresui. Paramos programa, kuriai buvo įsipareigota Stojimo sutartyje, turi būti sklandžiai tęsiama“, – sakė parlamento vadovas ir įteikė svečiui uždaromos Ignalinos atominės elektrinės dezaktyvuotos įrangos dalį.

2015 m. patvirtinus Energetikos sąjungos strategiją, M. Šefčovičius pradėjo vizitus į ES valstybes nares, kurioms pristato Energetikos sąjungos galimybes Europai.

 

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2017-05-25 16:51
Politika, Energetika
pasidalinti
atgal